Csok továbbvitele

Továbbvihető a CSOK egy zöld hitellel vásárolt ingatlanra is

Csok továbbvitele

Továbbvihető a CSOK egy zöld hitellel vásárolt ingatlanra is

Varga Zsombor
2021-10-29 Frissítve: 2022-07-01
2021-10-29 Frissítve: 2022-07-01
16931089

A CSOK-támogatással vásárolt házra tíz éves elidegenítési tilalom vonatkozik, ezen időszak alatt pedig a gyermekekkel együtt életvitelszerűen benne kell lakni. Bizonyos körülmények és határidők betartásával ugyanakkor el lehet költözni egy újonnan épült házba, a különbözetet pedig lehet fedezni akár az új kedvezményes zöld lakáshitel segítségével is. A Bank360 egy konkrét esetet mutatott be.

 

A CSOK támogatás, bár szigorú feltételeket támaszt és jelentős büntetéssel fenyeget ezek megsértése esetén, egy kis körültekintéssel mégis lehet olyan megoldást találni, amivel a vállalt tíz évig tartó elidegenítési tilalom mellett is új ingatlanba költözhet a család - anélkül, hogy vissza kelljen fizetni a támogatást.

Alapvetően ugyanis sem eladni, sem a gyermekekkel együtt elköltözni, sem kiadni nem lehet az ingatlant. Elköltözni azonban bizonyos feltételek mellett lehetséges, bár főszabályként az újabb lakásnak vagy háznak mindenképp nagyobb alapterülettel kell rendelkeznie, illetve drágábbnak kell lennie, mint az előzőnek otthonnak. Azt azonban semmi nem zárja ki, hogy az új kedvezményes zöld hitel program, esetleg egy újabb gyermek bevállalása mellett a CSOK támogatás segítse a költözést.


A csok feltételeiről részletesebben ezen az oldalon olvashatsz. Ha kérdésed van a támogatással kapcsolatban, írj bátran a kerdesek@bank360.hu e-mail címre.


Nézzünk meg egy példát. Ha 2019-ban egy család két meglévő gyermekére vette fel a CSOK-támogatást, egy újonnan épült házra 2,6 millió forint támogatást és 10 millió forintos kedvezményes CSOK-hitelt kaphatott. Ez a ház a CSOK-támogatás szabályai miatt legalább 80 négyzetméteres, ha azonban megszületik közben a harmadik gyermek is, még így is lehet szűkös. De hogyan költözhet új házba ez a család?

 

Ezeket a feltételeket kell betartani, hogy ne veszítsd el a támogatást

Az első és legfontosabb kérdés, hogy a már felvett CSOK-támogatást és hitelt milyen módon tarthatja meg a család. A használt ingatlanok egyből kiesnek, hiszen öt éven belül nem lehet egy CSOK támogatásból vett házból használt házba költözni. Maradnak tehát az újépítésű házak, amelyekből egy nagyobb, drágább ingatlant kell választani - a harmadik gyermek vállalása miatt ez egyébként is feltétel lenne. 

 

Így sem árt figyelni azonban a helyes adminisztrációra és az adásvétel időzítésére. A legegyszerűbb eset, ha a régi ház eladása után 60 nappal már az új házat is megvásárolja a család: ebben az esetben annyi a teendő, hogy az előző ház eladását 30 napon belül be kell jelenteni a területileg illetékes földhivatalnak. Ha nem sikerül tartani a két hónapos határidőt, még akkor is van lehetőség a támogatás átvitelére, viszont ebben az esetben már a teljes támogatás összegét letétben kell elhelyezni egy kincstári számlára, amit csak az új ház átvétele után kaphat vissza a család. Ebben az esetben két hónapon belül el kell utalni a támogatási összeget, és új ház vásárlásánál egy, építésénél három évre kerül felfüggesztésre a támogatás visszafizetési kötelezettsége.

 

Ha esetleg korábban sikerülne megvenni a lakást, abban az esetben is átvihető a CSOK-támogatás egésze, ha egy évvel az eladás előtt vette meg a család. Ez azonban pénzügyileg is nehezebb megoldás, és ahogy minden esetben, itt is be kell forgatni az eladott ház árát az újonnan vett lakásba.

A zöld hitel és a harmadik gyermekre kapott támogatás is segíthet

Vagyis mindenképpen új, nagyobb házat kell venni a CSOK kötelezettségek miatt, azonban ezt a követelményt könnyen előnyére tudja fordítani a háromgyermekes család. Ha ugyanis az új házat a korszerű, zöld követelményeknek megfelelő ingatlanok között keresik, jogosulttá válnak a mindössze 2,5 százalékos ügyleti kamattal felvehető jegybanki lakáshitelre a Zöld Otthon Program keretében. Ha még 10 millió forintot vesznek fel a kedvezményes hitelből az energiatakarékos házra, a Bank360 zöld Hitel kalkulátor alapján 20 évre akár csupán havi 50 672 forinttal nő meg a törlesztő. A THM 2,09 százalék, a visszafizetendő összeg 12 213 080 forint ebben az esetben.

 

Könnyen lehet azonban, hogy nem is kell ekkora hitelt felvenni. A családnak ugyanis nemrég született meg a harmadik gyermeke, így igényelhető a CSOK-támogatás fennmaradó része, 7,4 millió forint. Összesen ugyanis 10 millió forint jár a három gyermek után, de ebből 2,6 millió forintot már az első két gyermekre felhasználtak az előző ház megvétele során.

 

A CSOK-támogatás kiegészítése kárpótlást jelenthet arra is, hogy bár a 2,5 százalékos zöld hitelt minden további nélkül felveheti a háromgyermekes család, a programmal kombinálható nulla százalékos CSOK-hitelt már nem. Ez a család ugyanis már felvette egyszer a CSOK-hitelt, amit másodszorra már semmiképp nem lehet felvenni. A meglévő CSOK-hitel kamata sem csökkenthető, hiszen a Zöld Otthon Programba a program indulása előtt kötött lakáshitelek közül semelyik sem vonható be.


A zöld hitel feltételeiről ezen az oldalon tájékozódhatsz bővebben, kalkulátorunkkal pedig azt is kiszámolhatod, hogy mekkora támogatásra és hitelösszegre számíthatsz, ha kombinálni szeretnéd a zöld hitelt a hozzákapcsolható kamatmentes otthonteremtési kölcsönnel.


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!