Üres hinta gyerek nélkül

8 millió forintot meghaladó büntetéssel is járhat a Csok, ha nem születnek gyerekek

Üres hinta gyerek nélkül

8 millió forintot meghaladó büntetéssel is járhat a Csok, ha nem születnek gyerekek

Varga Zsombor
2021-09-28 Frissítve: 2022-01-18
2021-09-28 Frissítve: 2022-01-18
16144273

A jegybank sorozatos kamatemelése hatással van a lakástámogatások feltételeire is, a szerződésszegés esetén kiszabott büntetés ugyanis több esetben is az alapkamat mértékéhez van kötve. Ilyen a csok támogatás is, ahol egyre nagyobb a büntetési tétel, ha nem születnek meg az előre vállalt gyermekek.

A csok keretében maximum 10 millió forint támogatáshoz juthat egy fiatal pár, ha három gyermek világra hozatalát vállalják a program keretein belül. Két gyermeknél kisebb összeg, 2,6 millió forint, egy gyermeknél pedig csak 600 ezer forint a támogatás összege. Ez is csak akkor jár azonban, ha új ingatlant szeretne venni a pár, használt lakásra csak meghatározott települési körben, a falusi csok keretében lehet ugyanekkora összeget felvenni.

 

Bármelyik támogatási formát is vegyék igénybe, a tízmillió forintos támogatáshoz három gyermeket kell vállalni. Gond akkor van, ha a vállalt gyermekek végül nem születnek meg: három gyermeknél az alapkamat ötszörösével számolt büntetőkamatot kell kifizetni, míg egy vagy két gyermeknél csak az alapkamat egyszeri értéke számít. Az alapkamat pedig a negyedszeri emelés után már 1,65 százalék, vagyis egyre nagyobb a háromgyermekes csokosokra vonatkozó büntetés.

 

18 millió forint feletti összeget kell visszafizetni, ha egy gyermek sem jön össze

 

A tízmillió forintos támogatás három bevállalt gyermek után jár, amire az igénylést követően tíz év áll rendelkezésre. Egy 2021 szeptemberében felvett CSOK támogatás esetén tehát 2031 szeptemberéig meg kell születnie három gyermeknek, ellenkező esetben a támogatás nem jogosan felvett részét büntetőkamattal terhelve kell visszafizetni.

Nem minden esetben kell a teljes, tízmilliós összeget visszafizetni, de ez alig segít a helyzeten, hiszen az első vagy a második gyermek után kapott 600 ezer és 2,6 millió forint eltörpül a harmadik gyermek után kapott összeghez képest. Ha két gyermek született meg, még akkor is a támogatás nagyobb részét, 7,4 millió forintot kell visszafizetni. Egy gyermek esetén 9,4 millió forint, ha pedig nem született egy gyermek sem, a teljes, tízmillió forintos összeg visszajár az államnak.

 

Ehhez adódik hozzá a kamatemelések miatt egyre magasabb büntetőkamat. A most 1,65 százalékos alapkamat ötszörösével és tízéves időszakkal számolva még akkor is 6 105 000 forintot kell büntetésként fizetni, ha két gyermek született - feltételezve, hogy az alapkamat mértéke nem fog változni. Ha három gyermek helyett végül egy születik csak, már 7 755 000 forint a büntetés mértéke, ha pedig egy gyermek sem születik meg a vállalt háromból, akkor 8 250 000 forintot tesz ki csak a büntetés összege.

 

Így összességében 13 millió 505 ezer forintot kell az államnak visszafizetni, ha két gyermek született, 17 millió 155 ezer forintot, ha csak egy, és 18 millió 250 ezer forintot kell összesen visszafizetni, ha egy gyermek sem jött világra.

 

A falusi csok engedékenyebb

 

A falusi csok szintén tartogat pluszköltséget a feltételek megszegése esetén, de ebben az esetben csak az alapkamattal kell számolni, ha a vállalt gyermekek nem születnek meg, nem pedig az ötszörösével. Ez a tízmillió forintos támogatásnál összesen 8 621 000 forintos visszafizetési kötelezettséget jelent két gyermek születése esetén, 10 951 000 forintot egy gyermeknél és 11 650 000 forintot akkor, ha a háromból egy gyermek sem született meg.

 

Vagyis a büntetés 1,22-1,65 millió forint között mozog, ami még az 1,65 százalékos új kamat mellett is jóval kisebb összeg, mint az akár 8 millió forintot is meghaladó csok-büntetés. Fontos továbbá, hogy ha a korszerűsítésre felvett összegből az igénylő nem teljesíti a vállalt munkákat három éven belül, a teljes támogatást vissza kell fizetni. Ez 3 évig számolt büntetőkamat mellett 495 ezer forintos büntetést jelent, vagyis 10 millió 495 ezer forintot kell ebben az esetben visszafizetni.

 

Néhány esetben nem kell büntetőkamatot fizetni

 

Indokolt esetben az állam nem számol fel büntetőkamatot, és csak a felvett támogatást szükséges visszafizetni. Ilyen élethelyzet például, ha az egyik fél megváltozott munkaképességű lesz, egészségügyi okokból nem javasolt a gyermekvállalás, vagy ha halva születik a gyermek.

 

Minden más esetben azonban büntetőkamattal együtt kell visszafizetni az összeget, ami az MNB kamatemelési ciklusa mellett egyre magasabb értéket vesz fel. A jegybank pedig továbbra is szigorítással tervez, a várhatóan havonta 15 bázispontos emelés mellett már két hónap múlva is közel fog kerülni a büntetés mértéke a tízmillió forinthoz, ha a három vállalt gyermekből egy sem születik meg a csok igénylés után.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!