kamatvágás

Bejött a kormány húzása: novemberben már sorban álltak a hitelért a magyarok

kamatvágás

Bejött a kormány húzása: novemberben már sorban álltak a hitelért a magyarok

Herman Bernadett
2024-01-05 Frissítve: 2024-01-25
2024-01-05 Frissítve: 2024-01-25
36642463

A lakáshiteles kamatplafon és a babaváró szigorítása meghozta a várva várt eredményt, az év végére felpörgött a hitelpiac. A bankok visszajelzése alapján pedig a december még erősebb hónap lehetett. 


 

Elég a megfizethetetlenül drága lakáshitelekből - közölte a kormány, amikor októberben kamatplafont hirdetett ezekre a kölcsönökre. A bankok kivétel nélkül csatlakoztak a kezdeményezéshez, amelynek meg is lett az eredménye. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint ugyanis novemberre felpörgött a lakáshitelpiac. 

 

Az év utolsó előtti hónapjában már 8,4 százalékra mérséklődött az átlagos lakáshitelkamat, a szerződések száma a 2023-ban jellemző átlagosan havi 4300 körüliről 5234 darabra ugrott. A szerződéses összeg is a 45,8 milliárdos havi átlagról 67,1 milliárd forintra nőtt. 

 

Ennek a döntő része piaci kamatozású hitel volt, de a támogatott lakáshiteleknél is érzékelhető volt némi növekedés, több mint 14 milliárd forint lett ugyanis a szerződéses összeg, holott a 2023-as havi átlag nem érte el a 10 milliárd forintot. Az év utolsó negyedében valamelyest megnőtt volumen vélhetően annak is köszönhető, hogy az idéntől megszűnt a városi CSOK, így azok, akik ezt a támogatást igénybe szerették volna venni, és mellé hitelt is kértek, igyekeztek még 2023-ban lebonyolítani az ingatlanvásárlást. 

 

A bankok beszámolói szerint is erős lett az év vége a lakáshitelezésben, több pénzintézet is jelezte, hogy a megszűnő CSOK felvétele iránt nőtt az érdeklődés. Azok pörgethették fel a keresletet, akik a 2024-től a CSOK helyébe lépő CSOK Pluszra már nem jogosultak

Elkezdődött a babavárós hajrá

 

Kiugró számban igényelték a babaváró hitelt is novemberben a fiatal házaspárok. Egy híján 3400 szerződést írtak alá a bankoknál, ez nagyjából a másfélszerese a korábbi hónapok átlagának. A babaváró támogatásnál komoly szigorítást vezettek be 2024-től. Csak azok a házaspárok vehetik már igénybe a kamatmentes kölcsönt, akiknél a feleség még nem töltötte be a 30. évét. Ennél idősebb (de 41 évesnél fiatalabb) feleségnél csak akkor vehető fel még az idén a babaváró, ha igazolják, hogy már úton van a gyerek. 

 

A bankok is megerősítették, hogy az év végén - hasonlóan 2022-höz - nagy roham indult a babaváróért, decemberre várhatóan még a novemberinél is nagyobb számokat közöl majd az MNB. Azoknak a házaspároknak, akiknél a feleség huszonéves, persze megérte megvárni 2024-et, hiszen az idén a korábbi 10 millióval szemben már 11 millió forint a maximálisan igényelhető kamatmentes babaváró hitel. 

A Black Fridayon is hitelből vásároltak

 

A fogyasztási hiteleknél is nőtt a kereslet valamelyest novemberben. Az áruhitel-szerződések száma megközelítette a 8400-at, ami elmarad ugyan a 2022-es novemberitől, de magasabb a korábbi hónapokban tapasztaltnál. Láthatóan tavaly év végén is több tízezren vásárolhatták meg a karácsonyi ajándékokat vagy más fogyasztási cikket hitelből. 

 

A személyi kölcsönöknél a szerződések száma a korábbi hónapokhoz hasonlóan alakult, mintegy 21,3 ezer ügyletet hagytak jóvá a hitelintézetek. A szerződéses összeg viszont növekedett, 50,7 milliárd forint lett, amire utoljára a covid járvány előtt volt példa. Akkor viszont a hitelkamatok lényegesen alacsonyabbak voltak, 11-12 százalék körül alakult a személyi hitelek átlagos kamata szemben a tavaly novemberi 18,6 százalékkal. 

 

Novemberben így összesen több mint 30 milliárd forinttal vettek fel több hitelt a háztartások, mint amennyit törlesztettek, a teljes hitelállományuk ennek köszönhetően 10 121,6 milliárd forintra nőtt, ami történelmi rekord. A magas kamatok dacára tavaly egyébként január kivételével minden hónapban nettó hitelfelvevő volt a lakosság, ezeknek a hiteleknek egy részét valószínűleg a megnövekedett megélhetési költségek miatt napi kiadások fedezésére fordították sokan. 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!