Már 2 százalékos energiaköltség elég a támogatáshoz a kkv-knak

Enyhítettek a feltételeken, újabb kkv-k kapnak rezsitámogatást

Már 2 százalékos energiaköltség elég a támogatáshoz a kkv-knak

Enyhítettek a feltételeken, újabb kkv-k kapnak rezsitámogatást

Bank360 tartalom
2022-11-22 Frissítve: 2023-05-03
2022-11-22 Frissítve: 2023-05-03
30401966

Újabb kkv- jelentkezhetnek be a rezsicsökkentő támogatási programba, miután a kormány jelentősen alacsonyabbra vitte le az egyik legfontosabb belépési küszöböt. A támogatásra már lehet regisztrálni október 20. óta, és ha ez sikeres, akkor kaphatják meg a vállalkozások a rezsikiadásaik növekményének felét.

 

Nemcsak a lakosságnak kell szembenéznie a rezsiemelés nyomán jóval magasabb összegű energiaszámlákkal. A cégeknek még borsosabb, gyakran sokszoros összegű számlák érkeznek ősztől. A kormány szeptemberben jelentette be, hogy támogatást ad a kisvállalkozások számára a megnövekedett energiaköltségük részleges ellentételezésére. A nagy energiaigényű feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat a munkahelyek megőrzése érdekében vissza nem térítendő támogatással segítő program támogatásához október 20. óta lehet regisztrálni.

 

A “Feldolgozóipari kkv energiaköltség és beruházás támogatási program” pályázatára magyarországi székhelyű, tavalyi beszámolójuk alapján kis- és középvállalkozásnak minősülő cégek vehetnek részt. A pályázóknak 2021-ben teljes lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük, a cégkivonat szerinti főtevékenységük alapján a feldolgozóiparban kell működniük, vagy tavalyi értékesítésük nettó árbevétele legnagyobb részének feldolgozóipari tevékenységből kell származnia. A támogatás feltétele az is, hogy a vállalkozások őrizzék meg a foglalkoztatottjaik legalább 90 százalékát. További feltétel volt a kiírásban az, hogy a múlt évi adatok alapján energiaköltségük elérje az árbevételük 3 százalékát.

 

A vállalkozói érdekképviseletek azonban jelezték, hogy az utóbbi korlát túl magas, lejjebb kellene szállítani. A kérésük meghallgatásra talált a kormánynál, és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette, hogy azok a kkv-k is regisztrálhatnak a támogatásért, amelyeknek az árbevételében legalább 2 százalék az energiaköltség. A regisztrációs oldalon november 21-től már a módosított feltétel szerint lehet jelentkezni az igénylőknek.

 

A program keretében idén 100 milliárd, jövőre pedig 100-120 milliárd forint áll majd a kkv-k rendelkezésére. Így idén 75 milliárd forint juthat a működési költségnövekedés kompenzálására, további 25 milliárd pedig energiahatékonysági beruházásokra, amelyeket a kormány a beruházás összköltségének 15 százalékáig támogat a Széchenyi Kártya Program keretében nyújtott kedvező kamatozású beruházási hitelhez szükséges önerő egy részének átvállalásával. A támogatás feltétele az is, hogy a vállalkozások őrizzék meg a foglalkoztatottjaik legalább 90 százalékát.

 

A pályázatban a vállalkozások az idei október, november és december havi áram, gáz és távhő költségnövekményük felét kaphatják meg támogatásként, legfeljebb 500 ezer eurónak megfelelő forintösszegben. A pályázóknak 2024 végéig energiahatékonyságot növelő beruházást kell végrehajtaniuk. A Széchenyi Beruházási Hitelből megvalósítandó fejlesztéshez kapható önerő kiegészítésről itt írtunk. 

 

A támogatáshoz a regisztráció október 20-án kezdődött az energiatamogatas2022.hu oldalon, ahol december közepéig lehet jelentkezni - most már 2 százalékos energiaköltség esetén is. A még csak most regisztrálóknak nem kell aggódniuk, hiszen ennek időpontja nem befolyásolja a támogatás megítélésének sorrendjét. A vállalkozásoknak a kitöltéshez szükségük lesz az ügyfélkapus felhasználónevükre, jelszavukra és a 2021. negyedik negyedévi energiaszámláikra is.

 

A kkv-k rezsitámogatási pályázatának részeletes feltételeiről és menetéről itt olvashatsz.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!