A NAV a Revolut számlákra is rálát

A külföldi kamatot is le kell adózni, a Revolut-számlákra is rálát a NAV

A NAV a Revolut számlákra is rálát

A külföldi kamatot is le kell adózni, a Revolut-számlákra is rálát a NAV

Bank360 tartalom
2023-08-23 Frissítve: 2023-11-13
2023-08-23 Frissítve: 2023-11-13
34410218

Egyre több magyarnak van külföldön bankszámlája, megtakarítása, és a már sokak által használt Revolut is ilyennek számít. A magyar adóhatóság ezekre a pénzekre is rálát, kap róluk információt, ezért az ilyen számlákon lévő megtakarításokat sem lehet elrejteni előle, és a kapott kamatot is le kell adózni, ráadásul másként, mint ahogy azt az itthoni pénzeinknél megszoktuk.

 

Aki önként és felszólítás után sem fizeti meg köztartozását, az számíthat arra, hogy bankszámlájára inkasszó kerül. Ettől nem ment meg a külföldi számlán tartott megtakarítás sem, azoknak az országoknak a többségéből ugyanis, ahol a magyarok jellemzően számlát nyitnak, rendszeresen információt kap a magyar adóhatóság, így rálát az itt tartott pénzekre, az ezeken elért nyereségre. Ez az olyan bankszámlákra is igaz, amelyek megnyitásáért és használatért nem kell kimozdulni Magyarországról, de attól még maga a számla nem minősül magyarnak, mint például a már nálunk is százezrek által használt Revolut.

 

A virtuális pénztárcát kínáló Revolut bankszámlán és sok más bankszámlán, értékpapírszámlán elhelyezett vagyonról tehát van információja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). Ez alapján az sem ritka, hogy a NAV inkasszót kér ilyen számlákra. Az adóhatóság tájékoztatása szerint egy magyar állampolgár jelentős köztartozása miatt történt ilyen annak Revolut bankszámlájára is a litván adóhatóságnál. Ez alapján pedig a magyar költségvetést megillető összeg szinte teljes egészében meg is térült.

 

Adóvégrehajtási szempontból ugyanis átjárhatók az országhatárok. Nemzetközi egyezmények és uniós direktíva keretében a magyar illetőségű adózók pénzügyi számláiról automatikusan érkezik információ a NAV-hoz, amit az adóhatóság végrehajtási célokra is felhasználhat. 2022-ben 87 joghatóságtól érkezett adat csaknem 870 ezer, külföldön vezetett számláról.

 

Államok közötti behajtási együttműködéssel eddig csaknem 300 behajtás iránti megkeresés indult a kapott számlainformációk alapján, amely több mint 63 millió forint költségvetési bevételt eredményezett. A Revolut is szolgáltat adatokat a litván adóhatóságon keresztül, így a behajtási jogsegély alól a Revolut számlákra elhelyezett jövedelem, vagyon sem kivétel.

 

A külföldön bankszámlát vezető magyar ügyfeleknek arra is figyelniük kell, hogy az ilyen pénzekre kapott kamatok és hozamok után adózniuk kell, és ez nem olyan automatizmussal történik, mint a magyar banktól kapott kamatnál, ami után a pénzintézet maga már levonja a 15 százalékos kamatadót (júliustól pedig a 13 százalékos szochót is). Ebben az esetben az ügyfélnek nincs dolga az adóbevallással, ha viszont a kamat vagy hozam külföldi számlán lévő megtakarítása után kapta, akkor ez nem így van.

 

A NAV arra hívja fel tájékoztató anyagában a figyelmet, hogy a magyar illetőségű magánszemélynek külföldi megtakarítása után kapott kamat a nemzetközi adóegyezmények többsége szerint Magyarországon adóztatható. Ugyanakkor egyes egyezmények a jövedelem megadóztatását meghatározott mértékig a jövedelemforrás államának is lehetővé teszik. 

 

A NAV által felhozott példa szerint, ha egy magyar illetőségű magánszemélynek egy horvát hitelintézetnél lévő betétjére kamatot írnak jóvá, akkor ennek a kamatnak az adóztatására kizárólag Magyarország jogosult. Azaz a kamatjövedelem után a 15 százalékos adót a magánszemélynek a magyar adóbevallásában kell bevallania, és a bevallás benyújtására nyitva álló határidőig megfizetnie. 

 

Azért pedig, hogy a magyar magánszemélytől a külföldi hitelintézet által jóváírt kamatból ne vonjanak adót, a magyar magánszemély a horvát banknak illetőségigazolást ad. A magyar illetőségigazolást a NAV állítja ki magyar, vagy angol és magyar nyelven.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!