az Új kedvezménnyel az idén többet kereshetnek a nyári diákmunkások is

A nyári diákmunkások is kaszálnak az új adókedvezménnyel

az Új kedvezménnyel az idén többet kereshetnek a nyári diákmunkások is

A nyári diákmunkások is kaszálnak az új adókedvezménnyel

Bank360 tartalom
2022-06-22 Frissítve: 2022-06-22
2022-06-22
27511544

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében, ráadásul rájuk is érvényes a 25 év alattiak szja kedvezménye.

 

A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben már a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, ezért ha a diáknak még nincs ilyenje, vagy elvesztette az adókártyáját, akkor azt a NAV-nál tudja igényelni a 22T34-es nyomtatványon. A nyomtatvány legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) tölthető ki és küldhető be a NAV-hoz elektronikusan, akár okoseszközről is. Ha egy diák ezt még nem használta, megkérheti az ebben jártas családtagját is, de érdemes neki is megtanulnia kezelni, hiszen a későbbiekben még sokszor lesz rá szüksége az életben - javasolja a Bank360.hu. Egy füst alatt az ügyfélkapus (KAÜ-s) regisztráción is érdemes túlesni, úgyis kell az online beküldéshez.

 

A munkavégzésről szóló megállapodás előtt célszerű a leendő munkáltatót ellenőrizni a NAV honlapján, az Adatbázisok rovatban, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél ugyanis kockázatos munkába állni - hívja fel a figyelmet a NAV.

 

A diákmunkával szerzett jövedelemre is érvényes a 2022. január 1-től elérhető a 25 év alattiak új adóalap-kedvezménye , amit a 25 év alatti fiatalok vehetnek igénybe. Nekik nem kell személyi jövedelemadót fizetniük egy meghatározott jövedelemhatárig, ami jellemzően magasabb, mint a nyári diákmunkával szerezhető nettó bér. Ez az adóalapból levonható kedvezmény 2022-ben havonta maximum 65 055 forint adómegtakarítást jelent. Ez azt jelenti, hogy az szja-mentesség havi 433 700 forint összegű összevont adóalapba tartozó jövedelemig vehető igénybe. Az összevont adóalapba tartozó havi jövedelem e főlötti részére már kell szja-t fizetni a 25 év alattiaknak is. A magasabb nettó bér befolyásolja a fiatalok által felvehető hitelek (például személyi kölcsönök) összegét és törlesztőrészletét is, de ez már inkább azokat érinti, akik rendszeres jövedelemmel kapják meg ezt az adómentességet.

 

A kedvezmény érvényesítését a fiatalnak nem kell kérnie, azt a munkáltató, rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi, kivéve, ha a fiatal nyilatkozatban kéri a kedvezmény részleges vagy teljes mellőzését.

 

A foglalkoztatónak az adóévi összes jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania 2023. január 31-éig, amire a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített szja bevallás tervezet ellenőrzéséhez. (Ehhez már használhatja a most megszerzett elektronikus ügyfélazonosítóját.)

 

Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött (alapbért, munkakört, munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét tartalmazó) munkaszerződéshez, mely 18 éves kor alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. Ha a diákok egyszerűsített foglalkoztatás (alkalmi- vagy idénymunka) keretében dolgoznak, akkor ebben az esetben nem kötelező a szerződést írásba foglalni. A munkaviszony alapján létrejött biztosítási jogviszonyt a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-hoz. 

 

A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, vagy teljesítménybérben is, a diáknak azonban meg kell kapnia a 2022-es minimálbért, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 200 000 forint.

 

A diákmunkások aktuális, az inflációnál sokkal jobban emelkedő órabéreiről és bérigényeiről itt olvashatsz.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!