Így használd biztonságosan a bankkártyádat a karácsonyi rohanásban

Bankkártyával vásárolod a karácsonyi ajándékokat? Ezekre nagyon figyelj oda!

Így használd biztonságosan a bankkártyádat a karácsonyi rohanásban

Bankkártyával vásárolod a karácsonyi ajándékokat? Ezekre nagyon figyelj oda!

Veres Patrik
2017-12-07 Frissítve: 2023-08-09
2017-12-07 Frissítve: 2023-08-09
607037

Bár a világ legegyszerűbb dolgának tűnik, a bankkártyák védelmére is érdemes odafigyelni, főleg most, a nagy karácsony előtti rohanásban. Adunk néhány tippet, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés:
 

  • Ki ne adjuk a kártyát a kezünkből, akkor se, ha az eladó kéri fizetéskor. A zsúfolt plázákban és utcákon érdemes odafigyelni a tárcánkra, vagy arra, amiben a kártyát tároljuk. Az illetéktelen vásárlások elkerülésére használjuk az SMS-értesítőt, vagy figyeljük a mobilbankunkban az egyenleg alakulását, így lopás esetén már az első tranzakció után letilthatjuk a kártyánkat, ha korábban nem vettük észre eltűnését.
  • Figyeljünk a vásárlási limitet. Ezt a legtöbb esetben bármikor módosíthatjuk a bankfiókokban, vagy éppen az internetbank felületén. Érdemes a karácsonyi bevásárló napokra az alaplimitnél magasabb összeget beállítani, hogy ne utasítsák el bankkártyánkat, majd ezt követően ne feledjük a szokásos éves szintre visszaállítani a napi limitet.
  • Ne tegyük ki felesleges veszélynek a kártyát, használjuk a mobilunkat fizetésre! Több bank, például a Budapest Bank, a Gránit Bank, az OTP Bank vagy az MKB Bank is kínál mobilfizetési megoldásokat, amihez csak a kártyánkat kell digitalizálni egy NFC-képes készülékre. Ráadásul a mobilon extra védelem is van, mint például az ujjlenyomat-olvasó vagy a jelszavas felnyitás.
     

Mi a helyzet az online bevásárlással?
 

Ma már az ajándékok jelentős részét online, a neten keresztül rendeljük meg, ahol szintén kártyával fizetünk. Hogy ne legyen semmi baj, érdemes észben tartani az alábbiakat:
 

  • csak megbízható eladótól vásároljunk. Árulkodó lehet, ha nemrég jött létre az üzlet, a rosszul kivitelezett weboldal és az információ hiánya. 
  • figyeljünk oda, hogy bankkártyás fizetésnél biztonságos csatornán keresztül fizessünk, így harmadik fél nem férhet hozzá a kártyaadatainkhoz. Ezt egy kis lakat jelzi a címsorban.
  • Kártyaadatokat sose küldjünk el senkinek. A fizetéshez minden üzlet valamilyen fizetési szolgáltatót használ, amely jellemzően egy bankhoz tartozik. Ezeken a felületeken bátran adhatjuk meg adatainkat.
  • Az is megtörténhet, hogy előre el kell utalnunk a termék árát. Ilyenkor nagyon figyeljünk arra, hogy a helyes bankszámlaszámra utaljunk, mivel kínkeserves módon juthatunk hozzá a pénzünkhöz, ha véletlenül egy ismeretlen számlájára utaltunk. Amennyiben rosszul adtuk meg az adatokat, a pénzt pedig rossz számlára utaltuk, a visszahívást nekünk kell kezdeményeznünk a saját bankunknál, akik felveszik helyettünk a kapcsolatot a kedvezményezett bankjával, és jelzik a téves utalás tényét. Ezután a téves utalás kedvezményezettjén múlik, mit tesz: visszautalja a számlánkra vagy megtartja a pénzt – utóbbi esetben bírósághoz fordulhatunk jogorvoslatért. Az elkövethető átutalási hibáról és megoldásokról itt írtunk bővebben.
     

Mindenki kártyához nyúl, ha beköszönt a karácsony?
 

Az ünnepek előtti hetek hagyományosan a karácsonyi készülődésről szólnak, az ajándékok beszerzéséről, valamint a vendéglátáshoz szükséges alapanyagok megvásárlásáról. Ebben az időszakban az év többi részéhez képest jellemzően közel húsz százalékkal megnő a betéti- és hitelkártyás tranzakciók száma, és a havi átlagos költés is körülbelül 15 százalékkal bővül, míg a bankautomatákból felvett pénzmennyiség megközelítőleg tíz százalékkal emelkedik - közölte a Budapest Bank.
 

A legkényelmesebb fizetéshez érdemes egy modernebb kártyát is választani, mint például az érintéses kártyák. Azonban a választásnál figyeljünk oda a kártya éves díjára is. Ebben segíthet a Bank360 bankszámla-kalkulátora, amivel könnyedén megnézhetjük, hogy melyik a legolcsóbb számla és a hozzá tartozó bankkártya.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!