borítékok

Az utolsó pillanatig kivárnak a bankok az önostorozó állampapíros levéllel

borítékok

Az utolsó pillanatig kivárnak a bankok az önostorozó állampapíros levéllel

Herman Bernadett
2023-10-21 Frissítve: 2023-12-11
2023-10-21 Frissítve: 2023-12-11
35283250

Október elejétől már küldhetnék a bankok az állampapírok tájékoztató levelet az ügyfeleknek, de a legtöbb hitelintézet csak decemberben postázza ki a dokumentumot. A tartalma már régen köztudott, de az abban szereplő kamatokat aligha kapja meg majd az ügyfél.

 

Nem sietik el a bankok az ügyfelek tájékoztatását arról, hogy ha nem folyószámlabetétben, hanem például állampapírban tartanák a megtakarításaikat, mennyivel többet fialna a pénzük. A kormányrendelet szerinti kötelező levelet október 1. és december 31. között kellene kiküldeniük a hitelintézeteknek, de a Bank360.hu által megkérdezett bankok egyike sem kezdte még el az ügyfelek tájékoztatását. 

 

A levél azt mutatja be konkrét számításokkal, hogy az ügyfelek 2022. októbere és 2023. szeptembere között mekkora kamatot kaptak, illetve kapnak a különböző állampapírokra, szemben azzal, ha a banki folyószámlájukon lekötés nélkül tartják a pénzüket. Utóbbi adat az MNB által közzétett, lakosság által elhelyezett látra szóló forintbetétek átlagos éves kamatlába, 0,29 százalék.

 

A legtöbb bank csak decemberben postázza ki

 

Az MBH Bank még nem küldte ki a megtakarítási lehetőségekről szóló kötelező tájékoztató levelet az ügyfeleinek. “A tájékoztatást, a jogszabályban előírt határidőnek megfelelve, december hónapban tervezzük az ügyfeleinkhez eljuttatni postai, illetve elektronikus úton, attól függően, hogy az ügyfél milyen kivonatküldési módot választott” - közölte a hitelintézet. 

 

Az OTP is csak később lép. A tervek szerint az OTP Bank a bankszámlával rendelkező lakossági ügyfeleinek november és december hónapban ütemesen fogja eljuttatni a pénzügyi edukációs levelet. Az OTP Bank célja, hogy az érintett ügyfeleket a számukra legjobban preferált értesítési módot használva tájékoztassa a témában, így mind a postai, mind elektronikus csatornákat (pl. e-mail) alkalmazni fogja a hitelintézet.

 

A CIB Bank a novemberi bankszámlakivonattal december elején küldi majd ki a tájékoztatást a klienseknek. Az UniCredit szintén decemberben tervezi kiküldeni a levelet. 

 

Nem lesz meglepetés benne

 

A kötelező banki tájékoztatólevében nem lesz meglepetés, a  vonatkozó kormányrendelet ugyanis pontosan megfogalmazta, minek kell szerepelnie benne. A tájékoztatásban az átlagos folyószámlabetétet kell összehasonlítani 100 ezer, 500 ezer és egymillió forint befektetése esetén a csak a postán vásárolható egyéves Kincstári Takarékjegy, a 12 hónapos diszkontkincstárjegy (DKJ), valamint a változó kamatozású Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)  első éves hozamával.

 

Annyiban már idejétmúltak lesznek a számok, hogy 2022 októbere és 2023 szeptembere között más kamatok voltak érvényben, mint jelenleg, vagy főleg, amilyenek decemberben a levéldömping idején várhatóak. A levélben szereplő kamatnál kicsit jobban csak a postán, fizikai formában megvásárolható Kincstári Takarékjegynél kaphat egy most vásárló befektető. A másik két állampapírnál viszont már sokkal alacsonyabbak a hozamok. 

A kötelező tájékoztatóban 7 százalékos Kincstári Takarékjegy, 13,39 százalékos DKJ és 14,87 százalékos BMÁP-hozam szerepel. Ehhez képest jelenleg az egyéves Kincstári Takarékjegy kamata már 8 százalék, az egyéves diszkont kincstárjegy (DKJ) a legutóbbi aukción 8,57 százalékos átlaghozammal fogyott el, a BMÁP aktuális kamata pedig 11,92 százalék. Utóbbi azonban azonban az alacsony DKJ-hozamok miatt a hamorosan induló következő kamatperiódusában már csak ugyancsak 9 százalék alá esik.

 

A szakértők ráadásul a kamatszint további csökkenésére számítanak, vagyis bármennyire is szeretnék majd az ügyfelek a tájékoztató levélben szereplő kamatokkal befektetni a pénz, erre aligha lesz már reális lehetőségük. 

 

Érdekesség, hogy a tájékoztatóban éppen az állampapír nem szerepel, aminek jelenleg messze a legmagasabb a hozama. A Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) jelenleg 14,75 százalékos induló hozammal kínálja az államkincstár, és mivel inflációkövető értékpapírról van szó, a következő kamatperiódusban már 18 százalék felett lesz a hozama egy évig.


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!