Visszahozhatja az árát a lakásfelújításra költött pénz, akár hitelből is

Lakásfelújítás házeladás előtt? Visszahozhatja az árát!

Visszahozhatja az árát a lakásfelújításra költött pénz, akár hitelből is

Lakásfelújítás házeladás előtt? Visszahozhatja az árát!

Bank360 tartalom
2023-09-27 Frissítve: 2023-11-18
2023-09-27 Frissítve: 2023-11-18
34873216

Érdemes-e költeni egy energiazabáló régi házra, visszahozza-e a felújítás az árát a rezsi csökkentésében? Ha az eladását is fontolgatjuk, akkor megcsináljuk-e még a felújítást mi, vagy hagyjuk a vevőre? Ezekre keressük a választ pénzügyi tanácsadó sorozatunk első részében, amelyben olvasóink kérdéseire válaszolunk.

 

A Bank360.hu-n és az RTL.hu-n megjelenő pénzügyi cikkeink rendszeresen arra ösztönzik az olvasóinkat, hogy az írások témái alapján tanácsot kérjenek egy-egy konkrét probléma megoldásáról vagy lehetőség kihasználásáról. Ezek szinte minden olyan pénzügyi kérdésekről szólnak, amelyek másokat is érdekelhetnek. Sorozatunkban a cikkeink nyomán hozzánk fordulók kérdéseire válaszolunk. Bízunk benne, hogy a tanácsainkkal nemcsak nekik tudunk segíteni a pénzügyi döntésük előtt, hanem másoknak is.

 

Ha önnek is van pénzügyi kérdése, problémája, írja meg nekünk a kommunikacio@bank360.hu mailcímre! A kiválasztott ügyeket nemcsak megválaszoljuk, hanem a levélírók hozzájárulása esetén bemutatjuk videóban is, amiben személyesen adnak tanácsot a szakértőink, akikkel közösen tehetik meg az első lépést a jó döntéshez. 

 

A hozzánk érkező kérdésekből, felvetésekből most egy olyat választottunk, ami a rezsiköltségek emelkedése miatt sokakat foglalkoztathat. (A levelevet szerkesztett formában közöljük.)

 

“Egy kétszintes 170 nm-es családi házban élünk vidéken a feleségemmel, én már nyugdíjas vagyok, ő még dolgozik, de a fizetése nem sok. Sajnos a rezsit nem bírjuk fizetni, annyira megnőtt tavaly a piaci ár bevezetése után. Próbáltunk olyan kevés gázt használni, amennyit csak lehet, de így is túlléptük a kedvezményes határt mintegy ezer köbméterrel. A villannyal is próbálunk spórolni, de bojlerünk van, és az áramszámla is átlépte a határt. 

 

Felvetődött, hogy szigetelünk vagy beépítünk napelemet, de nem tudom, jó ötlet-e eladás előtt. Mindenképpen hitelt kellene rá felvenni, azt sem tudom, kaphatunk-e, hogy most már én nyugdíjas vagyok. A kamatokról is azt hallottam, hogy magasak, de ezt a rezsit nem bírjuk fizetni. A házat áruljuk már évek óta, mert a gyerekek Budapestre költöztek, de nem sikerül eladni. Ha mégis eladjuk a házat, mi lesz a hitellel? Mit tanácsolnak? Várom megtisztelő válaszukat! 

László”

 

Kedves László!

Sajnos sokan vannak az ön helyzetében, az ingatlanszakértők egyetértenek abban, hogy a nagyobb vidéki házakat a legnehezebb mostanában eladni, és ez még az egyébként jó helyen lévőkre is igaz. Azok a házak pedig, amelyeknek magas az energiafogyasztása, különösen nehezen értékesíthetők. A legjobb mindenképpen az lenne, ha el tudnák adni az ingatlant, mert ez kettejüknek már fölösleges, és túl drága a fenntartása. Egy kisebb és alacsonyabb rezsijű ház minden tekintetben jobban megfelelne a megváltozott élethelyzetüknek. Viszont csak akkor célszerű belemenni az eladásba, ha elég pénzt kapnak a házért ahhoz, hogy az árából egy kisebb, de energetikai szempontból gazdaságosabb lakást vagy házat tudjanak vásárolni. 

 

A rezsicsökkentő felújításba a könnyebb értékesíthetőség miatt is érdemes belevágniuk, de az is indokolja, hogy tartósan kisebb legyen a számla, ha mégis maradnak. Az eladási szándékra és a tehervállalási képességükre tekintettel azonban nem mindegy, milyen felújítást valósítanak meg. Olyat érdemes, ami a leginkább növeli az ingatlan árát és csökkenti a rezsijét, és a lehetséges vevők is hajlandóak megfizetni. Ezt legjobban egy szakértő tudja megítélni.

 

Első lépésként ezért mindenképpen azt tanácsolom, hogy keressenek fel egy hivatalos energetikai tanácsadót, aki felméri az ingatlan állapotát energetikai szempontból. Az ilyen szakemberek listáját itt találja. A keresőben beállíthatja, hogy hol és milyen mérnököt keres, az energetikai tanúsítványt kiállító szakembereket is beleértve. 

 

A kiválasztott szakember segít önnek abban, hogy milyen beruházásokat célszerű elvégezni, ezek a felújítási munkák mennyibe kerülnek, és várhatóan mennyivel csökkentik majd az épület energiafogyasztását. A tanácsadás ingyenes.

 

Ha mindez megvan, akkor célszerű elkezdeni a felújítási munkákat. Elképzelhető, hogy a szakértő csak a tető leszigetelését, esetleg néhány nyílászáró cseréjét fogja javasolni annak érdekében, hogy a jövőben beleférjenek a kedvezményes rezsikeretbe. A napelemről és más drágább beruházásokról is érdeklődhet persze a szakembereknél, de ezek megtérülése a folyamatosan változó szabályok miatt bizonytalan, túl nagy hitelterhet jelenthet Önöknek, ráadásul nem biztos, hogy a vevők hajlandóak megfizetni ezt a ház árában eladás esetén. 

 

Ha megvan már, milyen felújítási munkákat célszerű megvalósítani, akkor érdemes egy költségvetést készíteni, árajánlatokat kérni, és már ennek megfelelően igényelni hitelt. A bankoknál energetikai felújításokra elérhetők az úgynevezett zöld hitelek is, amelyeknek a kamata alacsonyabb lehet a normál szabad felhasználású jelzáloghitelekénél, illetve lakáscélú kölcsönökénél. Az ajánlatokat először az interneten is összehasonlíthatja, ahol megnézheti a speciális feltételeket, kedvezményeket is. Jelenleg 5 millió forintnyi zöld hitelt 10 éves futamidővel nagyjából 60-65 ezer forintos havi törlesztőrészlettel kínálnak a bankok. 

 

 

Számításom szerint, ha ennyiből kijön az a felújítás, ami segít bent maradni az átlagos gázfogyasztási keretben, akkor évente a törlesztőrészletek fedezik azt a plusz rezsiköltséget, amit az átlagfogyasztás fölötti gázfogyasztás okoz. Ezen felül a felújítás mindenképpen olyan értéknövelő beruházás, amit eladás esetén érvényesíthetnek az árban, ráadásul vonzóbbá is tehetik az eladó ingatlant, hiszen egy alacsonyabb rezsijű házat kínálnak, aminek a végrehajtott felújításával már nem a vevőnek kell bajlódnia. 

 

Levelében a pontos életkorukat nem adta meg, de ha a felesége még dolgozik, akkor azt feltételezem, a koruk alapján mindenképpen hitelképesek lehetnek. A bankok általában azt várják el, hogy a hitel lejáratakor legfeljebb 75 éves legyen az igénylő, de ha van adóstárs, akkor a magasabb életkor sem kizáró ok. Az ingatlan eladásakor a vételárból lehet végtörleszteni a hitelt. 

 

Üdvözlettel:
Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető szakértője

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!