Az államtól kapták a kedvezményt, de a cégükhöz lesznek lojálisabbak

Adóval is adómentes bért akarnak a fiatalok

Az államtól kapták a kedvezményt, de a cégükhöz lesznek lojálisabbak

Adóval is adómentes bért akarnak a fiatalok

Bank360 tartalom
2022-09-03 Frissítve: 2023-12-20
2022-09-03 Frissítve: 2023-12-20
29115164

Könnyű a jót megszokni: az idéntől szja-mentes bért kapó 25 év alattiak többsége a kedvezmény lejárta után is a mostani nettó bérét akarja, ezért fizetésemelést fog kérni.

 

2022. januárjától a 25 év alattiaknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a tavaly júliusi bruttó átlagkereset mértékéig. A változásról a fiatalok többségét tájékoztatta a munkáltatója, a Work Force által készíttetett Pályakezdő Index kutatása szerint 62,2 százalékuknak jelezte ezt személyesen vagy írásban.

 

A válaszadók alig több mint fele, 50,4 százaléka arról számolt be, hogy a fiatalok szja-mentességének év eleji hatályba lépését követően nőtt a bruttó fizetése is. A megkérdezettek 47,8 százaléka viszont azt válaszolta, hogy a kedvezmény bejelentése után nem változott bruttó munkabére. Csupán 1,8 százaléknak csökkent.

 

Jól mutatja a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet, hogy a válaszadók többségének a munkaadója az szja-mentesség bevezetése ellenére is emelte bruttó bérét. Ez visszaigazolja azt a bérversenyt, amit a mindennapokban mi is tapasztalunk – mondta Czellecz Zoltán, a Work Force cégvezetője.

 

A növekvő bér egyértelműen javította a munkaadók megítélését. A fiatalok lojalitása nőtt a legnagyobb mértékben, de hasonló fejlődés volt tapasztalható a szakmai hozzáállásban is. Ezektől elmaradva, de szintén javult az elvégzett munka minősége is.

 

A megkérdezettek közel fele ragaszkodna a megemelkedett fizetéshez. A kutatás során a fiatalok 46,9 százaléka jelezte azt, hogy ha betölti a 25. életévét, akkor fizetésemelést kér munkaadójától, hogy ne csökkenjen a nettó keresete. További 32,2 százalék még nem tudott válaszolni erre a kérdésre, de valószínűleg köztük is szép számmal akadnak majd olyanok, akik emelést kérnek. Mindössze a válaszadók alig több mint ötöde jelentette ki, hogy nem kér majd nagyobb fizetést, ha betölti a 25-öt, azaz tudomásul veszi, hogy az adómentesség elvesztésével csökken a nettó jövedelme.

 

Akiknek hamarosan eljön a nagy fizetésemelés kérésének ideje, azok a Bank360.hu bérkalkulátorával ki is számolhatják, mekkora bruttó bérre lenne szükségük ahhoz, hogy megőrizzék az szja-mentes nettójukat. A bevételeik megtartása mellett ez akkor is fontos lehet, ha hitelt akarnak igényelni, hiszen az alacsonyabb jövedelemmel a kölcsönfelvételi lehetőségeik is romlanak.

 

A válaszadók túlnyomó többsége, 83,4 százaléka fontolóra venné a munkahelyváltást, ha máshol magasabb fizetést kínálnának neki, és 10 százalék alatt van azok aránya, akik még ilyen esetben is kitartanának aktuális munkaadójuk mellett.

 

A magasabb fizetés egyértelműen komoly vonzerőt jelent a fiatalok számára, így nem meglepő, hogy az szja-mentesség elvesztése után is ragaszkodnának a nagyobb nettó fizetéshez. A cégeknek érdemes tehát felkészülniük arra, hogyan kezeljék majd azokat a helyzeteket, amikor a 25-öt betöltő fiatalok béremelést kérnek. Az egyszerű elutasítás ugyanis könnyen azt okozhatja, hogy máshol keresnek munkát.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!