Már meglévő gyerekekre nem ad támogatást a CSOK Plusz

Nagy mínusz lesz a CSOK Plusz a családosoknak

Már meglévő gyerekekre nem ad támogatást a CSOK Plusz

Nagy mínusz lesz a CSOK Plusz a családosoknak

Vrazsovits Rita
2023-09-22 Frissítve: 2023-10-19
2023-09-22 Frissítve: 2023-10-19
34832536

Már meglévő gyerek után nem vehető fel támogatás a januártól induló CSOK Pluszban - derült ki Nagy Márton miniszter nyilatkozatából. A jelzáloghitelek kamatstopja várhatóan két lépcsőben szűnhet meg jövőre.

 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a közgazdász vándorgyűlésen a Portfolionak adott interjújában részleteket árult el arról, milyen lesz a 2023. december végéig igényelhető jelenlegi családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) helyébe lépő CSOK Plusz. Elmondása szerint a CSOK Plusz koncepciója készen van, a közeljövőben pedig a részleteket is közzéteszik. Az új CSOK a 40 év alattiakat célozza majd, és Nagy Márton közlése alapján az első lakás vásárlására vagy családméret-növekedés miatti lakáscserére lehet majd igénybe venni. 

 

A CSOK Pluszhoz kapcsolódó lakáshitel is kedvező kamatozású lesz, és kombinálják az adósságleírással, amit a gyermekvállalás teljesítése után lehet majd igénybe venni. A felvehető hitel nagysága függ majd a vállalt gyerekek számától, de ennek a részletei még kormánydöntésre várnak. Azt a gyerekszámhoz kötött konkrét összegek alapján lehet majd megítélni, hogy ez a jelenlegi támogatáshoz képest mennyire lesz kedvező vagy kedvezőtlen változás.

 

Csak a leendő gyerek számít majd

 

A jelenlegi CSOK-hoz képest az új támogatásnak mindenképpen lesz egy nagy negatívuma. Nagy Márton szerint ugyanis a már megszületett gyerekek után várhatóan nem lesz elérhető a CSOK Plusz. Ebből az következik, hogy a támogatás mértékét az igénylését követően megszülető, vállalt gyermekek száma alapján határozzák meg. Ez alighanem azt eredményezi majd, hogy a már gyermeket nevelők még az idén igyekeznek majd felvenni a CSOK-ot, most ugyanis a meglévő gyermekek is beleszámítanak a vállalásaikba.

 

A CSOK Plusz a miniszter nyilatkozata alapján visszatér a gyökerekhez, legalábbis abban, hogy csak azok a fiatal párok fogják tudni igényelni a támogatást, akiknek még nincs másik ingatlana. Az a lehetőség továbbra is megmarad, hogy további gyermekek vállalásával a meglévő ingatlant nagyobbra lehessen cserélni. 

 

Jó hír a babaváró hiteltől 2024-től eleső pároknak, hogy a CSOK Pluszra viszont jogosultak lehetnek, mivel ez a támogatási forma 30-40 év között is elérhető lesz. 

 

Változnak a jelzáloghitel elengedésének szabályai 

 

A miniszter szavai alapján a jövőben hivatalosan is összekötik a CSOK Plusz lakáshitelt a jelzáloghitel elengedéssel. A gyakorlatban most is van rá lehetőség, hogy két vagy több gyermek vállalásával a meglévő kamattámogatott hitel tartozásból lefaragjanak a szülők, ez a kedvezmény azonban nemcsak a CSOK-nál, hanem bármilyen jelzáloghitelre elérhető, feltéve, hogy a kölcsönszerződést még a gyermekvállalás előtt megkötötték.

 

A 2024-től igényelhető CSOK Plusz elvileg nem érinti a januártól új szabályok szerint felvehető falusi CSOK-ot. A 2630 kistelepülésen elérhető támogatás feltételeit ugyanis már korábban kihirdették.

 

Két lépcsőben szűnhet meg a kamatstop

 

Nagy Márton miniszter az interjújában azt mondta, hogy a kis- és középvállalat hiteleinél a jövő év elején lehet számítani a kamatstop megszüntetésére. A lakossági lakáshiteteleknél legalább két lépésben történik ez meg. Az első lépés indokoltságát akkor fogja vizsgálni a kormány, amikor a kkv-k esetében megszűnik, tehát várhatóan januárban. Amennyiben azonban a háztartások fogyasztása gyenge marad, már a jelzáloghitelek kamatstop megszüntetésének az első lépés is későbbre tolódhat. 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!