budapesten is csökkent a lakások ára

Akár város, akár falu: szinte mindenhol csökkentek a lakásárak

budapesten is csökkent a lakások ára

Akár város, akár falu: szinte mindenhol csökkentek a lakásárak

Domokos Erika
2024-01-26 Frissítve: 2024-04-06
2024-01-26 Frissítve: 2024-04-06
36994903

A KSH után az MNB is árcsökkenést mért a magyarországi ingatlanpiacon 2023 harmadik negyedévében. Ennek hatására Budapesten és a községekben is lassult az éves drágulás, a városoknál csak két régió tudott emelkedést felmutatni. Az inflációhoz képest reálértéken 12 százalékkal mérséklődtek az árak az előző év azonos időszakához képest.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) országos lakásárindexe alapján 2023 harmadik negyedévében 1,7 százalékkal csökkentek a lakásárak az előző negyedévi 2 százalékos áremelkedést követően. Az éves nominális növekedési ütem az előző negyedévben megfigyelt 1,6 százalékról kismértékben 1,5 százalékra lassult - közölte az MNB.

 

A fogyasztói árak emelkedésével számolt reál lakásárindex is csökkenést mutat éves szinten: reál értelemben 12 százalékkal mérséklődtek a lakásárak (azaz ennyivel maradtak el a pénzromlás szintjétől). Ez a megelőző időszakhoz képest már a zsugorodó infláció hatását jelzi, hiszen a második negyedévben még 16,4 százalékos volt a reál áresés.

infláció és lakásárak

 

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán közzétett lakásárindexe szintén 1,5 százalékos éves áremelkedést jelzett 2023. III. negyedévére, ami az elmúlt tíz év legkisebb árváltozása volt. Az előző negyedévhez képest viszont szerényebb árcsökkenést mértek ebben az időszakban, mint az MNB, az előzetes adat szerint 0,7 százalékot. Az eltérésnek az az oka, hogy a két intézmény által az index számításához felhasznált módszertanokban némi különbség van.

Budapesten és a községekben is behúzták a féket

 

Az MNB árindexe szerint a fővárosban 2 százalékkal mérséklődtek a lakásárak az előző negyedévi 1,2 százalékos áremelkedés után. A nominális éves árnövekedés Budapesten ezzel 1,3 százalékra lassult.

 

A vidéki városokban a megelőző negyedévi 0,6 százalékos drágulást követően a harmadik negyedévben 0,9 százalékkal mérséklődtek a lakásárak, éves összevetésben így 3,4 százalékról 2,2 százalékra lassult az éves lakásár-dinamika.

 

A községekben csökkentek legnagyobb mértékben a lakásárak a harmadik negyedévben, 2,8 százalékkal, ennek ellenére 0,7 százalékkal magasabban tartózkodtak az előző év azonos időszakához képest - állapította meg az MNB.

árcsökkenés a lakáspiacon

 

Drágulást csak a dél-dunántúli és az észak-magyarországi városokban mértek

 

A régiók többségében a városi lakásárak csökkenése volt megfigyelhető a harmadik negyedévben. Ezzel a közép-magyarországi és közép-dunántúli régiók városaiban éves összevetésben 3,4 százalékos, illetve 1,4 százalékos árcsökkenés következett be. A dél-alföldi és észak-alföldi városokban szintén csökkentek a lakásárak a harmadik negyedévben, amivel az éves lakásár-dinamika 2,3 és 1,5 százalékra lassult.

 

A harmadik negyedévben csak a dél-dunántúli és észak-magyarországi régiók városaiban emelkedtek a lakásárak, amelynek révén az előbbi esetében 1,1 százalékról 4,8 százalékra, az utóbbinál 1,7 százalékról 6,7 százalékra gyorsult a lakásárak éves növekedési üteme - közölte az MNB.

lakásárak változása

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!