lakásbiztosítás

Drágábban, de nagyobb értékre biztosítottuk a lakásainkat az idén

lakásbiztosítás

Drágábban, de nagyobb értékre biztosítottuk a lakásainkat az idén

Herman Bernadett
2024-07-09 Frissítve: 2024-07-09
2024-07-09
39922030

 

Egy átlagos lakásbiztosítás éves díja 5 százalékkal 59 ezer forintra emelkedett az idén, de a cserébe kapott érték ennél jobban nőtt a szabad szerződésváltási váltási kampány hatására. Az 5 százalékos díjnövekedés nem túl magas az építési költségekben bekövetkezett áremelkedésekhez képest.

 

Emelkedett a lakásbiztosítások átlagos díja az idén. A fővárosi és nem budapesti szerződések átlagdíja tavaly év végéhez képest 2024 áprilisában 56 460 forintról 59 266 forintra nőtt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felméréséből, ami 5 százalékos emelkedést jelent az év első harmadában. A biztosított négyzetméterár (biztosítási összeg) viszont ennél nagyobb mértékben, 7 százalékkal nőtt, ami azt jelenti, hogy a márciusi lakásbiztosítási kampány hatására javult az ár-érték arány, ezen kívül csökkenhetett az alulbiztosítottság.

 

A 2024-ben első ízben lezajlott lakásbiztosítási kampány minden várakozást felülmúlt, a lakásbiztosítási állomány 20 százaléka megmozdult, azaz nyújtott be új ajánlatot vagy módosította meglévő szerződését. Összességében 640 ezernél is többen változtattak valamit a biztosításukon. A lakásbiztosítások online közvetítése a kampány alatt több, mint hatszorosára ugrott a korábbiakhoz képest, a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítási (MFO) szerződések aránya ezen belül 27 százalék volt, ami azt jelenti, hogy az online alkuszoknál 10 értékesített szerződésből 3 MFO. 

 

Egyre több a fogyasztóbarát lakásbiztosítás

 

Összességében az MFO-arány az új szerzésekben a korábbiakhoz képest megduplázódott, a termék átlagos éves díja 18 százalékkal kedvezőbb a többinél, 49 ezer forint. Az MNB kalkulációi szerint a kampány hatására 72 százalékról 74 százalékra nőtt, azaz 2 százalékponttal növekedett a biztosítással való teljes fedezettség.  Teljes fedezetet nyújtónak tekintjük a lakott ingatlanok esetében azokat a szerződéseket, amelyek ingó és ingatlan fedezettel is rendelkeznek (teljeskörű), valamint a csak ingóság fedezettel rendelkező biztosítási szerződéseket, mivel feltételezhetően azok társasházi biztosítással is fedezettek. A fedezettség bővülésében szerepet játszott mind a teljeskörű, mind az ingóság biztosítások számának növekedése.

 

Az MNB adatai szerint a koncentrált kampány hatására a biztosítók 85 százalékának bővült az állománya, az öt vezető piaci társaság lakott ingatlanokra vonatkozó koncentrációja pedig közel 1 százalékkal csökkent. Az április végi éves díjtömeg alapján 6 százalékkal bővült a piac, s élénkült a verseny.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!