Lakáshitel kedvezmények

Ezért érdemes körülnézni hiteligénylés előtt: most több tízezer forint is ütheti a markod

Lakáshitel kedvezmények

Ezért érdemes körülnézni hiteligénylés előtt: most több tízezer forint is ütheti a markod

Vrazsovits Rita
2021-04-23 Frissítve: 2023-03-01
2021-04-23 Frissítve: 2023-03-01
13791694

Az év eleji visszaesés után a februári hitelfolyósítási adatok növekvő érdeklődést mutattak a lakosság körében - bár az egy évvel ezelőtti eredményeket még nem sikerült megközelíteni. A hitelkihelyezés élénkítését a hitelintézetek is megcélozták, a lakáshitelek esetében főként jóváírási akciókkal. Ezeket foglaltuk össze az alábbi cikkben.

 

A bankok többsége kínál valamilyen kedvezményt a hiteligénylés kapcsán: ezek lehetnek jóváírási akciók, de jellemző a lakáshitel felvétellel együtt járó költségek (értékbecslés, közjegyzői díj, földhivatali ügyintézési díj stb.) részleges vagy teljes elengedése is. Ezeket a kedvezményeket is érdemes figyelembe venni, amikor összehasonlítjuk a hitelajánlatokat.

 

Milyen kedvezményeket kínálnak a bankok?

A CIB Banknál igényelt lakáshitel esetén több kedvezményt is igénybe vehetünk. A 2021. június 30-ig befogadott hitelkérelmek után (amelyeknél a folyósítás megtörténik legkésőbb augusztus végéig), a bank egyszeri 40 ezer forintot ír jóvá az igénylő bankszámláján. 

 

Nem kerül pénzbe továbbá a folyósítás, illetve a hitelügyben érintett ingatlan vagy ingatlanok fedezetminősítési díját is visszatérítik, ha megtörtént a folyósítás. Nem kell megfizetni továbbá a zálogjog bejegyzéséért fizetendő díjat, és a Takarnet lekérdezés díját sem. 

A Gránit Bank ügyfelei július 9-ig tudják leadni lakáshitel igényüket plusz, összesen akár 100 ezer forintot kitevő kedvezményekért - a folyósításnak legkésőbb 2021. szeptember 9-ig kell megtörténnie ahhoz, hogy a jóváírás megtörténjen. A visszatérítés vonatkozik 

 

  • a közjegyzői okiratba foglalás díjára, ami maximum 48 ezer forint visszatérítést jelent az igénylőnek,
  • egy ingatlan fedezet értékelési díjára,
  • a folyósítást közvetlenül megelőző ingatlan felülvizsgálati díjára.

 

Emellett további 10 ezer forintot jóváír a Gránit Banknál vezetett, törlesztésre szolgáló számlán a bank a folyósításkor, a folyósítás díját pedig elengedi.

 

A jóváírás feltétele az online hitelkalkuláció és regisztráció, ami egy digitális ügyfélfiók létrehozását jelenti. Emellett a hitelkérelmet az előbírálatot követően 30 napon belül be kell adni. Ha az adós a szerződéskötéstől számított négy éven belül végtörleszt, vagy a kölcsön legalább 50 százalékát előtörleszti, akkor vissza kell fizetni a banknak az elengedett folyósítási jutalékot, a fedezet értékelési díjat és a közjegyzői díjat.

 

A Raiffeisen Bank azoknak az igénylőknek kínál 100 ezer forint jóváírást, akik május 31-ig hiánytalan lakáshitel igénylést adnak be és legkésőbb augusztus 31-ig megtörténik a folyósítás is. Kizáró ok, ha az igénylőnek olyan tartozása van a bank felé, ami több mint 30 napja fennáll vagy meghaladja az 5000 forintot. 

 

Online regisztráció esetén a bank további 30 ezer forintot ír jóvá az igénylő számláján. Online regisztrációnak minősül, ha az ügyfél

 

  • online regisztrál és visszahívást kér,
  • VideoBankon keresztül regisztrál online vagy
  • chaten keresztül regisztrál.

 

A Budapest Bank a járulékos költségek átvállalásával csábítja az ügyfeleket - a tulajdoni lap és a térképmásolat díját nem kell megfizetnie az igénylőknek, emellett az értékbecslési díjat és a közjegyzői díjat sem - utóbbi a lakásfelújítási kölcsön igénylésére nem vonatkozik. 

 

A kedvezmények mértéke attól is függhet, hogy milyen lakáshitelt választunk. Sokat nyerhetnek, akik a Budapest Bank ECO jelzáloghitelét veszik fel korszerűsítésre, és igazolni tudják, hogy

 

  • a korszerűsítést követően legalább BB kategóriájú lesz az ingatlan energetikai besorolása, 
  • a korszerűsítést megelőzően legalább FF besorolású az ingatlan, a munkálatoknak köszönhetően pedig legalább két kategóriát javul. Ezekben az esetekben nem kell indulódíjat fizetni, és a bank az energetikai tanúsítvány kiállításának a költségét is visszatéríti.

 

A K&H Bank a közjegyzői okirat díját maximum 40 ezer forintig téríti vissza sikeres folyósítást követően. A kedvezmény feltétele, hogy az igénylő legalább öt évig megtartsa a K&H-nál nyitott számlát, illetve hogy az első két évben ne történjen végtörlesztés vagy előtörlesztés a felvett hitel 50 százalékáig - ellenkező esetben vissza kell fizetni az igénybe vett kedvezményt. Lakástakarékpénztári megtakarításból történő előtörlesztés viszont nem jelent problémát.

 

További engedmény, hogy nem kell szerződéskötési díjat fizetni, emellett a hitelintézet visszatéríti a teljes értékbecslési díjat is, egy ingatlanra vonatkozóan az első alkalommal. A kisebb tételek közül a bank átvállalja a tulajdoni lap és a térképmásolat díját is - egy ingatlannál, maximum két tulajdoni lap és egy térképmásolat esetén. 

 

Az OTP Banknál 2021. április 30-ig 25 bázispont kamatkedvezményben részesülnek azok az ügyfelek, akik online kérnek visszahívást a banktól, és így kötnek szerződést. 

 

Az Erste Bank elengedi a jelzáloghitelt igénylő ügyfeleknek a közjegyzői díját, legfeljebb 50 ezer forintig, emellett a Takarnet díját, a hitelbírálati díjat és a folyósítási díjat sem kell megfizetni. Fontos feltétel, hogyha a törlesztés első három évében végtörlesztés, vagy legalább 50 százalékos előtörlesztés történik, akkor a bank egy összegben beterheli a díjkedvezményeket. 

 

A MagNet Bank a 2021. június 30-ig befogadott, és legkésőbb július 31-ig szerződött ügyfeleknek 

 

  • nem számítja fel a folyósítási díjat, 
  • nem számítja fel a Takarnet díját,
  • a folyósítást követő 30 napon belül jóváírja az adós számláján az értékbecslés költségét, legfeljebb 37 ezer forint értékben.

 

Hitelkiváltásra és lakásfelújításra felvett jelzáloghitelek igénylése esetén a közjegyzői díjat is elengedi a MagNet Bank, legfeljebb 50 ezer forintig. 

 

Az MKB Bank a befogadott ügyleteknél nem számítja fel az ügyintézési díjat és a folyósítási díjat, valamint visszakaphatjuk a közjegyzői díjat 50 000 forintig. A bank az első havi törlesztőrészletet is visszatéríti, ha azt szerződésszerűen teljesítettük és kötöttünk a banknál hitelfedezeti biztosítást. A kedvezmény visszavonásig érvényes. 

 

Az UniCredit Bank a 2021. június 30-ig befogadott hitelügyleteknél visszatéríti a hitelbiztosítéki érték megállapításának a díját, illetve a közjegyzői okirat díját legfeljebb 50 ezer forintig. Emellett nem számítja fel a tulajdoni lap és térképmásolat lekérésének díját sem. A díjkedvezményt vissza kell fizetnünk, ha 5 éven belül végtörlesztjük a kölcsönt.

 

A Takarékbank nem számít fel folyósítási díjat, emellett elengedi a tulajdoni lap és térképásolat lekérésének díját is. Visszatérítik továbbá az értékbecslés díját, illetve 50 000 forintig a közjegyzői okiratba foglalás díját is. Az akció visszavonásig érvényes.

 

Kedvezményt mindenhol találni, de ne csak ezt vegyünk figyelembe

Látható, hogy a hitelintézetek többsége elengedi a jelzáloghitel igényléssel járó adminisztrációs költségek egy részét, ezen felül pedig különböző időszakos jóváírási akciókat is hirdetnek. Ezeket érdemes figyelembe venni, de ne ez legyen az elsődleges szempont a hitelválasztásnál. Ha az összképet szeretnénk látni a hitelösszehasonlítás során, akkor az alábbi szempontokat is érdemes figyelembe venni:

 

  • mennyi a hitel összköltsége: ebben a thm segít eligazodni,
  • mennyit nyerünk azzal, ha a folyósító bankhoz visszük át a számlánkat,
  • hol kapunk több kamatkedvezményt a jövedelem érkeztetésért. 
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!