Black Friday nagybevásárlás

Hogyan éljük túl a karácsony előtti pénzügyi poklot?

Black Friday nagybevásárlás

Hogyan éljük túl a karácsony előtti pénzügyi poklot?

Bank360 tartalom
2019-10-25 Frissítve: 2022-12-05
2019-10-25 Frissítve: 2022-12-05
5381958

Az igazán tudatos vásárló már nyáron elkezd spórolni a karácsonyi szezonra, így a nagy értékű bevásárlást különösebb gond és kisebbfajta anyagi csőd nélkül meg tudja úszni. Persze október végén ez nem a leghasznosabb tanács, így is van azonban néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni a karácsonyi őrület, illetve a Black Friday előtt.

 

Nagyon nehéz, de első körben azt érdemes tisztázni, hogy nagyjából milyen termékkörre van szükség, majd azt, hogy minderre mekkora forrás áll rendelkezésre, illetve mekkora hitelösszeget bír el a családi költségvetés. Ehhez az összeghez amennyire csak lehet, tartsuk magunkat, így elkerülhetjük a drasztikus túlköltekezést.

 

Mindenki akciózik heteken át

 

Bár Magyarországon a Black Friday akciók gyakorlatilag heteken át tartanak - az Alza zöld lénye már október eleje óta ezt harsogja -, valójában ez az adventi időszak előtti utolsó péntek, ami 2019-ben november 29-e lesz. Az is igaz, hogy a magyar vásárlók nem 70-80 százalékos kedvezményt kapnak a kereskedőktől, hanem lényegesen kisebbet, ám ennek ellenére el lehet csípni jó ajánlatokat jó kedvezménnyel.

 

A Black Friday-t a cyber monday váltja - elvileg, valójában a legtöbb kereskedő számára a karácsony előtti időszak az, amikor a lehető legtöbb terméket lehet eladni, vagyis az eMAG, az Extreme Digital, a Media Markt, az Euronics összemossa ezeket a dátumokat és csak reklámoz, mintha nem lenne holnap, függetlenül a fekete péntektől és cyber hétfőtől. A műszaki cikkek mellett más termékek is komoly akciózást kapnak, hiszen a Decathlon, a Deichmann sem akar lemaradni a karácsonyi lázról, sőt a Telekom cégek sem, hátha épp valamelyik rokonnak lejár a hűségideje. 

 

Áruhitel a mézesmadzag

 

De miből fizessük? Ha nincs más, hitelből. Ilyenkor az áruházak nemcsak a termékeket akciózzák, hanem az áruhiteleiket is. A black friday üzletek listája mellett fontosabb olvasnivaló ugyanakkor ezen áruhitelek apróbetűs része. Az áruhitel egy speciális kölcsön, amikor az áruház a bankkal szerződik, és ezt a terméket kínálja a vásárlónak a kereskedő. Általában a vételár egy részét kell csak kifizetni, a többit részletre fizethetjük. Sok esetben 0 százalékosnak hirdetik a hiteleket, ám ez korántsem biztos, hogy tényleg ingyenhitelt jelent, sőt.

 

0% kamat nem biztos, hogy 0% THM!

 

A kamat ugyanis 0 százalék, ám erre rászámolhatnak kezelési költséget, bírálati díjat és még egy sor egyéb költséget, amelyet beszámítva már egyáltalán nem biztos, hogy megérte aláírni a hitelszerződést. Ez csak akkor igazi 0, ha nem a kamat, hanem a THM 0 százalék. 

 

A hitel sok esetben akkor sincs ingyen, ha 0 % THM szerepel az ajánlatban. Jellemző, hogy a kereskedő és a bank megállapodása nyomán a hitel költsége már eleve bele van építve a termék árába. Vagyis azok a termékek, amelyek 0 % THM-ű hitellel megvásárolhatók, esetenként több tízezer forinttal drágábbak. Ez azért nem tűnik fel, mert sok esetben kifutó termékeket akcióznak, illetve mindenki akciózik valamilyen mértékben, vagyis nehéz az összehasonlítás.

 

Élet az áruhitelen túl

 

Az áruhitel mellett érdemes átnézni a bankok személyi kölcsön ajánlatait is. Ez azért lehet előnyös, mert arra költhetjük, amire csak akarjuk. Nemcsak a megjelölt termékeket vehetjük meg, hanem akár egy Black Friday utazás is belecsúszhat a képzeletbeli bevásárlókosarunkba. De a személyi kölcsön jól jön akkor is, ha külföldről rendelnénk valamit. Ebben az esetben szóba sem jöhet az áruhitel, hiszen a webáruházban azonnal fizetni kell. Ezt személyi kölcsönből meg lehet oldani. Az igényléshez nem kell más, csak egy munkáltatói igazolás és egy fényképes igazolvány. 

 

A személyi kölcsönök THM-e gyakran kedvezőbb, mint az extra költségekkel teletűzdelt áruhiteleké, vagyis ha drága cikket vásárolunk és hitelből, mindenképpen nézzünk körül a hitelpiacon. Fontos, hogy a THM-et mindig a THM-mel hasonlítsuk össze, ezek az adatok ugyanis összevethetők, pusztán a kamat összehasonlítása azonban nem elegendő.

 

Hozzunk megfontolt döntést

 

A kedvezmények, az akciós áron kínált termékek könnyen háttérbe szoríthatják a racionális döntéseket, ennek ellenére törekedni kell arra, hogy ne ugorjunk bele olyan hitelekbe, amelyeket később csak nagy erőfeszítéssel tudunk fizetni. A karácsonyi akciók mellett érdemes a karácsony utáni akciók időszakát is kivárni - főleg akkor, ha a család közös beszerzéséről van szó. Ha a Black Fridayt összekötnénk egy nagygép vásárlásával, akkor azt a gépet nem kell mindenképp a fa alá tolni. Az ünnepek után jó eséllyel extra kedvezményeket is kaphatunk, hiszen ekkor a kereskedők igyekeznek kiszórni a korábban el nem adott darabokat.

 

Bárhogyan is döntsünk, mindenképp mérlegeljük, hogy valóban kell-e az adott termék, illetve azt milyen forrásból tudjuk megvásárolni. A hitelkártya terhére megvásárolt harmadik LCD TV nem biztos, hogy a legmegfontoltabb döntés volt az évben, ugyanakkor az elromlott mosógépet célszerű kicserélni, akár hitelből, akár spórolt pénzből.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!