Életbiztosítás hozam

Emelkedhetnek a kamatok az életbiztosításoknál

Életbiztosítás hozam

Emelkedhetnek a kamatok az életbiztosításoknál

Herman Bernadett
2023-01-31 Frissítve: 2024-01-23
2023-01-31 Frissítve: 2024-01-23
31306589

Van olyan biztosító, amelyik már tervezi a életbiztosítások garantált kamatainak emelését az MNB rendelete nyomán. Hatalmas felfutást viszont nem remélnek a szakértők a jegybank intézkedésétől. 

 

Újra népszerűvé tenné a garantált életbiztosításokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemrég bejelentett intézkedésével. A jegybank megnövelte a hagyományos életbiztosításoknál adható garantált kamat maximumát, amely a rendszeres díjas biztosításoknál 4 százalék, az egyszeri díjasoknál (legfeljebb ötéves tartamnál) 7 százalék lett. 

 

Ez csak a minimum persze, ha magasabb hozamot érnek el a vagyonkezelők, az életbiztosítási szerződési feltételek szerint általában az ügyfeleket illeti az efölötti további hozam döntő része is. Az euróalapú életbiztosításoknál is emelhető a garantált kamat évi 0,6 százalékról 1,5 százalékra. 

 

Magyarországon egyelőre a unit linked életbiztosítások a népszerűbbek, 2022 harmadik negyedévének végén mindössze 193 ezer vegyes életbiztosítási szerződést tartott nyilván az MNB, befektetési egységhez kötött (unit linked) biztosítás viszont 618,5 ezer volt ugyanekkor. A díjbevétel is mintegy két és félszer annyi a unit linked termékeknél, mint a hagyományos vegyes életbiztosításoknál (előbbinél tavaly 9 hónap alatt 205 milliárd, utóbbinál nem egészen 85 milliárd forint folyt be), és a biztosítástechnikai tartalék is hasonlóan aránylik, a vegyes életbiztosításoké tavaly szeptember végén alig 724 milliárd forint volt, míg a unit linked alapokban 1615 milliárd forintnyi befektetést tartottak nyilván. 

A hazai rendszeres díjas, technikai kamatlábbal rendelkező életbiztosítási szerződések száma 2022 augusztusában mintegy 302 ezer volt (ezen belül a legnagyobb arányban a 10 éves, illetve a 20 éves lejáratot meghaladó szerződések szerepeltek). E szerződések állománydíja együttesen megközelítette a 37,5 milliárd forintot.

 

A unit linked biztosításoknál részvényekbe fektető eszközalapokat is választhatnak az ügyfelek, így magasabb hozamot érhetnek el, de a kockázatuk is nagyobb. A vegyes életbiztosításoknál erre nincs mód, a kedvezményezettek biztosan megkapják a biztosítási összeget a lejáratkor, de lehetséges, hogy a lejáratkor szerényebb hozammal kell beérniük. 

 

A jelenlegi inflációs környezetben a vegyes életbiztosítások a korábbi garantálható technikai kamat, ami forint alapú életbiztosításoknál évi 1,8 százalék volt, az 5 évnél nem hosszabb tartamú egyszeri díjas szerződéseknél pedig 4 százalék, nem lehetett már vonzó az ügyfelek számára, holott sok ügyfélnek jobban megfeleltek volna az alacsonyabb kockázatú, kiszámíthatóbb biztosítások. 

 

A biztosítók örülnek, de nem várnak nagy ugrást

 

Eddig komolyabban a Groupama reagált az MNB intézkedésére. Már júniustól minimum 5 százalékos éves bruttó hozammal volt elérhető NEXT élet- és nyugdíjbiztosításuk, amelyet helyett végül 8 százalékos hozamot adtak, majd az év végi akciójukban a garantált hozam már 10 százalékos volt a 2023-as új befizetésekre. Az akciót az idén meghosszabbították, és jelenleg is elérhető a NEXT élet- és nyugdíjbiztosítás 10 százalékos bruttó garantált hozammal.  

 

„Saját tapasztalataink is azt mutatják, hogy ügyfeleink olyan megoldásokat keresnek, amelyek a megtakarításaik értékállóságának megőrzése mellett biztonságosak, kiszámíthatóak és kellően rugalmasak. Fontosnak tartjuk, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben is tudjunk olyan fair megoldásokat kínálni, mellyel mindezekre az igényekre választ adhatunk” – hívja fel a figyelmet Füzes Edit, a Groupama Biztosító lakossági személybiztosítási termékmenedzsment vezetője.

 

Az egyik vezető hazai életbiztosító, az NN számos termékét érinti a változás, tervezik is a szóban forgó termékek áttekintését és esetleges módosítását - közölte a pénzügyi intézmény a Bank360.hu-val. “Mivel Magyarországon továbbra is inkább az alulbiztosítottság jellemző, nagyon fontos minden olyan lehetőség és értékajánlat, amellyel motiválni tudjuk a lakosságot a pénzügyi tudatosságra és öngondoskodásra. 

 

Bízunk benne, hogy a Magyar Nemzeti Bank újabb intézkedése is hozzá tud járulni ehhez a közös célkitűzésünkhöz” - tették hozzá az NN szakértői. A biztosítónál fontosnak tartják, hogy a magasabb várható hozam mellett az ügyfelek a saját kockázatvállalási hajlandóságukat, élethelyzetüket felmérve válasszanak biztosítást, emiatt sokaknak a hagyományos életbiztosítás jobb választás lehet a unit linkednél. 

 

A Generalinál jelenleg nem tervezik a termékek módosítását az MNB új rendeletének hatására. Van a biztosítónak garantált terméke, a Generali MyPlan klasszikus nyugdíjbiztosítás, amely azt vállalja, hogy a szerződés teljes tartama alatt az alapbiztosítás díjtartalékát még szélsőségesen kedvezőtlen befektetési környezet esetén sem fogja csökkenteni, magyarán az utolsó hatályos kötvényen szereplő biztosítási összeget kifizeti a szerződés lejárati időpontjában. 

 

A Generali szakértői szerint ugyanakkor az elmúlt évek gyakorlata alapján a biztosítási piacon jelentős változást nem fog eredményezni a garantált technikai kamat módosítása.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!