Több kellene a családi kasszába

Ennyi pénz kellene még a kényelmes élethez a magyaroknak

Több kellene a családi kasszába

Ennyi pénz kellene még a kényelmes élethez a magyaroknak

Bank360 tartalom
2023-03-29 Frissítve: 2023-03-29
2023-03-29
32050346

A magyar háztartások 40 százaléka tervez valamilyen energiatakarékossági beruházást, erre azonban sok helyen nem tudnak félretenni - derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásból. A 2022 októberi mélyponthoz képest valamivel derűlátóbban ítélik meg a pénzügyi helyzetüket, de a többségnek kellene még havi 200 ezer a kényelmes megélhetéshez.

 

A Cofidis legfrissebb felmérése szerint optimistábban látják a magyar háztartások a jövőt, de 84 százalékuk továbbra is nehézségekkel teli időszakokra számít. A családi kassza hangulatindex a felmérés szerint -23 ponton áll, ami 14 pontos javulás az előző negyedéves eredményhez képest. Ez a hangulatindex körülbelül a Covid-járvány első időszakához hasonló a Cofidis felmérése szerint.

Családi kassza hangulatindex
Forrás: Cofidis Hitel Monitor

 

Lakáscélban gondolkodnak a legtöbben

 

Az elmúlt három évben a magyar háztartások többsége valamilyen lakáscélt tűzött ki maga elé, de népszerű volt a szórakoztató-elektronikai eszközök modernizálása, illetve a háztartási nagygépek cseréje is. A rengeteg bizonytalanság ellenére a magyarok negyede a legtöbb tervét meg tudta valósítani, a többség azonban elhalasztotta azt. A leggyakrabban megvalósított cél a fűtéskorszerűsítés, a szigetelés, illetve napelemrendszer telepítése volt. 

 

A válság jelentősen átrendezte a fontossági sorrendet, mostanra előtérbe kerültek a rezsiszámlák csökkentését szolgáló megtérülő befektetések. A friss adatok szerint 2022 július óta 10 százalékkal emelkedett azok száma, akik már szívesen költenének energiahatékonysági korszerűsítésre otthonukban.

 

A spórolás a zöld céloknál is fontosabb 

 

Az energiatakarékos megoldások esetében a környezettudatosság kérdését beelőzi a spórolás. A magyarok számára a valódi motiváció, hogy minél nagyobb összeget takarítsanak meg: 13 százalékuknak csak ez számít, 40 százalékuk pedig, bár figyelembe veszi a fenntarthatósági megfontolásokat, lényegesebbnek tartja, hogy a korszerűsítéseknek köszönhetően kevesebbet költsön.

 

Ez a tendencia az autóvásárlási szokásokon is meglátszott. Az elmúlt 3 évben a 18-69 évesek 36 százalékánál szerepelt a tervek között autóvásárlás, harmaduk meg is valósította elképzelését. 20 százalék volt azok aránya, akik elektromos vagy hibrid autóban gondolkodtak, de a tényleges vásárlók csupán 10 százaléka döntött ilyen típusú modellek mellett.

 

Hiányos a családi kassza

 

Tervei a háztartások többségének voltak a felmérés szerint, az infláció miatt növekvő kiadások azonban hátráltatták a megvalósításukat. A magyarok közel negyede állítja, hogy kényelmesen kijön a jövedelméből, a többség, a megkérdezettek háromnegyede azonban arról számolt be, hogy akár havi 200 ezer forint is hiányozhat a családi kasszából a kényelmes élethez. Az élelmiszerárak hónapok óta tartó folyamatos emelkedése miatt tavaly júliushoz képest a megkérdezettek havonta 35 ezer forinttal költenek többek a boltokban. 

Családi kassza hangulatindex
Forrás: Cofidis Hitel Monitor

 

Óvatosabban nyúlunk hitelhez

 

A Cofidis felmérése szerint a kamatok emelkedése óvatosabbá tette a hiteligénylőket is, a megkérdezettek 59 százaléka szerint érdemes várni a tervezett kölcsönökkel. Ugyanakkor egyötödük most is úgy véli: megéri hitel segítségével megvalósítani az adott beruházást, ha olyasmibe fektetjük a pénzt, ami visszahozza az árát. 

 

A következő egy évben mindössze a megkérdezettek 9 százaléka tervez hitelfelvételt. A legnépszerűbb hiteltípus a személyi kölcsön, az átlagosan felvenni tervezett hitelösszeg 1 169 000 forint. A leggyakoribb hitelcélok között a lakásvásárlás, a lakásfelújítás, illetve az autóvásárlás van.  

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!