nyugdíjas hitelfelvétel életkor fiatal

Ilyen feltételekkel kapnak hitelt a nyugdíjasok és a fiatalok

nyugdíjas hitelfelvétel életkor fiatal

Ilyen feltételekkel kapnak hitelt a nyugdíjasok és a fiatalok

Domokos Erika
2023-04-12 Frissítve: 2024-04-11
2023-04-12 Frissítve: 2024-04-11
32185115

Nem mindegy, hogy hány éves a személyi kölcsönt vagy a jelzáloghitelt igénylő, és az sem, mennyi lesz a futamidő végén. A bankok bizonyos életkor felett és alatt plusz feltételt szabnak a hitelezéshez. Végigvettük, melyik pénzintézet hány éves kortól és korig, valamint milyen plusz elvárásokkal nyújt kölcsönt. Kitérünk a babaváró és csok-hitelre is.

 

A nyugdíjasok is vehetnek fel hitelt, sokan közülük élnek is ezzel a lehetőséggel. Van olyan pénztintézet, ahol a személyi kölcsönök harmadát ők igénylik. A rendszeresen érkező nyugdíjra ingatlanfedezet nélküli kölcsönt és ingatlanfedezetes jelzáloghiteleket egyaránt lehet kapni a bankoktól.

 

A nyugdíj összege mellett a kölcsönt igénylő személy életkora befolyásolhatja a hitelkockázatot, ezért minden bank meghatározza, hogy hány éves korig ad hitelt. A korhatár azonban a bankok többségénél nem kőbe vésett, a fölött is hiteleznek, de már adóstárs bevonását és/vagy hitelfedezeti biztosítás megkötését várják el az ügyféltől.

 

Jelzáloghitelt már 18 éves kortól lehet igényelni annak, aki megfelel a feltételeknek. A 16. életévüket betöltött, de még 18 év alatti, házassággal nagykorúvá vált személyek is kaphatnak kölcsönt, viszont adóstárs(ak) és egyéb biztosíték bevonását is kérhetik tőlük a bankok.

 

A hitelezhetőség felső korhatárában tíz év különbség is lehet a jelzáloghiteleknél: van ahol az igénylést 65 éves korig, máshol 75 év alatt teszik lehetővé, vagy a futamidő végén betöltött életkort maximalizálják 65, 70, 72 vagy 75 évben. Viszont a legtöbb banknál még az ennél idősebb kor sem kizáró ok egy korhatár alatti adóstárssal.

 

Az ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsönök igénylésénél némileg szigorúbbak a hitelintézetek, a legalsó korhatár 18, 20, 21 vagy 23 év lehet. Azok a bankok, amelyek lehetővé teszik az igénylést 18 éves kortól, zömmel csak adóstárssal adnak ilyen hitelt.

 

A kölcsönök felső korhatárnál is nagy a szórás: van, ahol 60 éves korig lehet igényelni, máshol 75 év felett is, vagy nincs limit. Más bankok azt szabták meg, hogy az adósnak 65, 66, 71 vagy 72 év felett adóstársat kell bevonni, illetve a futamidő végén nem lehet több 66 évesnél vagy legfeljebb 84 éves lehet. A hitelintézetek túlnyomó többségénél adóstárs bevonásával elkerülhető a futamidő rövidítése.

 

Az alábbiakban megmutatjuk bankonként a minimum és maximum életkorokat a személyi kölcsönnél és a jelzáloghiteleknél.

 

Életkori feltételek személyi kölcsönnél

 

A CIB Banknál 20 éves kortól lehet személyi kölcsönt igényelni, a futamidő végén pedig az ügyfél nem töltheti be a 72. életévet. Amennyiben betölti, akkor olyan adóstárssal igényelhető, aki már elmúlt 20 éves, vagy a hitel lejáratakor nem tölti be a 72. életévet - de ő is megfelel a kölcsönigénylési feltételeknek.

 

A Cetelem Bank 20 éves kortól folyósíthat kölcsönt, és nincs felső korhatára az igénylésnek. Ugyanakkor a hitelkérelem elbírálása során előírhatnak életkorhoz köthető feltételeket a folyósításhoz, mint például a hitelfedezeti biztosítás megkötése, továbbá maximalizálhatják a 65-70, a 71-75 év közötti, valamint a 75 év feletti igénylőknél a kölcsön összegét és futamidejét.

 

Az MKB Bank 18 éves kortól hitelez, de 21 év alatt társigénylő is szükséges, csakúgy mint 66 éves kor felett. Az adóstársnak 21-66 évesnek kell lenni. Az MKB Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelnél szigorúbbak a feltételek: 25 és 60 év között igényelhető, és nincs lehetőség társigénylő bevonására.

 

A Takarékbank személyi kölcsönénél és a minősített fogyasztóbarát személyi hitelénél azonosak a feltételek: 18. életévét betöltött személy igényelheti, de 21 év alatt és 66 év felett olyan adóstársat kell bevonni, aki 21 és 66 év közötti.

 

Az Erste Bank kölcsöneinél minimum 23 éves lehet az igénylő, a futamidő végén pedig maximum 70 éves lehet az adós, illetve adóstárs.

 

A K&H Bank 18 éves kortól folyósít személyi kölcsönt. Ha az adós életkora a kölcsön lejáratakor eléri vagy meghaladja a 65. életévet, akkor a bank adóstárs bevonását írhatja elő.

 

A Raiffeisen Banknál is lehet igényelni 18 éves kortól hitelt, de csak adóstárssal. Adóstárs kell a 21 év alattiaknak és az idősebbeknek is, akik a kölcsön lejáratakor már betöltik a 71. életévüket.

 

A Cofidisnél is 18 év az alsó korhatár, felsőt pedig nem közölnek a hirdetményekben. Valamennyi termékük elérhető a nyugdíjasok számára is. Az adósságrendező hitel esetében a kezes nélküli kölcsönfolyósítás felső életkori határa a futamidő végéig betöltött 84. év.

 

A MagNet Banknál 21 és 60 év között lehet kölcsönt kérni, 60 évnél idősebb igénylő kizárólag egyedi elbírálással juthat hitelhez.

 

Az OTP Bank személyi kölcsönt és fogyasztóbarát személyi hitelt is 21 éves kortól nyújt, és nincs felső határa az igénylésnek. Ha az adós a kölcsön igénylésekor vagy a futamidő végén eléri a 70. életévet, akkor a bank további biztosítékot kérhet, ez lehet olyan adóstárs bevonása, aki nem éri el a hetvenet a hitel kifutásáig.

 

Az UniCredit Bank szintén 21 éves kortól ad kölcsönt, a hitel lejáratakor pedig az adós nem töltheti be a 66. életévét. Ilyen korú adóstárs is bevonható a teljesítésbe.

 

A gyorskölcsönöket nyújtó Provident nem határoz meg felső korhatárt, a minimum életkor 18 év.

 

Életkori feltételek ingatlanfedezetes hiteleknél

 

A Gránit Bank jelzáloghiteleit 18 éves kortól lehet igényelni. A futamidő lejártának évében az adós életkora nem érheti el a 75. életévet (ha több hiteligénylő van, akkor a legfiatalabbnak kell a lejárat évében fiatalabbnak lenni 75-nél.)

 

A Raiffeisen Banknál legalább 18 évesnek kell lenni hiteligényléskor, és legfeljebb 70 éves lehet az ügyfél a lejáratkor. Ha a kölcsön futamideje alatt betölti a 70-et, az ügylet jóváhagyásához az életkori feltételeknek megfelelő adóstárs bevonása szükséges.

 

A Takarékbanknál 18 és 70 éves kor között lehet lakáshitelt igényelni, ha az adós életkora a kölcsön lejáratának hónapjában meghaladja a 70-et, akkor a hitelkockázat csökkentése érdekében olyan adóstárs bevonása lehet indokolt, aki a futamidő utolsó hónapjában még nem tölti be a 70-et, és minden egyéb hitelezési követelménynek megfelel. (18 év alatti is lehet a házas hitelfelvevő, azaz elmúlt 16 éves és a házassággal nagykorú lett.) A Takarékbank minősített fogyasztóbarát lakáshitelénél legalább az egyik adós életkorának 70 alatt kell maradnia a futamidő végéig.

 

Az MKB Banknál a lakáshitel igénylése 18 és 70 év között lehet (a jövedelmével bevont adós minimum 21 éves). Az adós ugyanakkor a hitel lejáratakor nem töltheti be a 75. életévét. Az MKB minősített fogyasztóbarát lakáshitelét csak 21 és 65 év közötti személyek igényelhetik. Ha az ügyfél a futamidő alatt betölti a 70. életévét, akkor korhatár alatti adóstársat kell bevonni, de az ügyfél ebben az esetben sem töltheti be a futamidő alatt a 75-öt.

 

A CIB Banknál a 18. évüket betöltött személyek igényelhetnek ingatlanfedezetű hiteleket (a 16 és 18 év közötti, házasságkötéssel nagykorúvá váltak is, de tőlük további biztosítékot kérhetnek). Ha az adós életkora a futamidő végén meg fogja haladni a 72-t, akkor is biztosítékot kérhetnek, ami lehet adóstárs bevonása, a kölcsön összegére és futamidejére szóló hitelfedezeti életbiztosítás megkötése, vagy más, a bank által elfogadható biztosíték.

 

Az UniCredit Banknál a 18 és 65 év közöttiek igényelhetnek ingatlanfedezetű hiteleket. Amennyiben az adós életkora a hitel lejáratakor meghaladja a 65. életévet, akkor ő hitelfedezeti életbiztosítás megkötése és a bank kedvezményezettként való megjelölése mellett igényelheti a kölcsönt.

 

A MagNet Bank 18 éves kortól folyósít jelzáloghitelt, felső életkort viszont nem közöl hirdetményében. Kötelezően bevonják adóstársként a házastársát, élettársát és – 6 millió forintot meghaladó kölcsön esetén - a haszonélvezőt. Ha nincs adóstárs, a bank előírhatja az adósnak hitelfedezeti (kockázati) életbiztosítás megkötését és teljes futamidő alatti fenntartását.

 

A K&H Bank is nagykorúságot elért magánszemélyeket hitelez, egyetlen feltétel, hogy ha a lakáshitel futamideje alatt az adós vagy adóstársak betöltik a 75. életévüket, akkor újabb, fiatalabb adóstársat kell vonni a teljesítésbe.

 

Az Erste Bank is 18 éves kortól hitelez. Amennyiben a kért kölcsön futamideje alatt az adós betölti a 70. életévét, akkor be kell vonni egy olyan adóstársat is, aki a futamidő végéig nem éri el a 70-et.

 

Az Oberbank jelzáloghiteleit 21-től 70 éves korig lehet igényelni, a kölcsön lejáratakor a hitelfelvevő legfeljebb 70 éves lehet.

 

Az OTP jelzáloghitelt 18. életévet betöltött ügyfeleknek nyújt, a felső korhatár 75 év, de elegendő, ha az egyik hiteladós nem tölti be a 75-öt a futamidő végéig. Ha az egyedülálló vagy mindegyik hiteladós betölti azt, akkor a bank biztosíték bevonását kérheti, ami lehet hitelfedezeti életbiztosítás megkötése, vagy életkor alatti adóstárs bevonása.

 

Milyen életkori feltételek vannak a babaváró hitelnél?

 

Az állami kamattámogatású, szabadon felhasználható babaváró hitelnél is különbség van az elvárt életkort tekintve: egyes bankok csak az igénylő feleségnek, míg mások a házaspár mindkét tagjának meghatározzák az életkorát. A babaváró támogatásról szóló kormányrendelet szerint a feleség 18 és 41 éves kor közötti lehet, az igényléskor nem töltheti be a 41. életévét. A férj életkorára nem tér ki a rendelet.

A hitelt folyósító bankok ugyanakkor a feleség alsó életkorát - vagy a feleség és a férj életkorát egyformán - 18, 20, 21 vagy 23 évben szabják meg. A férj felső korára vonatkozóan zömmel nem támasztanak feltételt a bankok, de például az Erste Banknál a férj a futamidő – ami legfeljebb 20 év lehet – végén nem töltheti be a 70., a Raiffeisen Banknál a 71. életévét, míg az MKB-nál a házaspár egyik tagja sem lehet a hitel lejáratakor 75 éves.

 

Nyugdíjas is jogosult lehet csok-hitelre

 

A családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kedvezményes kamatozású jelzáloghitelnél csak egy esetben van életkori elvárás, ha a párok gyerekvállalással veszik fel a hitelt. A kölcsönkérelem beadásakor legalább az egyiküknek fiatalabbnak kell lenni 40 évesnél.

Azok a nyugdíjasok, akik jogosultak csok-támogatásra (vér szerinti vagy örökbefogadott gyereket saját háztartásukban nevelnek, és mellette dolgoznak), jogosultak lehetnek csok-hitelre is, ha megfelelnek a bank feltételeinek. Lehetőségük van adóstárs bevonására is.
 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!