bankkártyák

Dombornyomott, arany, platina - a presztízskártya ritkán térül meg

bankkártyák

Dombornyomott, arany, platina - a presztízskártya ritkán térül meg

Herman Bernadett
2023-04-25 Frissítve: 2023-04-24
2023-04-25
32050352

A dombornyomott kártya drágább, de a gyakorlatban nem sokat ér. A magasabb presztízsű arany és platina kártyák sok tízezer forintos díját is csak annak éri meg kifizetni, aki valóban ki is használja az extra szolgáltatásokat. 

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss felmérése szerint 2021-ben a bankkártya költsége egy átlagos számlacsomag 13,2 százalékát tette ki az éves díjkimutatások elemzése alapján, ami jelentős összeg. Az ügyfelek által fizetett díj átlagosan 4600 forint volt, de a bankkártyások több mint negyede 6 ezer forintnál is többet fizetett a szolgáltatásért. Fontos hangsúlyozni, hogy az MNB csak az egyszerű bankkártyákat vette számításba, ezek az átlagos díjak nem tartalmazzák a prémium kártyák díját, amelyek jellemzően több tízezer forintba kerülnek évente. 


A jegybank azt is megjegyzi, az alapvető szolgáltatásokat nyújtó bankkártyák között nincs sok különbség, a 3-4 ezer forintos és a kétszer annyiba kerülő plasztiklapokkal pontosan ugyanúgy lehet vásárolni a boltokban vagy az interneten, a készpénzfelvétel is ugyanúgy működik. Érdemes tehát a fogyasztóknak átgondolni, melyik kártyát válasszák a bank kínálatából, mert vélhetően az olcsóbbal jobban járnak majd. 

 

2021 óta az árak a legtöbb banknál emelkedtek, 2022-ben az előző évi átlagos infláció (5,9 százalék) ütemével nőttek, az idén várhatóan a 2022-es áremelkedést (14,5 százalék) érvényesítik majd a bankok. Az új ügyfelek jellemzően kapnak némi kedvezményt, az első éves kártyadíjakat például sok hitelintézetnél elengedik, a második évtől már fizetni kell. 

 

Dombornyomott: drágább, de semmire se jó

 

Az OTP-nél választhatnak például az ügyfelek, hogy dombornyomott vagy elektronikus kártyák igényelnek-e. Az előbbi azt a pluszt tudja, hogy ott is lehet vele fizetni, ahol nincs modern bankkártyás fizetésre alkalmas (POS) terminál, csak régebbi típusú bankkártyalehúzó eszköz (imprinter). Ez a funkció azonban teljesen fölöslegesnek tűnik a jegybank statisztikái alapján. Magyarországon 2022 végén több mint 228 ezer POS-terminál működött, ezek közül 220 ezer érintéses fizetésre is alkalmas volt. Régi fajta lehúzós imprinterekről a legutolsó adat 2020 végéről való, akkor már csupán 206 készülék kallódott valahol az országban, az MNB azóta nem is frissíti az ezekről szóló statisztikát. 

 

“Mindezeken felül a dombornyomott kártya magasabb presztízst jelent az ügyfél számára” - közölte a hitelintézet. Ez a presztízs évente néhány ezer forintért vásárolható meg, az OTP és a Gránit Bank ügyfelei választhatnak, melyiket kérik, a dombornyomott változatok általában 3-4 ezer forinttal drágábbak. Kérdés persze, lehet-e még egyáltalán villogni a magasabb presstízsű kártyákkal, amikor egyre kevesebben veszik elő egyáltalán a bankkártyájukat. A bankkártyák több mint negyedét regisztrálták már a magyarok valamilyen mobiltárcába, és a POS-terminálok 96,4 százaléka is alkalmas az érintéses fizetésre, vagyis mobiltelefonnal, okosórával is rendezhetik a számlát az ügyfelek szinte mindenhol. Okosórával fizetni pedig mégiscsak menőbb, mint bármilyen dombornyomott bankkártyával. 

 

Amivel már lehetne villogni: prémium 10 ezrekért

 

A sima színes plasztiklapok mellett szinte minden bank palettáján ott vannak az arany vagy platina színű prémium kártyák is. Ha ilyet vesz elő valaki egy üzletben, azonnal lehet róla sejteni, hogy kiemelt ügyfél, az átlagosnál magasabb jövedelme, több megtakarítása lehet. Akinek ilyen kártyája van, annak szinte borítékolható, hogy öt számjegyű összeget kell fizetnie évente a kártyadíjért, a jellemző éves díj 20-30 ezer forint körül alakul. Ezért cserébe már járnak szolgáltatások. 

 

Az OTP-nél például a prémium bankkártya díja, ha elég sokat vásárol az ügyfél, lenullázható. A prémium bankkártyákhoz emellett rendszerint jár valamilyen utasbiztosítás. Még egy prémium kártya birtokában is érdemes azonban utazás előtt utánajárni, pontosan mire terjed ki a fedezet, mekkorák a limitek, egyáltalán megfelelő védelmet nyújt-e a kártyához kapcsolt utasbiztosítás. Egy sokat utazó üzletembernek valószínűleg megéri ez a szolgáltatás, de a 20 ezer forint körüli kártyadíjért a Bank 360.hu utasbiztosítás kalkulátora  szerint akár 4 heti külföldi tartózkodásra szóló komolyabb térítési limitekkel és szolgáltatásokkal járó biztosítást köthetnének a bankkártyások. 

 

A másik fő vonzereje az ilyen kártyáknak, hogy bizonyos exkluzív szolgáltatásokra is jogosítanak. Például be lehet menni velük a Budapest Airport VIP várójába, vagy más repülőterek VIP váróiba, ahol ingyen fogyaszthat az ügyfél ételeket, italokat, de ingyenes belépés csak az elit elitjének, a platina vagy valódi fém kártyásoknak jár, a legexkluzívabb kártyák esetében pedig az éves kártyadíj már a 90 ezer forintot is elérheti - közölte például a Magyar Bankholding. A Gránit Banknál viszont viszonylag olcsó a platina kártya, 18 90 forint az éves díja. 

 

Egy egyszerű arany Mastercard bankkártyával - amelyek szintén 20-30 ezer forintba kerülnek évente - viszont csak 4 ezer forintért mehet be a kártyabirtokos a Mastercard reptéri várójába, és fogyaszthat az ott kirakott fasírtgolyóból, joghurtokból, italokból, kávéból. Bár a reptéri vendéglátók árai magasak, ennyi pénzből plusz a kártya éves díjából valószínűleg máshol is ugyanolyan jól tud lakni egy átlagos banki ügyfél. Járhat még a bankkártyák mellé néhány olyan szolgáltatás, mint gyorsabb áthaladás a repülőtereken vagy kuponok, kedvezmények bizonyos üzletekben. Érdemes átgondolni, a több tízezer forintos kártyadíj megtérül-e ezeken keresztül. 

 

Mivel lehet még spórolni?

 

A bankkártya mellett komoly megtakarítást eredményezhet bármely bankszámlás számára, ha az sms-értesítések helyett push üzeneteket kér a számlamozgásokról. A biztonsági sms-eket - ilyenek az internetbanki belépési kódok, vagy tranzakciókat jóvá hagyó kódok - ingyen küldik ki a bankok, de arról, ha jóváírás vagy terhelés történt a számlán, jellemzően pénzért tájékoztatnak szöveges üzenetben. Az adat alapú push üzenet viszont, ha elérhető a banknál, jellemzően ingyenes, és szintén tartalmaz minden ilyen információt. 

 

Olcsóbb lehet a bankszámla, ha nem kér papír alapú kivonatot az ügyfél, hanem beéri egy elektronikus számlakivonattal, azt is érdemes megnézni, a bankszámlához, bakkártyához milyen vásárlási kedvezmények kapcsolódnak. A Raiffeisennél azt tanácsolják: nézze át az ügyfél a bankolási szokásait, mert olyan számlát is találhat akár, amelynél jelentős kedvezmény érhető el bizonyos tranzakciószám után, akár le is nullázható a havi díj. Szintén lenullázható a bankolás költsége bizonyos feltételek mellett a K&H-nál. A munkakör sem mindegy: a Gránit Banknál például élethosszig tartó díjmentes számlavezetést kínálnak az egészségügyi dolgozóknak. 

 

A Magyar Bankholdingnál azt tanácsolják, ha csak lehet, az elektronikus csatornákat használja az ügyfél, azok mindig olcsóbbak, mint a fióki ügyintézés. Emellett érdemes rendszeresen felülvizsgálni a számlacsomagokat - például a Bank360.hu kalkulátorával - , hátha felbukkant a termékpalettán olyan konstrukció, amelyik kedvezőbb az ügyfél számára, hiszen az évek során nem csak a bankok szolgáltatásai, de az ügyfelek bankolási szokásai is változhatnak. 

 

Ugyanezt javasolja az Erste Bank is, amellett hogy érdemes átnézni a szolgáltatásokat, és amelyeket nem használ az ügyfél - például sms helyett push üzenetet kap már -, mondja le. Ha mégis költségesebb szolgáltatást vesz igénybe, például ilyen a készpénzfelvétel, akkor gondolkozzék előre, és használja ki az ingyenes felvételi lehetőséget. Havonta legfeljebb két alkalommal összesen 150 ezer forintot lehet ingyen felvenni a bankautomatákból, ha valaki tudja előre, hogy sok készpénzre lesz szüksége valamiért, érdemes lehet úgy időzíteni a felvételt - akár egy másik hónapra átnyújtva -, hogy a lehető legkevesebbe kerüljön. 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!