visszaesetek a lakásvásárlások

Harmadával estek az ingatlaneladások, már az új lakások ára is csökkent

visszaesetek a lakásvásárlások

Harmadával estek az ingatlaneladások, már az új lakások ára is csökkent

Domokos Erika
2024-01-25 Frissítve: 2024-04-04
2024-01-25 Frissítve: 2024-04-04
36968995

A KSH friss adatai szerint 2023. I-III. negyedévében 31 százalékkal kevesebb lakást adtak el Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában. Az áremelkedés megállt, a harmadik negyedévre a használt és az új lakások ára is mérséklődött kissé az előző negyedévhez képest. Az éves árváltozás tíz éve a legkisebb, mindössze 1,5 százalékos. Az új lakások iránt nagyon visszaesett a kereslet. A családi házak tovább vesztettek az értékükből.

 

A lakáspiaci forgalom a 2022-es 14 százalékos csökkenés után 2023 első háromnegyed évében összesen további 31 százalékkal esett vissza. Az I. negyedévben 40, a II. negyedévben 28, a III. negyedévben 17 százalékkal kevesebb lakás cserélt gazdát, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A hivatalhoz eddig beérkezett adatok szerint mintegy 62 ezer lakást értékesítettek az első háromnegyed évben.

 

Az új lakások iránt jobban visszaesett a kereslet, mint a használtak iránt. Az új lakások értékesítése 45 százalékkal elmaradt az előző év azonos feldolgozottságú adatától. (Míg 2022-ben az összes eladott lakás 7,4 százaléka volt új építésű, addig 2023. I-III. negyedévben 3,5 százalék.)

 

Csökkentek a lakásárak a harmadik negyedévben

 

A lakásárak az első negyedévben még emelkedtek, majd a használtaknál a második negyedévben stagnálást, a harmadik negyedévben 0,6 százalékos mérséklődést mutatott ki a KSH. Az új lakásoknál a harmadik negyedévre jeleznek érezhetőbb, 1,8 százalékos árcsökkenést - a KSH-hoz eddig beérkezett adatok alapján - az előző negyedévhez képest.

 

2023. III. negyedévében a 2015-ös árakhoz képest a használt lakások 2,6-szer, az újak 3-szor magasabb áron keltek el. Az előző év azonos időszakához viszonyítva a használt lakások ára stagnált, az új lakásoké 11 százalékkal emelkedett 2023 III. negyedévében.

 

Az új és a használt lakások összevont lakásár indexe negyedéves összevetésben 0,7 százalékkal csökkent, éves szinten pedig mindössze 1,5 százalékkal emelkedett, ami az elmúlt tíz évben mért legkisebb éves árváltozás.

csökkentek a lakásárak

 

Tovább csökkent a lakások reálértéke

 

Az inflációval korrigált reál-lakásárindex az előző negyedévi 0,7 százalékos mérséklődés után ismét csökkent, 1,6 százalékkal, ami azt jelzi, hogy a lakásárak nem tudtak lépést tartani az inflációval.

 

infláció és lakásárak

 

Közel egymillió az új lakások átlagos négyzetméterára

 

Az eladásra épült mintegy 6500 lakásból eddig 2100 adata érkezett be a KSH-hoz. Ezek átlagos ára 57,3 millió forint, szemben az 55,7 millió forintos 2022. azonos időszaki értékkel.

 

  • Az új lakások négyzetméterára országosan 976 ezer forint volt.
  • Budapesten 2023. I-III. negyedévben 70 millió forintba került egy új lakás, 7,2 millióval többe, mint egy évvel korábban.
  • A fővároson kívül csak néhány nagyobb településen adtak el jelentős számban új lakást. Ezek átlagos négyzetméterára Siófokon elérte a fővárosi szintet (1,3 millió forint), míg Győrben 800 ezer, Kecskeméten 700 ezer, Nyíregyházán 600 ezer forint közelében volt.

 

Budapesten és a Balatonnál is csökkent a használt lakások ára

 

  • Országosan egy használt lakás átlagos ára 26,5 millió forint volt. Az átlagos négyzetméterár 432 ezer forint volt, ami megegyezett az I. negyedévivel, és kissé meghaladta a II. negyedévit.
  • Budapesten egy lakás átlagosan 46,8 millió forintba került, 4 millióval kevesebbe, mint egy negyedévvel korábban. A lakások négyzetmétere 876 ezer forintba került, ez némi mérséklődést jelent az év korábbi időszakaihoz képest. A fővárosban mindegyik épülettípusnál csökkenést mért a KSH, a családi házak négyzetmétere 5,1 százalékkal, 686 ezer forintra mérséklődött. A társasházi lakások 1,4, a panellakások 0,5 százalékkal kerültek kevesebbe, mint az előző negyedévben. Egy panellakás négyzetmétere 735 ezer, egy nem panel társasházi lakásé 929 ezer forintba került.

budapesti lakásárak változása

  • A Balatonnál a csúcsot jelentő II. negyedévi, 727 ezer forintos négyzetméterár 682 ezer forintra mérséklődött. A teljes lakásár az előző negyedévi 57,7 millió forintról átlagosan 56,4 millió forintra csökkent.
  • Folytatódott a családi házak értékvesztése, a Nyugat-Dunántúl kivételével az ország minden régiójában (országos átlagban 8,1 százalékkal) csökkent a négyzetméteráruk az előző negyedévhez képest. A visszaesés Pest régióban 10 százalékos volt.
  • A nem panel társasházi lakások négyzetmétere átlagosan 728 ezer forintba került, alig mozdult el az előző negyedévi szintről. Ezek a lakások a Közép-Dunántúlon és a két alföldi régióban kissé drágábbak lettek, az ország többi régiójában olcsóbbak.
  • A vidéki panellakások ára kissé emelkedett, Észak-Magyarországon azonban 3,4 százalékkal csökkent. Az országos átlagár 552 ezer forint volt négyzetméterenként, 1,3 százalékkal több, mint az előző negyedévben.
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!