Most csak az vág bele a lakásfelújításba, akinek kell vagy van pénze

Ez maradt az ingyenmilliók után lakásfelújításokból

Most csak az vág bele a lakásfelújításba, akinek kell vagy van pénze

Ez maradt az ingyenmilliók után lakásfelújításokból

Bank360 tartalom
2023-05-01 Frissítve: 2023-05-04
2023-05-01 Frissítve: 2023-05-04
32506691

Az állami pénzcsap elzárása után megcsappant a lakosság lakásfelújítási kedve. Az idén sokkal kevesebben terveznek ilyen munkálatokat. Ebben az is szerepet játszhat, hogy sokan az ingyenmilliókkal most estek túl rajta, drága hitelből pedig kevesebben vágnak bele ebbe.

 

A GKI Gazdaságkutató Zrt. friss felmérése szerint jelentősen csökkent a lakásfelújítási és -korszerűsítési kedv az Otthonfelújítási program 2022. december 31-i lezárultát követően. A 2023. áprilisi, reprezentatív felmérése azt az eredményt hozta, hogy az elkövetkező egy évben a háztartások 4,8 százaléka készül biztosan nagyobb lakásfelújításra, 19,5 százalékuk pedig valószínűnek tart ilyen kiadást. Egy évvel ezelőtt ez az arány még 9 és 30 százalék volt.

 

A visszaesés hátterében nyilvánvalóan az áll, hogy tavaly még fűtötte a lakásfelújítási kedvet az otthonfelújítási program. A beruházás 50 százalékát, maximum 3 millió forintot adott az állam a családosoknak, akik közül ennek hatására olyanok is belevágtak a munkálatokba, akiknek egyébként nem lett volna sürgős. 

 

A GKI adatai szerint a lakásfelújítási szándék 2022 második negyedévében érte el a csúcsot, majd tavaly a második fél évben jelentős csökkent ez a szám. Ez összefügghet azzal, hogy egyre többen estek túl a felújításon az állami támogatással, és ők már nem terveztek újabbat. Év végén még kivágtak egy nagy hajrát az igénylők százezres nagyságrendű kérelem érkezett be az utolsó hetekben a december 31-i kapuzárás előtt.

 

Aki viszont nem volt jogosult az állami ingyenmilliókra, annak a tavaly jócskán megdráguló hitelek vehették el a kedvét a nagyobb lakásfelújítástól. Ilyen körülmények között leginkább azok vágnak bele nagyobb lakásfelújításba, akiknek ezt mindenképpen meg kell valósítaniuk, illetve saját forrásból tudják finanszírozni a munkálatokat. 

 

A GKI szerint a jövőben a 30 év alattiak lehetnek a legaktívabbak, közülük 8 százalék tervez biztosan, 26 százalék pedig valószínűleg felújítást, korszerűsítést. A 40-49 év közöttiek ez az arány 6 és 20 százalék. A településtípusok közül a községekben a legnagyobb az aktivitás: az itt lakók 6 százaléka biztosan, 26 százaléka valószínűleg vállalkozik egy komolyabb felújításra. 

 

A lakásfelújításra készülők helyzetét a magas kamatok mellett az anyagköltségekben és a munkadíjakat is jelentkező magas infláció is alaposan megnehezíti. A hitelek idővel olcsóbbak lesznek, akár már az év második felében megkezdődhet ez a folyamat, az áraknál azonban nincs miért csökkenésre várni. Ha olcsóbbak nem is lesznek a mesterek és kivitelezők, az otthonfelújítási programja után legalább esély lesz arra, hogy árajánlatot adjanak, visszahívják az embert, és belátható időn belül vállalják a munkát.

 

Az állami program lezárulása után nyitva álló hitellehetőségeket ebben a cikkünkben jártuk körül.

 

Azok pedig, akik az utolsó pillanatos beadásban elcsúsztak egy banánhéjon a lakásfelújítási programban, most kaptak még egy esélyt a kormány új rendeletétől, amelyben a köztartozási és az együttlakási szabályban ad egérutat az elutasított igénylőknek. Ennek a részleteiről itt írtunk




 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!