állampapír értékpapírszámla államkincstár

A szívbajt hozta a Mobilkincstár az állampapírok tulajdonosaira

állampapír értékpapírszámla államkincstár

A szívbajt hozta a Mobilkincstár az állampapírok tulajdonosaira

Bank360 tartalom
2024-01-21 Frissítve: 2024-01-31
2024-01-21 Frissítve: 2024-01-31
36921427

Megállhatott az ütő sok állampapír-tulajdonosban, aki a pénteki kamatfizetés után ránézett az államkincstárnál vezetett értékpapírszámlájára. Azon ugyanis eltűntek a 2027/B sorozat papírjai. A technikai hibát csak szombatra sikerült orvosolni a decemberi megújítás óta nem először megzavarodó rendszerben.

 

Naponta hallani és olvasni az internetes lehúzásokról, a számlákat pillanatok alatt kiürítő csalókról, ezért volt miért aggódniuk azoknak, akik a Magyar Államkincstárnál (MÁK) vezetik az értékpapírszámlájukat, és azon a 2027/b sorozatú papírból is tartanak. Ha ugyanis az ezekre pénteken megkapott kamatuk után bementek a Mobilkincstár alkalmazásba, akkor a portfóliójuk részletezésénl csak a hűlt helyét találták ennek a papírjuknak. Mintha a kamatfizetéssel együtt elvesztették volna ezeket a papírjaikat.   

 

Az online térben köddé vált 2027/B állampapírokra a Blikk.hu cikke hívta fel a figyelmet. Olvasójuk péntek este hívta fel a figyelmüket arra, hogy "a mai 2027/B jelű állampapírok utáni kamatfizetést követően a megvásárolt 2027/B állampapírok eltűntek a Mobilkincstár rendszeréből, nem kis pánikot okozva, illetve a webkincstár rendszere olyan módon elérhetetlen, hogy a belépéshez használni kívánt push üzeneteket a rendszer nem küldi el vagy azok nem érkeznek meg. Több ismerősömnél is ugyanez a helyzet." A Blikk.hu munkatársa ezek után maga is ezt tapasztalta az államkincstárnál vezetett értékpapírszámláján a Mobilkincstárba belépve, bár az eltűnt 2027/B kamata neki is megérkezett, és sms is érekezett róla. Hasonló információkat kaptak több aggódó ügyféltől is.

 

A furcsa állampapír-eltűnés kifejezetten a 2027/B állampapírokat érintette. A szintén pénteki kamatfizetésű 2033/I Prémium állampapírnál a Bank360.hu munkatársai nem tapasztaltak ilyen problémát, ott a papír továbbra is látszott az értékpapírszámlán, és a megkapott kamatból is rendben lehetett a Moblikincstáron keresztül újabbat vásárolni. Azok az ügyfelek, akik az egyébként rendben megkapott kamat után nem találták az értékpapírszámlájukon a 2027/B-jüket, a többi állampapírjukat ugyanúgy látták, ezek hibátlanul szerepeltek a portfóliójuk kimutatásában.

 

Szombaton délutánra aztán az eltűnt állampapírok újra láthatóvá váltak az értékpapírszámlákon a Webkincstárban és a Mobilkincstárban is. A Magyar Államkincstár a Blikk.hu-nak küldött válaszában a következőket írta: "A Magyar Államkötvény 2027/B típusú állampapír egyenlege egy megjelenítési hiba miatt nem volt látható a WebKincstár és MobilKincstár portfólió részletező felületén, de a számlakimutatást lehívva a megfelelő egyenleget láthatták az ügyfelek. A portfólió részletező megjelenítése időközben javításra került és már ott is az aktuális, helyes állampapír állomány látható."

 

A Magyar Államkincstár az internetes Webkincstárt és a Mobilkincstár applikációt egyébként december 11-től újította meg, amikortól az értékapapírszámla percek alatti megnyitása és az azon keresztüli azonnali állampapír-vásárlás ügyfélkapus azonosítással mindenki számára elérhetővé vált.

 

A Webkincstár és a Mobilkincstár működésében akkor is zavarokat lehetett tapasztalni, amit teljeskörűen csak napok alatt tudtak elhárítani. Például az “új értékpapírok” menüben számos olyan állampapír vásárlását ajánlották fel, amelyeket nem engedett a rendszer megvásárolni.

 

A gyors online értékpapírszámla-nyitás mindenesetre nagyon kellett már, mivel a korábbi megoldással néha heteken át tartott megnyitni az értékpapírszámlát, az ügyfél pedig eközben információt sem nagyon kapott arról, hogy akadt el a folyamat az ügyfélkapus igénylés után. A új Webkincstár szebb és átláthatóbb a korábbinál, de a rendszeresen jelentkező hibák okkal borzolhatják az ügyfelek idegeit.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!