CSOK Plusz falusi CSOK

Öt hónap alatt hatezren igényelték a CSOK Pluszt

CSOK Plusz falusi CSOK

Öt hónap alatt hatezren igényelték a CSOK Pluszt

Bank360 tartalom
2024-06-26 Frissítve: 2024-08-30
2024-06-26 Frissítve: 2024-08-30
39573784

Az év elején indult CSOK Plusz kedvezményes hitelt május végéig hatezer házaspár igényelte, a megemelt összegű falusi CSOK-ból pedig 2500-an. A maximálisan 50 milliós CSOK Pluszból átlagosan 26 milliót kértek.

 

Ismertette az év elején indult CSOK Plusz hitel és az ugyancsak januártól megemelt összegű falusi CSOK eddig eredményeit Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára.

 

A május végi adatok szerint a 2024. január 1-től igényelhető CSOK Plusz iránt majdnem 12 ezer házaspár érdeklődött, közülük pedig hatezren igényelték is a kölcsönt. Az átlagos hitelösszeg 26 millió forint volt, összesen pedig 160 milliárd forintnyit.

A CSOK Plusz felvételéhez mindenképpen kell gyermeket vállalni, de a felvehető hitelösszeg meghatározásánál figyelembe veszik a már meglévő gyermeket is. Egy gyerekre maximum 15, kettőre 30, háromra pedig 50 millió forint kérhető, így az eddig átlag majdnem pontosan a fele a plafonértéknek.

 

Május végéig a kérelmezők 83 százaléka használt ingatlan vásárlására, 16 százaléka új ingatlan építésére vagy vásárlására kérte a kedvezményes hitelt. Egy százalékuk pedig már meglévő ház bővítésére igényelt CSOK Pluszt.

 

Az igénylő családok felében az édesanya 30 év alatti, a kérelmezők 57 százaléka gyermektelenként, 36 százaléka egy, hat százaléka két, egy százaléka pedig három vagy több meglévő gyerek mellett kérte a CSOK Pluszt. A házaspárok mintegy fele egy, másik fele pedig kettő vagy több gyermeket vállalt a támogatás igénybevételekor. Az egy gyermeket vállalók átlagosan 23 millió, a két gyermeket vállalók 29 millió, a nagyobb családot tervezők pedig 44 millió forint összegben igényeltek kölcsönt.
 

Míg a CSOK Plusz a 2023. december 31-ig igényelhető régi CSOK helyébe lépett, annak kistelepüléseken felvehető változata, a falusi CSOK megmaradt, és még a támogatás összeghatárai is jelentősen nőttek. Ez iránt május végéig ötezren érdeklődtek, közülük 2500-an be is nyújtották e hitelkérelmüket átlagosan nyolcmillió forint összegben. Így falusi CSOK-ra öt hónap alatt összesen 20 milliárd forintnyi igény futott be a bankokhoz.

 

A falusi CSOK-ot igénylők hét százaléka új családi ház építésére vagy vásárlására, 56 százaléka használt ingatlan korszerűsítéssel vagy bővítéssel egybekötött vásárlására, 36 százalékát pedig a meglévő korszerűsítésére vagy bővítésére veszi fel a támogatást.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!