Black Friday - erre érdemes figyelni a vásárlásnál

Black Friday 2020 – erre figyelj, ha nagybevásárlásra készülsz

Black Friday - erre érdemes figyelni a vásárlásnál

Black Friday 2020 – erre figyelj, ha nagybevásárlásra készülsz

Vrazsovits Rita
2018-11-16 Frissítve: 2022-01-18
2018-11-16 Frissítve: 2022-01-18
2378967

Ahogy az elmúlt években már megszokhattuk, a karácsonyi dömping már november végén elkezdődik a fekete péntekkel, ami minden évben az amerikai hálaadást követő pénteken esedékes. Ezen a napon a kereskedők országszerte nagy leárazással várják a vásárlókat, amire itthon is egyre tudatosabban készülnek az üzletek és a fogyasztók egyaránt. 2020-ban a Black Friday november 27-re esik – utánajártunk, hogy mire érdemes odafigyelned, ha erre a napra tervezed egy régóta vágyott termék beszerzését, és hogy a bankok mit kínálnak neked erre az időszakra.

 

A kedvezményeket hirdető reklámokat már hetek óta lehet látni, sok üzlet pedig már a Black Friday előtti héten elkezdi az akciózást. Az egyre hosszabb Black Friday ajánlatoknak köszönhetően könnyen el lehet veszni a kedvezményes ajánlatok között. A kinézett akciós termékek megvásárlásához nem minden esetben elegendő az önerő, ezért sokan külső pénzügyi segítséget vesznek igénybe. Ha te is így döntesz, a vásárlás előtt mindenképpen tájékozódj a lehetőségekről, mert egy kevésbé jó pénzügyi döntés később még fejfájást okozhat.


Online kényelmesebb a vásárlás – de veszélyesebb is

 

Senki sem szeret a tömegben tolakodni, aztán pedig órákig sorban állni, hogy megszerezze a kinézett árucikket, így egyre többen választják a webáruházakat, ahol otthonról, néhány kattintással is kiválaszthatod a számodra szimpatikus termékeket. Az online vásárlásnál azonban érdemes körültekintőnek lenni, hiszen a megnőtt vásárlási kedvet sajnos sokan arra használják ki, hogy ál-webshopokkal és nem létező termékekkel próbálják meg lehúzni a kevésbé körültekintő vásárlókat.

 

Ha szeretnél biztosra menni, és van rá lehetőséged, a fizetési módok közül válaszd az utánvétes opciót, így csak akkor kell kifizetned az árut, amikor azt ténylegesen átveszed. Ebben az esetben ügyelj arra, hogy a futár érkezésekor legyen nálad elég készpénz, vagy ha a bankkártyás fizetést preferálod, akkor a folyószámládon álljon rendelkezésre a megrendelt termék ára.

 

Tipp: figyelj arra, hogy olyan webáruházban vásárolj, amelyet már jól ismersz, illetve ha most jársz ott először, mindenképpen nézz utána, hogy megbízható cégről van-e szó. A vásárlói véleményeket független, árösszehasonlító oldalakon is olvasd el, így pontosabb képet kaphatsz a kereskedőkről.
 

Áruhitel 0%-os kamattal? Ne dőlj be minden ajánlatnak!


Természetesen minden évben találhatsz olyan kedvezményeket, amelyeket megéri kihasználni, de a meggondolatlan költekezés később csúnyán visszaüthet, különösen, ha a vásárlás mellett beleugrasz egy olyan pénzügyi konstrukcióba is, amelynek nem ismered minden részletét. Az egyik lehetőség a nagyobb összegű termékek megvásárlására az áruhitel, de érdemes körültekintőnek lenni: attól, hogy nem a bankfiókban írod alá a szerződést, hanem az üzletben, ahol a terméket megvásároltad, még ugyanolyan összetett pénzügyi konstrukcióról van szó, mint bármelyik másik hitelnél. Így bármennyire is sietsz a bevásárlással, érdemes alaposan megfontolni és átnézni a teljes szerződést, mielőtt aláírod.

 

Sokan és sokszor óva intették már a fogyasztókat a szenzációsnak tűnő, 0 százalékos kamattal megvásárolható termékektől, de nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ha ilyen ajánlattal találkozol, az nem azt jelenti, hogy ingyen juthatsz áruhitelhez.

 

A kamat csak egy része a teljes hiteldíjmutatónak (THM), amely magában foglalja a kezelési költséget vagy más egyszeri tételeket is, így ha nem vagy elég körültekintő, akár egy 0%-os kamattal meghirdetett áruhitellel is pórul járhatsz. Ha ilyen kölcsönajánlatot veszel igénybe egy nagyobb vásárlásnál, a 0%-os THM-mel elérhető áruhitelt részesítsd előnyben, de ebben az esetben is előfordulhatnak olyan feltételek, amelyek a jövőben fejfájást okozhatnak.

 

Bizonyos áruházi konstrukciók függvénye lehet egy hitelkártya-szerződés megkötése is, amelynél különböző díjakat, vagy késedelmes fizetés esetén kamatot számolhatnak fel. Ezt a megoldást akkor érdemes igénybe venni, ha a hitelkártyát magabiztosan tudod használni. Itt írtunk bővebben a hitelkártya használat fortélyairól.

 

Ha nagyobb, akár több százezer forint értékben vásárolunk áruhitellel, általában valamekkora önrészt is ki kell fizetned a vásárlásnál; ez a termék árától függően 20-50 százalék között lehet.

 

Tipp: bár a legnagyobb kedvezményeket csak a Black Friday napján „leplezik le” az üzletek, sok kedvezményt már most is nyilvánosan megtekinthető, így előre meg tudod tervezni, hogy mit fogsz vásárolni november 23-án. Így tudatosabban készülhetsz arra az esetre is, ha külső pénzügyi segítséggel, például áruhitellel tervezel beszerezni valamit.

 

Ha külföldről vásárolnál: a személyi kölcsön megoldást jelenthet

 

Egyre népszerűbbek Magyarországon a külföldi webáruházak is, amelyeknél szintén számtalan akciós terméket és szolgáltatást találhatsz. Ezeken az oldalakon azonban nincs lehetőség részletfizetésre, vagy áruhitel igénylésre, így marad az önerő, vagy, ha mindenképpen szükséged van az adott termékre, finanszírozhatod személyi kölcsönből is a vásárlást. Ha csak egy újabb műszaki cikket szeretnél venni, ami a szórakozást szolgálja, a hitelcél nem a legoptimálisabb, így érdemes mérlegelni minden lehetőséget a vásárlás előtt.

 

Ha úgy döntesz, hogy mégis a személyi kölcsön a legjobb megoldás, nem késtél még le semmiről, hiszen a bankok ma már az igényléstől számított két-három napon belül folyósítják a hitelösszeget, ha mindent rendben találtak az igénylésnél és pozitív volt a hitelbírálat eredménye. Ha nemcsak a bevásárlást, hanem a hiteligénylést is szeretnéd online elintézni, arra is van lehetőség: legutóbb a K&H Bank indította el az online elérhető hiteligénylést, amit akkor is igénybe vehetsz, ha nem állsz szerződésben a K&H-val.

 

Személyi kölcsön igénylésénél a legkisebb felvehető összeg általában 500 000 Ft, de akár több millió forintot is igényelhetsz ingatlanfedezet vagy kezes bevonása nélkül. Az igényléshez szükséges dokumentumokat be kell mutatnod a banknak, ezek a következők:

 

  • személyes okmányok,
  • munkáltatói igazolás - a hitelintézetek legalább 3-6 hónapos munkaviszonyt várnak el a hiteligénylőtől,
  • bankszámlakivonat - erre akkor van szükség, ha nem a számlavezető banknál igényelsz hitelt.

 

Ha magas nettó jövedelemmel rendelkezel, és vállalod, hogy a kiválasztott bankba utaltatod a fizetésed, a legtöbb hitelintézetnél általában kedvezőbb feltételekkel vehető igénybe a személyi kölcsön szolgáltatás. Havi nettó 250 000 Ft-tól akár 10 százalék alatti THM-mel is igényelhetsz személyi kölcsönt.

 

Tipp: a számodra legkedvezőbb személyi hitel kiválasztásában segítséget nyújt a Bank360 kalkulátora, amely az általad megadott paraméterek alapján sorba rendezi az aktuálisan elérhető legkedvezőbb banki ajánlatokat. Próbáld ki, és találd meg még ma a legkedvezőbb személyi kölcsönt!


Használd ki a jó akciókat, de óvatosan a hitellel

 

Mindenképpen érdemes böngészni a fekete pénteki akciókat, hiszen néhány termékhez sokkal olcsóbban hozzájuthatsz, mint az év többi részében, de nem árt óvatosnak lenni: bár a Fogyasztóvédelmi Hatóság figyeli a kereskedőket, előfordulhat, hogy néhány áruház a Black Friday előtt megemeli az árakat, így a kedvezményes ár gyakorlatilag nem is annyira kedvezményes, mint amilyennek elsőre tűnik.

 

Ha a hitel mellett döntesz, mindig hasonlítsd össze az elérhető ajánlatokat, legyen szó akár áruhitelről vagy szabad felhasználású személyi kölcsönről, hiszen hitel és hitel között is komoly különbségek lehetnek minden szempontból. Ha kalkulátort használsz a választáshoz, a banki ajánlatokat az alapján tudod összehasonlítani, ami számodra a legfontosabb: ez lehet a havi törlesztőrészlet nagysága, a teljes hiteldíjmutató (THM), vagy a teljes visszafizetendő összeg, ami megmutatja, hogy a futamidő végén összesen mennyi pénzt fizetsz vissza a banknak.

 

Tipp: egy független árösszehasonlító oldal segít megtalálni a legjobb ajánlatot, ha a termékekről van szó. Ha pedig hiteligénylés mellett döntesz a vásárláshoz, kalkulálj és találd meg a legkedvezőbb konstrukciót a Bank360 személyi kölcsön kalkulátorával!

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!