Zöld hitel helyett kamatkedvezmény

Kamatkedvezményt adnak a zöld hitelről lemaradóknak

Zöld hitel helyett kamatkedvezmény

Kamatkedvezményt adnak a zöld hitelről lemaradóknak

Vrazsovits Rita
2022-07-01 Frissítve: 2023-09-27
2022-07-01 Frissítve: 2023-09-27
28114448

Fájdalomajándékot ad az MKB Bank és a Takarékbank azoknak, akiknek már nem jutott a bővített szuperkedvezményes zöld hitelből. Érdemes sietni, mert a kamatkedvezményes akció csak július 31-ig él. Nem lenne meglepő, ha más bankok is hasonló lépésre szánnák el magukat.

 

Nagy volt a tülekedés tavasszal a Magyar Nemzeti Bank NHP Zöld Otthon Programjának keretében a bankoktól felvehető zöld hitelért. Igazán szerencsésnek érezhette magát az, akinek a kölcsönkérelmét az utolsó pillanatokban, március végén, április elején még befogadták a bankok. A fix, 2,5 százalékos kamatú hitel ugyanis szinte ajándéknak számít a jelenlegi piaci kamatozású hitelek mellett. Az óriási érdeklődésre tekintettel a jegybank 200 milliárdról 300 milliárd forintra emelte a keretet, hogy az igényléseiket a bankokhoz már benyújtók lehetőleg megkaphassák a zöld hitelt.

 

A hiteligénylések elbírálása, illetve a kölcsönszerződések megkötése után mostanában derülhet ki a bankoknál, hogy a rájuk osztott keret elég-e a kérelmezőknek, vagy már lesznek olyanok, akiket el kell utasítani a kedvezményes jegybanki forrás kifogyása miatt.

Ennek következménye a Magyar Bankholding két tagja, az MKB Bank és a Takarékbank által meghirdetett kamatkedvezmény akció. Ebben ugyanis azok vehetnek részt, akik 2022. április 5-ig zöld hitel kérelmet nyújtottak be az MKB Banknál vagy a Takarékbanknál, de a pénzintézetre allokált keret kimerülése miatt végül nem tudtak kölcsönszerződést aláírni. Magyarán azok, akiknek végül nem jutott a kedvezményes, legfeljebb 2,5 százalékos kamatozású lakáskölcsönből. A lemaradók az új kamatkedvezményt 2022. július 1. és 2022. július 31. között tudják érvényesíteni.

 

Mekkora kedvezmény vehető igénybe?

A kedvezmény mértékét mindkét banknál az határozza meg, hogy melyik jövedelemsávba esik az igénylő. Az MKB Banknál legalább havi nettó 150 ezer forintos nettó jövedelmet kell igazolni, hogy kedvezményt kapjon valaki, a következő lépcsőfok ezután 350 ezer forint. A legnagyobb kamatkedvezmény kihasználásához legalább havi nettó 600 ezer forint jövedelem szükséges. Az MKB Banknál az alábbiak szerint alakul az ügyleti kamat, a jövedelemsávtól és a felvett hitelösszegtől függően:

A kamatperiódus 10 év, a THM szakaszos folyósításnál (építkezésnél) minimálisan eltérhet attól, mint amikor egy összegben kapja meg az ügyfél a hitelösszeget. 

 

A Takarékbank oldalán közzétett hirdetmény szerint az alábbiak szerint alakulnak a kamatkedvezmények:

A kamatperiódus az MKB Bankhoz hasonlóan 10 év, a kedvezmény pedig július 1-31. között vehető igénybe. 

Sovány vigasz, de a semminél több az új kamatkedvezmény

Az egy hónapra meghirdetett kamatkedvezmények az április előtt elérhető 2,5 százalékos értéktől messze vannak. A Bank360.hu példaszámítása szerint 2,53 százalékos THM-mel, 25 millió forintos hitelösszeggel és 20 éves futamidővel számolva a havi törlesztőrészlet 132 476 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 31 794 240 forint. 

 

Ezzel szemben a legmagasabb kamatkedvezmény kihasználásával ugyanekkora hitelösszegnél 5,78 százalék a THM. A havi törlesztőrészlet így 176 ezer forint körül alakul, a teljes visszafizetendő összeg pedig meghaladja a 42 millió forintot. Ez jelentősen drágább, mint amit eredetileg a Zöld Otthon Program nyújtani tudott, annál viszont mindenképpen olcsóbb, mint amit jelenleg a piaci lakáshitelek kínálnak, hiszen a piacon 7 százalékos THM alatt már nem igazán lehet lakáskölcsönt találni. 

 

Nem lenne meglepő, ha a Takarékbank és az MKB után más pénzintézet is indítana ilyen akciót abban az esetben, ha náluk is maradnak olyan hiteligénylők, akiknek már nem jut a keretből.

 

A kamatmentes csok hitelből sem maradt már

A kedvezményes zöld hitel mellé még kedvezményesebb otthonteremtési kamattámogatott kölcsönt, rövidebb nevén csok hitelt is fel lehetett venni. Az eredetileg 3 százalékos kamattal igényelhető lakáshitel a zöld hitellel kombinálva kamatmentes volt. Legfeljebb 15 millió forintot lehetett ebben a formában felvenni, ehhez legalább három gyermek vállalására volt szükség. A zöld hitel kimerülésével a kamatmentes csok hitelnek is annyi, a “kárpótlásul” bevezetett kamatkedvezmény mellé már csak az eredeti, 3 százalékos kölcsön igényelhető.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!