Utasbiztosítás asszisztenciával

Autóval külföldön: mire jó az asszisztencia biztosítás, és kinek érdemes megkötni?

Utasbiztosítás asszisztenciával

Autóval külföldön: mire jó az asszisztencia biztosítás, és kinek érdemes megkötni?

Vrazsovits Rita
2024-04-26 Frissítve: 2024-04-26
2024-04-26
38591404

Egy jó utasbiztosítás a káraink és költségeink megtérítésén túl gyors segítséget is tud nyújtani a bajban, például akkor is, ha a külföldi utazás közben az autónkkal történik valami. Ehhez az alapszolgáltatás általában nem elég, de ha autós asszisztencia is van a biztosítási csomagban, akkor nem kell aggódnunk a felmerülő költségek miatt és az ügyintézéshez is segítséget kaphatunk. 

 

Télen a síelők, az év többi részében pedig a kirándulók, városnézők, nyaralók közül sokan mennek külföldre autóval, főleg a szomszédos országokba, vagy nem túl távoli helyekre. A Bank360 utasbiztosítás kalkulátorának adatai alapján tavasszal Ausztria, nyáron pedig Horvátország a legnépszerűbb célpont, ide kötnek leggyakrabban biztosítást a szakportálon az ügyfelek. Az autóval utazás ugyanakkor azt is jelenti, hogy nemcsak nekünk eshet bajunk, hanem az autónknak is. Baleset vagy meghibásodás esetén ilyenkor a kocsink elszállításáról, javításáról is gondoskodnunk kell. Ebben sokat segíthet egy jól kiválasztott utasbiztosítás. 

 

Az utasbiztosítás megkötése az alap, anélkül egyáltalán nem érdemes külföldre utazni. Emellett azonban az autóra is jó, ha külön gondolunk, a meglévő kötelező felelősségbiztosítás (kgfb) és a casco ugyanis nem feltétlenül jelent segítséget, ha a magyar határt átlépve valamilyen gond adódna az autónkkal, akár balesetet szenvedünk vele, akár csak egyszerűen elromlik. Ha teljes körű védelmet szeretnénk, akkor az utasbiztosításba beépített autós asszisztencia szolgáltatást érdemes választani.

 

Miért hasznos az asszisztencia szolgáltatás?

 

Az autós asszisztencia biztosítás számos olyan szituációban segíthet, amit egyedül csak sokkal lassabban vagy jóval körülményesebben tudnánk megoldani. Ilyen kiegészítőt is tartalmazó biztosítási csomag esetében ha lerobban az autó vagy esetleg közlekedési baleset történik, akkor a biztosító

 

  • azonnali segítséget tud nyújtani, akár javításra, akár az autó elszállítására van szükség,
  • részben vagy teljesen megtéríti az autó szervizbe szállításának a költségeit baleset vagy meghibásodás esetén, 
  • részben vagy teljesen megtéríti az autó hazaszállításának a költségét, 
  • napidíjat térít, ha tárolni kell valahol az üzemképtelen járművet,
  • kifizeti a szállást, ha a meghibásodott autó miatt kell valahol éjszakázni,
  • kifizeti a meghibásodás miatt szükséges autóbérlést. 

 

Összességében tehát minden olyan helyzetben jól jöhet az autós asszisztencia, amikor az autó bármely okú meghibásodása miatt plusz költségünk keletkezik vagy meg kell szakítanunk az utazást. Az asszisztencia szolgáltatás egyik nagy előnye, hogy a biztosítót 0-24 órában lehet hívni, vagyis szinte azonnal választ kapunk a kérdéseinkre, és a további problémamegoldásban is számíthatunk a gyors és pontos tájékoztatásra. 

 

Az ügyintézésben való segítségnyújtás ilyenkor gyakran csaknem olyan fontos, mint a költségek viselése, hiszen jellemzően nincs helyismeretünk, ráadásul nyelvi nehézségünk is lehet a szervezésben, ügyintézésben.

 

Érdemes azonban alaposan átnézni a feltételeket, mielőtt megkötjük bármelyik biztosítást, ugyanis számos különbség lehet az egyes szolgáltatások között. 

 

Mire érdemes odafigyelni, mielőtt megkötjük a biztosítást?

 

Az autós asszisztenciát nyújtó biztosítók között nemcsak az árban és a biztosítási összegben vannak különbségek, hanem a vállalt kockázatokban és a segítségnyújtásban is. Az olcsóbb asszisztencia szolgáltatások például nem minden esetben térítenek, ha külföldi szervizben javítják meg az autót, ebben az esetben tehát érdemes inkább a hazaszállítás mellett dönteni. Emellett akkor sem minden esetben fizet a biztosító, ha az autó egy lopási kísérlet miatt hibásodott meg.

 

Szintén érdemes odafigyelni arra, hogy az egyes káresetekre mennyit fizet a biztosító, illetve, hogy a maximum összeg, amit kínálnak, fedezné-e a teljes kárt. Az is fontos szempont lehet, hogy az autó hány éves, ugyanis néhány káresetnél a biztosító jóval többet fizet, ha az autó még fiatalabb, ami általában azt jelenti, hogy a jármű legfeljebb 10, esetleg 15 éves lehet. A 10-15 év közötti járműveknél már alacsonyabbak lehetnek a biztosítási összegek, sőt az is előfordulhat, hogy a biztosító egyáltalán nem térít. A 15 évnél idősebb autókra például nem minden biztosító vállalja a kockázatot.

 

Akinek van casco biztosítása, érdemes ellenőriznie, hogy abban szerepel-e asszisztencia, és ha igen, pontosan mire terjed ki. Elképzelhető, hogy ez akár a külföldi úton is segítséget nyújt, de az is, hogy ilyen esetben a biztosított nem számíthat se költségtérítésre, se segítségnyújtásra. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!