Lakáshitel kedvezmények számlanyitással

Számlanyitási kedvezmények lakáshitelek felvételekor

Daróczi Renáta
2020.01.15
Frissítve: 2020-02-05 Létrehozva: 2020-01-15
6497326

Ahhoz, hogy lakáshitelt igényeljünk, nem kell átvinnünk feltétlen a bankszámlánkat a hitelező a bankhoz. Viszont ha mégis így döntenénk, akkor a bankok többsége ezt az igényelt hitelhez kapcsolódó kedvezményekkel hálálja meg - pl. alacsonyabb kamatfelárral, kedvezőbb számlavezetési díjjal, vagy akár a hitel kezdeti díjainak elengedésével. Cikkünkben azt vizsgáljuk meg, hogy az egyes bankoknál mekkora kedvezményt jelent a számlanyitás 2020-ban.

 

Hogy könnyebb legyen az összehasonlítás minden banknál ugyanazt a  hitelösszeget (20 millió forint) és futamidőt (20 év) vettünk alapul. A számlatípusoknál minimális eltérések figyelhetők meg az egyes bankoknál, hiszen az általuk elvárt számlára beérkező jóváírás (pl. munkabér) nem egységes. Mindegyik banknál vizsgálunk egy alapesetet, ami azt jelenti, hogy nem nyitunk a választott banknál számlát és jóváírást sem vállalunk. Emellé jönnek azok az esetek, amikor számlát nyitunk és bizonyos összegű jóváírást vállalunk. Lássuk, hogy néz ki ez a gyakorlatban!

 

Milyen számladíjakkal kalkulálhatunk?

 

Ahogy már korábban említettük nem mindenhol elvárás, hogy a hitelt folyósító banknál folyószámlát nyissuk, de egy jó váltással már éves szinten is több ezer forintot megspórolhatunk. Ez a hitel teljes futamideje alatt akár 100-200 ezer forintot is jelenthet. Az alábbi táblázatban láthatók azok a számlacsomagok, amelyet a kedvezmények számításánál figyelembe vettük. A jövedelmi kategóriák között a cím alatti lenyíló részre kattintva tudunk váltogatni.

Bankonként elérhető számlanyitáshoz (és jövedelem átutaláshoz) kapcsolódó kedvezmények

 

Budapest Bank

A Budapest Bank lakáshitel kínálatában két hitelkonstrukció érhető el - Standard és Egyenlítő. Az Egyenlítő hitel különlegessége az, hogy ha a meglévő megtakarításainkat is átvezetjük a Budapest Bankhoz, illetve havi 20 ezer forintos megtakarítás befizetését is vállaljuk, akkor a megtakarításaink után járó kamatot a bank jóváírja a fennálló hiteltartozásunkból, azaz csökkenthetjük a visszafizetendő összeget és ezáltal a futamidőt is. A Standard pedig az alapkonstrukció, amihez nem jár a megtakarítás utáni kedvezmény. Mindkét esetben 3 kondíció érhető el - 6 havi BUBOR-hoz kötött kamatperiódus, 5 éves kamatperiódus, 10 éves kamatperiódus.

 

A fenti diagramon láthatjuk, hogy mekkora törlesztővel és visszafizetendővel kell kalkulálnunk számlanyitás nélkül és számlanyitással.

 

Láthatjuk, hogy 2 000 - 6 000 Ft közötti összeget spórolhatunk meg havonta pusztán azzal, hogy vállaljuk 130 ezer forint havi jövedelem érkeztetését a Budapest Banknál nyitott számlára. Ha azonban nagyobb, legalább 300 ezer forintos jövedelemmel rendelkezünk, akkor egy számla nyitásával 5 000 - 13 000 Ft-tal több maradhat a pénztárcánkban a törlesztőrészlet kifizetése után. Ez már havi szinten is jelentős eltérés, de ha a 20 éves teljes futamidőt nézzük akkor látható, hogy az 1-es kamatkedvezmény igénybevétele esetén akár 700 000 Ft, a 4-es kamatkedvezménnyel pedig akár 2 500 000 forintot takaríthatunk meg a teljes futamidő alatt.

 

CIB Bank

A CIB Bank kétféle terméket kínál - a BUBOR-hoz kötött UNO lakáshitelt, és Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt, amit igényelhetünk 5 vagy 10 éves kamatperiódussal is. Jövedelmünk alapján három féle kedvezményre lehetünk jogosultak - 100 ezer forintos jövedelemmel a Kamat kedvezménycsomag,  250 ezer forintos jövedelemtől a PLUSZ, 450 ezer forint fölött pedig a Magnifica kedvezményt érvényesíthetjük a felvett hitelünkre.

 

A számlanyitással a legkevesebbet a fogyasztóbarát hiteleknél spórolhatunk. 5 éves kamatperiódusú hitelnél a teljes visszafizetendő összeg 21 - 51 ezer forinttal lesz kevesebb akkor, ha számlát is nyitunk. Sokkal többet spórolhatunk a Kamat kedvezménycsomag, Plusz és a Magnifica kedvezményekkel, ezeknél a 20 éves futamidő során 800 ezer - 3,5 millió forint közötti összeget is megtakaríthatunk. A megtakarítás mértéke természetesen függ attól is, hogy a meglévő bankszámlánkhoz képest mennyivel olcsóbb vagy drágább a kedvezmény érvényesítéséhez szükséges számlacsomag. Egy drágább számlacsomagra váltással a kedvezménnyel elért megtakarításunk akár el is tűnhet a futamidő végére.

 

Erste Bank

Az Erste bank lakáshitel ajánlatai között referencia-kamathoz kötött és 5-10 évre rögzített kamatperiódusú hiteleket találhatunk. Itt a többi pénzintézettől eltérően nyitnunk kell egy bankszámlát akkor, ha náluk szeretnénk felvenni a lakáshitelt. Emiatt a diagramon csak az egyes fizetési kategóriákhoz tartalmazó kedvezményeket hasonlíthatjuk össze. (Standard, 1. kedvezmény-kategória, 3. kedvezmény-kategória) A diagramon szereplő Standard kondícióhoz is szükséges a számlanyitás, viszont itt nem várja el a bank a jövedelem-átutalást, ezért nem kapcsolódik hozzá kedvezmény. Az 1. kategóriához tartozó kedvezmény igénybevételéhez 350 ezer, a 3. kategóriához tartozó kedvezményekhez pedig 100 ezer forintos jövedelem jóváírás szükséges.

 

Ez azonban csak a referencia-kamathoz kötött lakáshitelnél lehet opció, a másik két hitelterméknél figyelembe veszik a jövedelmet. Ennél a hiteltípusnál a jövedelem-átutalási kedvezmény 3,5 millió forintos eltérést jelent, de 350 ezer forintos jövedelemnél ez az összeg meghaladhatja az 5 millió forintot is.

 

A rögzített kamatozású hiteleknél havonta 13-16 ezer, 20 év alatt pedig 3-4 millió forinttal fizethetünk kevesebbet akkor, ha a számlánkra nagyobb jövedelem érkezik.

 

K&H Bank

 

 

A többi banktól eltérően kezeli a hitelekhez kapcsolódó kedvezményeket a K&H bank. Ugyanis a kedvezmény mértékét nem a számlánkra beérkező jövedelem nagysága, hanem a hitel mellé igényelt biztosítások határozzák meg. Viszont a többiekhez hasonlóan ők is adnak kedvezményt akkor, ha vállalod a számlanyitást.

De mit is jelent ez számokban? 20 milliós hitelösszegnél havi szinten 4-5 ezer forinttal kell kevesebbet költeni a hitelre, ami 20 év alatt 900 ezer - 1,2 millió forint közötti összeget jelent. Azaz ennyivel olcsóbb hitelt kapunk a számlanyitásért cserébe. Az igényelhető számlacsomag díja is kedvező, így a törlesztőnk mellett a bankolási költségeinket is csökkenthetjük.

 

MKB Bank

Az MKB banknál 3 féle jövedelem alapú kedvezményre lehetünk jogosultak: az Extra kedvezmény kategóriához 130 ezer forint, a Prémiumhoz 300 ezer, az Exkluzív kategóriához pedig 450 ezer forint jövedelemnek kell a számlánkra érkeznie. Ezeket a kedvezményeket a Kamatkövető, Kamatrögzítő és a Minősített Fogyasztóbarát termékeknél is érvényesíthetjük. A törlesztésre szánt havi kiadásunkat 5-7 ezer forinttal csökkenthetjük már 130 ezer forintos jövedelemmel is, ami a futamidő végére akár 1,5 millió forintos megtakarítást is jelenthet. 20 év alatt 3 millió forinttal olcsóbbá válhat a hitelünk abban az esetben, ha a jövedelmünk alapján jogosultak leszünk a Prémium kedvezményre, az Exkluzív kategóriával pedig ennél is magasabb, akár 4 millió forintos kedvezményt is elérhetünk a 20 éves futamidő végéig.

 

Ha megnézzük a számlacsomagok díjait akkor láthatjuk, hogy az Extra kedvezményhez tartozó számla 20 évre kalkulált díja magasabb, a Klassz számlacsomag viszont nagyjából hasonló a többi bank által kínált termékekhez. 

 

OTP Bank

A többi bankhoz hasonlóan az OTP-nél is választhatunk referenciakamathoz kötött, illetve kamatperiódusban rögzített kamatozású hitelek között. A jövedelem alapú kedvezmények 150 és 350 ezer forinthoz kapcsolódnak.

150 ezer forintos jövedelemmel terméktípustól függően 11-13 ezer forintos különbséget jelent a számlanyitás, ami a 20 éves futamidő végére 2 -3 millió közötti összeggé nőhet. Ha pedig a jövedelmünk eléri a 350 ezer forintot, akkor akár 4,5 millió forintos is megspórolhatunk a futamidő végére. Az igényelhető bankszámlák díja is kedvező, minden kategóriában a közepes árfekvésű ajánlatok között szerepel, így akár a számlacsomag díjból is lefaraghatunk.

 

Raiffeisen Bank

A Raiffeisen banknál a referencia-kamatozású és az 5-10 éves kamatperiódusú hitelajánlatok közül válogathatunk. Jövedelem-átutaláshoz kapcsolódó kedvezmények ennél a banknál is igénybe vehetők akár már 120 ezer forintos jövedelemmel is. Ezzel havonta 1 000 - 3 000, a 20 év alatt pedig 420 - 880 ezer forint közötti összeget is megtakaríthatunk, nem beszélve a rendkívül kedvező számlacsomag-díjról, ami a 20 éves időtartamra kb. 160 ezer forint lenne.

 

A nagyobb összegű megtakarításhoz a többi bankhoz képest lényegesen magas, 400 ezer forintos jövedelmet kell igazolni, ez a teljes futamidő végére 700 ezer - 1,5 millió forintos megtakarítást jelent. Összehasonlítva a máshol elérhető ajánlatokkal a kért jövedelem nagyságához képest igen kevés a megtakarítható összeg - viszont a számlacsomag díjak mindegyik jövedelmi kategóriában a legkedvezőbbek közé tartoznak.

 

Sberbank

A Sberbank hitelkínálatában kétféle hiteltípus érhető el - alacsonyabb jövedelemmel a Forint lakáshitel, illetve a 300 ezer forint feletti jövedelemmel igényelhető Priority lakáshitel. Ahogy a diagramon is látható a havi törlesztőrészletet sem a számlanyitás, sem a jövedelmünk nagysága nem befolyásolja, hiszen mindegyik esetben pontosan ugyanannyi lesz a havi törlesztőnk. Sokat spórolhatunk viszont a bankszámlacsomagon, hiszen a Sberbank számlacsomagjai mindegyik jövedelmi kategóriában a legalacsonyabbak között helyezkednek el.

 

TakarékBank

A Takarék Banknál 3 féle kamatozású hitel érhető el - referenciakamathoz kötött, valamint öt- illetve tíz éves kamatperiódusú. A kedvezményeket a bank a jövedelemhez köti - a Bronz kategória 150 ezer forintos, az Ezüst 250 ezer forintos, az Arany pedig 400 ezer forintos jövedelemtől elérhető. 

 

Ahogy a fenti ábrán is látható akár tízezer forintot is spórolhatunk a törlesztőrészleten, ha vállaljuk a számlanyitást. Ha pedig a jövedelmünk is a számlára érkezik, akkor még több kedvezményre leszünk jogosultak. Nézzünk erre egy példát:

 

A Tizes Otthon terméknél számlanyitás nélkül a havi törlesztőrészletünk 162 429 Ft. Ha számlát nyitunk a banknál, de a jövedelmünket nem ide utaljuk akkor már csak 151 410 Ft-ot kell fizetnünk havonta. Viszont ha a jövedelmünk a megnyitott számlára érkezik akkor már csak 122 874 Ft-ot kell fizetnünk havonta ugyanazért a hitelért. Ha a havi jövedelmünk eléri a 250 ezer forintot akkor jogosulttá válunk az Ezüst kedvezményre, így már csak 120 198 Ft-os havi törlesztővel kell számolnunk. Ez 20 év alatt a számlacsomag költségeit leszámítva is 10 millió forintos megtakarítást jelenthet. 

 

UniCredit Bank

UniCredit Banknál igényelhető lakáshitelek

Az UniCredit banknál három hiteltermék közül választhatunk: Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, Stabil kamat lakáshitel illetve lakáscélú jelzáloghitel. A jövedelem-átutaláshoz kapcsolódó kedvezményeket már 120 és 300 ezer forintos jövedelemmel is igénybe vehetjük.

 

A 120 ezres jövedelemhez járó Aktív elnevezésű kedvezmény 2-5 ezer forinttal csökkenti a havi törlesztőrészletet, ami a futamidő végére 600 000 -1,2 millió forintos megtakarítást eredményez.

 

300 ezer forintot meghaladó jövedelemnél havonta 2-11 ezer forintot, a teljes futamidő alatt pedig  400 000 - 12,7 millió forintot spórolhatunk.

 

A Stabil kamat hiteleknél megfigyelhető, hogy Prémium aktív kedvezménnyel magasabb a törlesztőrészlet. Ennek oka a kedvezményhez tartozó feltételekben keresendő, ugyanis a törlesztőrészlethez hozzáadódik az életbiztosítás összege, ami ennél a terméknél szükséges a kedvezmény érvényesítéséhez.

 

A számlacsomagok kategóriánkénti díját nézve nem az Aktív számlacsomagok a legolcsóbbnak, de az így megspórolható összeg így is magasabb, mint néhány más hitelintézetnél.

 

Ahogy a példákon is látszik, ugyanazzal a jövedelemmel nagyon eltérő mértékű kedvezményeket biztosítanak a bankok. Ezért célszerű a hitelfelvételt megelőzően hitelkalkulátor használatával megnézni a bankok által kínált ajánlatokat, itt ugyanis a megadott adatok alapján ki tudjuk választani a számunkra legkedvezőbb hitelajánlatot. És még a várható bankszámlavezetési díjakat is ellenőrizhetjük.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük,
a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
lead sikeresen elküldve