A diákmunkások sokkal jobban járnak, mint tavaly

A diákmunkások idei bérnövekedése többszörösen leveri az inflációt

A diákmunkások sokkal jobban járnak, mint tavaly

A diákmunkások idei bérnövekedése többszörösen leveri az inflációt

Bank360 tartalom
2022-06-08 Frissítve: 2022-07-24
2022-06-08 Frissítve: 2022-07-24
25337797

A minimálbér emelése és a 25 éven alattiak szja-kötelezettségének eltörlése a legalacsonyabb bérezésű állásokban a nettó jövedelem 40 százalékos növekedését jelenti az idén a diákmunkásoknak. Az emelkedés magasabb órabérnél is többszörösen lekörözi az inflációt. Budapesten több mint 2000 forintos órabért is el lehet érni.

 

A tanév és a vizsgaidőszak végéhez közeledve erősödik a nyári diákmunkák iránti érdeklődés. Ezt az is fokozhatja, hogy a jelentkezők most sokkal kedvezőbb helyzetben vannak, mint egy évvel ezelőtt. Nemcsak azért, mert több szezonmunkás ágazatban is lasszóval kell fogni az embereket a nyárra. A minimálbér-emelésnek és a 25 év alattiak szja-fizetés alóli mentességének köszönhetően ugyanabban a munkakörben idén jóval többet kereshetnek, mint tavaly. 

 

A minimálbér 2021-ben még óránként 963 forint volt, amiből az szja levonása után 819 forint maradt, míg az idei, 1150 forintra emelt összeget a 25 évnél fiatalabbak maradéktalanul kézhez kapják az iskolaszövetkezetekben, ez pedig éves összevetésben 40 százalékos emelkedést jelent a Meló-Diák Holding szerint.

 

Ez a példa ugyan a minimálbérre vonatkozik, de főként vidéken sok érintett fiatal dolgozik ennyiért, és nem is csak diákok. (A már tartós állásban dolgozó 25 év alattiaknak a nettó jövedelmük növekedésével a hitelfelvételi lehetőségeik is javulhatnak.) A Meló-Diák idei felmérése szerint az „átlag diákmunkás” elvárásai nem is sokkal magasabbak: a megkérdezett fiatalok több mint kétharmada 1300 és 1500 forint közé tette az „elfogadható nettó órabér” mértékét. Ugyanebből a felmérésből az is kiderült, hogy a diák munkavállalók közül a legtöbben a fizetés alapján választanak a lehetőségek közül. A bérezés mellett a tapasztalatszerzés, a szakmai gyakorlat, a karrierlehetőség, a függetlenedés, a család támogatása és a társaság is fontos szempont a munkavállalás során.

 

A bruttó órabérek a fizikai és a hagyományos irodai munkakörökben, valamint a vendéglátás területén 1300 és 1500 forint között, a szaktudást is igénylő (pl. IT, marketing, HR, pénzügyi) munkáknál pedig 1800 forint fölött mozognak. A szórás természetesen idén is nagy, akad több olyan kereskedelmi, fizikai munka is, amelyért óránként, pótlékkal több mint 2000 forintot fizetnek. Budapesten lehet a legjobban keresni, ahol – az összes munkatípust figyelembe véve – 1600 forint idén az átlagos diákmunka-órabér, majd a Balaton és Nyugat-Magyarország következik 1500 forint körüli átlagbérezéssel.

 

A minimálbér-emelés természetesen a jobban megfizetett állásokban is érezteti a hatását, ráadásul egyre több olyan ágazat van, amelyben a munkaadók kénytelenek lépést tartani a kétszámjegyűvé vált inflációval is. Mindez azt eredményezi, hogy a bérek emelkedése más területeken sem marad el jelentősen a minimálbéres pozíciókban bekövetkezett növekedéstől. A Meló-Diák adatbázisa szerint a bruttó munkabérek átlagosan 10 százalékkal emelkedtek éves összevetésben, ami az adókedvezményt figyelembe véve közel 30 százalékkal magasabb kézhez kapott, nettó bért jelent. A diákmunka tehát idén jóval kifizetődőbb, mint tavaly volt.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!