lakásépítés otthonfelújtási támogatás

Estek az építőanyagárak, olcsóbb építkezni és a felújítani

lakásépítés otthonfelújtási támogatás

Estek az építőanyagárak, olcsóbb építkezni és a felújítani

Bank360 tartalom
2024-07-15 Frissítve: 2024-07-15
2024-07-15
40014766

Jelentősen csökkentek a meghatározó építőanyagok árai, és ez igaz a hőszigetelőkre is, amelyek iránt a megnőhet a kereslet az otthonfelújítási támogatás igényléseinek felpörgésével.


2024 májusában az építőipari termelés a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 7,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építése 11,2 százalékkal nőtt. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 3,8 százalékkal kisebb volt az áprilisinál. 

 

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának 6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ezen belül az épületekre vonatkozó szerződéseké 2,5 százalékkal. "Az építőanyag kereskedelem forgalmi adatain is az látszik, hogy lassan felpörögnek a lakásépítések” - mondja Juhász Attila, az ÉVOSZ Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke.
 

A hálózatával a lakossági építőanyag-kereskedelemben meghatározó szerepet játszó Újház Zrt. adatai szerint a második negyedévben a legjobban a szerkezetépítésben használt termékek forgalma emelkedett: az egy évvel korábbihoz képest 38 százalékkal. 

 

Juhász Attila szerint mindez nem járt együtt áremelkedéssel. Éppen ellenkezőleg: ezeknek a termékeknek az árai átlagosan 10,5 százalékkal, a tégla és más falazóelemek ára pedig 14 százalékkal csökkent egy év alatt. Hasonló a helyzet a tetőfedő anyagok esetében is. Ezeknél az értékesítés mennyisége 21 százalékkal emelkedett, miközben az árak 11,5 százalékkal csökkentek.


Kedvező a helyzet a július elején indult lakossági otthonfelújítási támogatást igénylők számára is. A homlokzati szigetelésben leginkább használt hőszigetelő habok értékesítési mennyisége a támogatást megelőző kivárás miatt 9,4 százalékkal csökkent, az áruk pedig 4,5 százalékkal 2023 második negyedévéhez képest. 

 

A 2024-es árcsökkenést ráadásul már 2023-ban is hasonló előzte meg, Az Újház 2023 végén azt közölte, hogy az építőanyagárak összességében 4,7 százalékkal lettek alacsonyabbak egy év alatt. Ezen belül a szerkezetépítésben használt anyagok árai 8, a szigetelésé 11, a tetőfedésé pedig 6 százalékkal esett vissza novemberre. Számos alaptermék ára ennél is nagyobb mértékben csökkent, a tégláé közel 14, az épületfáé 19, a habosított szigetelőanyagoké pedig 21 százalékkal mérséklődött. 

 

Juhász Attila akkor azt prognosztizálta, hogy ez volt az anyagárak mélypontja is, innen már csak felfelé vezet majd az út, és 2024-ben az építőanyagok árában az inflációval arányos drágulás következhet be. A mostani közlés azonban azt mutatja, hogy a meghatározó építőanyagoknál volt még tere a csökkenésnek, ami nyilván összefügg a kereslet alakulásával is.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!