Megmarad 2023 végéig a betéti kamatstop is

Kijött a rendelet: év végéig marad a betétek kamatstopja is

Megmarad 2023 végéig a betéti kamatstop is

Kijött a rendelet: év végéig marad a betétek kamatstopja is

Bank360 tartalom
2023-09-26 Frissítve: 2023-12-01
2023-09-26 Frissítve: 2023-12-01
34836382

Összeért a hitelek és betétek kamatstopja. Előbbi már eddig is december 31-ig lett meghosszabbítva, az utóbbit pedig egy hétfő esti kormányrendelet tolta ki újabb három hónappal az év végéig. A kamatplafon csak a nagy összegű lakossági betétekre és az intézményi befektetők pénzére vonatkozik.

 

Meg fogja érni az egyéves születésnapját a betétek kamatstopja. A kormány ugyanis hétfő esti rendeletében változtatás nélkül hosszabbította meg 2023. december 31-ig. Eredetileg 2022. november 22-étől vezették be a betéti kamatmaximumot, először 2023. március 31-ig. Ezt aztán először június 30-ig, majd szeptember 30-ig meghosszabbította a kormány, most pedig újabb 3 hónapot adott neki.

 

A kormányrendelet nem általános, mindenkire érvényes betéti kamatstopot határoz meg. Csak egyes intézményi befektetők (nyugdíjpénztárak, lakástakarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok) és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeiknek a kamatára vonatkozik a maximalizálás. Az érintett ügyfeleknek, illetve betétekre a bankok nem adhattak magasabb betéti kamatot a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy (DKJ) aukciós átlaghozamának mértékénél. Ez a kamatstop bevezetésekor 12,82 százalék volt, márciusban 14 százalék fölött járt, mostanra viszont 9,29-re süllyedt.

 

A kormány arra hivatkozva hozta, majd hosszabbította meg újra és újra a kamatstopot, hogy a “befektetők kihasználták a helyzetet, és olyan jövedelemre tettek szert, amely a jelenlegi helyzetben nem indokolt, ugyanis kockázatmentesen realizálták akár a 18 százalékos jegybanki irányadó kamatot”. Az MNB irányadó kamata mostanra 14 százalékra csökkent, a monetáris tanács keddi ülésén pedig várhatóan 13 százalékra, azaz az alapkamat szintjére mérsékli. A banki betétek vonzerejét az is rontotta, hogy a kormány július 1-től a betéti kamatokból származó jövedelmekre is kivetette a 13 százalékos szochót a 15 százalékos kamatadón felül.

 

A kormány más eszközzel is gátolta, hogy az intézményi befektetők valamint a gazdag privátbanki magánügyfelek a pénzüket a jegybank magas kamatán fialtassák. A kamatstop márciusi meghosszabbításakor megtiltotta a jegybanki diszkontkötvények vásárlását is mindazoknak, akikre a betéti kamatstop vonatkozott. Ezt a tilalmat azóta is a betéti kamatstoppal együtt hosszabbította, és így tett most is. Az indoklás itt is az volt, hogy “megakadályozza a méltánytalan jövedelemszerzést a jegybank által újonnan bevezetett diszkontkötvényeken keresztül”.

 

Az átlagos lakossági kisbefektetők nemcsak azért nem ütköznek a betéti kamatstopba, mert nincs 20 millió forintjuk, hanem eleve nem kapnak olyan magas betéti kamatot a bankoktól még a legjobb ajánlatokban sem, hogy vonatkozzon rájuk a korlátozás.

 

Ha a jegybank folytatja az év végéig a havi egyszázalékos kamatvágásokat, akkor a betéti kamatstop kikophat a rendszerből, az ugyancsak december 31-ig kitolt, lakossági jelzáloghitelekre és kkv-hitelekre vonatkozó kamatstop sorsa azonban bizonytalanabb. A vállalati hiteleknél feloldhatják januártól, azonban a lakáshiteleknél már eleve többlépcsős megszüntetésről beszélt a napokban a gazdaságfejlesztési miniszter, és ennek az első lépcsője sem okvetlenül január elején lesz.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!