lakásfelújítás zöldhitel kamatkedvezmény

Miből korszerűsítsünk, ha nem tudjuk igénybe venni az otthonfelújítási támogatást?

lakásfelújítás zöldhitel kamatkedvezmény

Miből korszerűsítsünk, ha nem tudjuk igénybe venni az otthonfelújítási támogatást?

Vrazsovits Rita
2024-07-11 Frissítve: 2024-08-18
2024-07-11 Frissítve: 2024-08-18
39941356

Júliustól lehet igénybe venni a legfeljebb 6 millió forintos otthonfelújítási támogatást, mely részben vissza nem térítendő  támogatásból, részben kamattámogatott hitelből áll. Erre azonban nem mindenki jogosult, felújításra váró ingatlanból viszont bőven akad az országban. Megnéztük, milyen lehetőségek vannak a hitelpiacon, ha valaki a támogatás nélkül vágna bele a korszerűsítésbe, energiamegtakarító beruházásba.

 

A júliustól elérhető új otthonfelújítási támogatás 108 milliárd forintos keretösszege várhatóan nem tart ki sokáig, ennyi pénzből előreláthatóan 20 ezer ingatlant lehet korszerűsíteni. Így még a jogosultaknak is csak a töredéke remélheti, hogy jut neki a pénzből. A támogatás ráadásul csak 1991 előtt épült családi házak energetikai felújítására vehető igénybe, így sok lakástulajdonosnak eleve más megoldást kell keresnie, ha fel akarja újítani az ingatlanát. Nekik több bank kínál olyan zöld jelzáloghitelt, amely az átlagosnál jóval kedvezőbb kamatozással vehető fel. Ezeket az ajánlatokat hasonlítjuk most össze.

 

Egyre több bank kínál megoldást a korszerűsítésre

 

Az állami támogatások mellett néhány éve a piacon is megjelentek a kifejezetten zöld lakáscélokra felvehető jelzáloghitelek. A bankok ezeknél energetikai vállalások fejében extra kedvezményeket is kínálnak a hagyományos lakáshitelekhez képest, például kamatkedvezményt vagy az igényléssel kapcsolatos díjak elengedését. 

 

Raiffeisen Bank Zöld Jelzáloghitel konstrukciója az energiahatékonyságot célozza meg, a feltételei is ehhez igazodnak. Ha felújításra vesszük fel a hitelt, akkor az igénylés egyik kritériuma, hogy a felújítást követően vagy a primerenergia-igény (azaz az ingatlan energiafelhasználása) javuljon legalább 30 százalékkal (pontosan ez az otthonfelújítási támogatás feltétele is), vagy a felújítást követően az ingatlan energetikai besorolásának el kell érnie legalább az ÉKM rendelet szerinti A szintet, vagy az összesített energetikai jellemző maximum értéke nem haladhatja meg a 76 kW/m2/évet. 

 

A felújítást megelőzően az ingatlan energetikai besorolásának rosszabbnak kell lennie, a TNM rendelet szerinti BB-nél, vagy az ÉKM rendelet szerinti A-nál, vagy 1990 előtt kellett épülnie. A Zöld Jelzáloghitel korszerűsítési céljai között szerepelhet többek között napelem rendszer kiépítése, napkollektor telepítése, hőszivattyú, hőszigetelés vagy nyílászárócsere is. A kölcsön az energetikai célú beruházásokon felül lehetőséget nyújt egyéb felújítások finanszírozására is.

 

A Zöld Jelzáloghitel igénylőinek az induló díjak zömét nem kell megfizetnie:

  • a bank a közjegyzői díjat 5 millió forint feletti hitelösszegnél legfeljebb 50 ezer forintig visszatéríti,
  • két energetikai tanúsítvány díját maximum darabonként 40 ezer forintig visszaadja,
  • az értékbecslés díját átvállalja,
  • a folyósítási díjat nem számolja fel (kivéve, ha a vállalt feltételek nem teljesülnek,
  • az igényléskori és a kifizetéskori fedezetellenőrzést elengedi, ami egyébként 3000-3000 forint lenne ingatlanonként,
  • a térképmásolati díjat, illetve a zálogjog földhivatali bejegyzési díjat is elengedi, utóbbi 12 600 forintba kerülne, július végétől pedig már 20 ezer forintba. 

 

Az akció a 2024. szeptember 30-ig igényelt hitel és 2024. december 31-ig kiállított hitelígérvény alapján folyósított szerződésekre érvényes. Fontos, hogy az elengedett díjakat meg kell fizetni, ha a kölcsönt három éven belül végtörlesztjük vagy a tőketartozás legalább felét előtörlesztjük. 

 

Aktív számlahasználattal és legalább 600 ezer forintos igazolt jövedelemmel jelentős kamatkedvezmény érhető el. Ha a korszerűsítéshez 7 millió forintot veszünk fel 10 éves futamidőre, a THM akár 6,69 százalék is lehet. A havi törlesztőrészlet így 79 448 forint.

 

A K&H Banknál is felvehető zöld lakáshitel korszerűsítésre 13 felújítási célra. Az 1990 előtt épült ingatlanok esetében nem szükséges az induló érték igazolásául szolgáló energetikai tanúsítvány, viszont akkor a felújítás után el kell érnie az ingatlannak az A besorolást, illetve a 76 kWh/nm/év primer energiaigényt. Amennyiben rendelkezésre áll energetikai tanúsítvány az induló érték igazolására, akkor a 30 százalékos primerenergia-igény csökkenést is elfogadja a bank. 

 

7 millió forintot 10 évre a K&H Banknál 6,9 százalékos THM-mel vehetünk fel, a havi törlesztőrészlet 79 092 forintra jön ki, a teljes visszafizetendő összeg pedig 9 630 345 forintra. Ehhez az ajánlathoz legalább félmillió forintos nettó jövedelmet kell igazolni.

 

Az MBH Banknál is választhatjuk a korszerűsítést hitelcélként, amiért 0,25 százalékpont kamatkedvezmény jár. Feltétel, hogy az adott ingatlan primer energiafogyasztása legalább 10 százalékkal csökkenjen, vagy az energetikai minősítési besorolása legalább 1 kategóriát javuljon. A bank emellett visszatéríti két energetikai tanúsítvány, illetve egy értékbecslés és egy helyszíni szemle díját is. A kedvezmények feltétele, hogy legalább 5 millió forintot vegyen fel az igénylő. Az MBH emellett maximum 9 ezer forintig átvállalja a tulajdoni lap és a térképmásolati díjat, valamint visszatéríti a földhivatalnak fizetendő szolgáltatási díjat is - utóbbi július végétől jelentősen drágulni fog, erről itt lehet bővebben olvasni. A közjegyzői díjat 50 ezer forintig térítik vissza. A THM az igazolt jövedelemtől függően 6,67 és 7,21 százalék között van. 

 

Az OTP Bank Zöld lakáshitele 0,25 százalékpontos kamatkedvezménnyel vehető fel ingatlankorszerűsítésre. A-nál rosszabb besorolás esetén a korszerűsítés után az energetikai besorolásnak legalább A minőségűnek kell lennie, továbbá a lakóépület összesített energetikai jellemzője legfeljebb 76 kWh/nm/év lehet. Energiabesorolástól függetlenül pedig a korszerűsítés után az ingatlan primerenergia-igényének legalább 30 százalékkal kell csökkennie. 7 millió forint 10 évre a korszerűsítésért, illetve 1 millió forintos jövedelemért kapott kamatkedvezmények után 7,8 százalék a THM, így a törlesztőrészlet 83 250 forint. Ugyanez a kölcsön választható Évnyerő verzióban is, ami azt jelenti, hogy az első évben csak kamatot kell törleszteni, a 13. hónaptól pedig a tőketartozást is.  

 

CIB Banknál a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel és a Végig Fix Lakáskölcsön is felvehető korszerűsítésre, jóváírási akcióval. 40 ezer forintot ír jóvá a bank azoknak, akik 2024. július 1. és december 31. között adnak be a hitelkérelmet, majd a befogadott hitelkérelem alapján legkésőbb 2025. február 28-ig megtörténik a kölcsön folyósítása. Emellett díjmentes a folyósítás, visszatérítik a fedezetminősítési díjat, díjmentes a földhivatali ügyintézés és az ingatlan nyilvántartási igazgatási szolgáltatás is. 

 

7 millió forintot 10 éves futamidőre fogyasztóbarát lakáshitelként tudunk felvenni, a THM legalább 450 ezer forint jövedelem igazolásával 7,12 százalék. A havi törlesztőrészlet 80 859 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 9 709 680 forint.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!