Bróker munka közben

Gennyesre keresték magukat a háborún a brókercégek

Bróker munka közben

Gennyesre keresték magukat a háborún a brókercégek

Herman Bernadett
2023-02-22 Frissítve: 2023-12-06
2023-02-22 Frissítve: 2023-12-06
31665125

Az extraprofitadót megúszták a befektetési vállalkozások, pedig ezek a cégek voltak azok, amelyeknél igazán beütött a háború után az extraprofit. A forgalom megnőtt, a spekulánsokat a tranzakciós illeték sem tartotta vissza, és maguk a brókerek is ügyesen tették meg tétjeiket a piacokon. 

 

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt tört ki az orosz-ukrán háború, és ha volt olyan szektor, amelyik nagyot profitált ebből, az a befektetési vállalkozásoké volt. A magyar brókercégek rekord nyereséggel zárták a 2022-es évet, az adózott eredményük 48,6 milliárd forint lett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint. Ez több mint a két és félszerese a 2021-esnek, ami szintén hatalmas rekordnak számított. 

 

A gigantikus nyereség dacára a brókercégek pont kimaradtak az extraprofitadóból. Érintette viszont a szektort a tranzakciós illeték kiterjesztése. Utóbbi közterhet az ügyfélszámlákon és a sajátszámlákon lebonyolított értékpapír-forgalom után szedik be, a mértéke 0,3 százalék, maximum vételenként 10 ezer forint. 

 

A befektetési vállalkozások forgalma megugrott tavaly. A fő tevékenységükből, a, befektetési szolgáltatásokból származó bevétel a 2021-es kétszeresére nőtt, meghaladta az 1000 milliárd forintot. Akár áthárították az ügyfelekre a tranzakciós illetéket, akár nem, ez figyelemreméltó bővülés. A kiadásaik is megduplázódtak, 956 milliárd forintra nőttek, vélhetően az új köztehernek és a megugró forgalomnak köszönhetően. 

 

A befektetési szolgáltatási tevékenység eredménye végül csak 28 százalékkal emelkedett 52 milliárd forintra. A tavalyi rekord nyereség fő forrása nem is ez volt, hanem a pénzügyi műveleteken elért vaskos haszon. A brókercégek szakértői olyan ügyesen spekuláltak tavaly, hogy a pénzügyi műveletek eredménye 32,4 milliárd forint lett, ennek majdnem a felét az utolsó negyedévben keresték meg. 

 

 

Sokat nyertek a háborún a brókercégek

 

Való igaz, az év utolsó három hónapja kedvezett a spekulánsoknak. Ez volt az az időszak, amikor beállt például a paritás az euró/dollár árfolyamában, vagy amikor a forint történelmi mélypontra került jóformán minden más fizetőeszközzel szemben. Ha jól tippelték meg a kereskedők a piacok irányát, akkor sokat nyerhettek ezekben a hónapokban. 

 

Nem csak a hektikusan változó árfolyamok segítették azonban a befektetési vállalkozásokat, de az ügyfélforgalom növekedése is. Az orosz-ukrán háború kirobbanása, a magas infláció sok kisbefektetőt késztetett arra, hogy értékálló befektetés után nézzen, és a részvényeket vagy befektetési jegyeket vásároljon. Ennek is köszönhető, hogy az általános árfolyamesés ellenére a brókercégeknél lévő idegen tulajdonú (ügyfelek számláján lévő) értékpapír-állomány összesen 33 százalékkal nőtt tavaly, és az év utolsó negyedében folyamatosan 7 ezer milliárd forint fölött volt. A bankok és a fióktelepek nem tudtak lépést tartani a brókercégekkel, a náluk lévő értékpapír-állomány stagnált 2022-ben. 

 

A kisbefektetők kedvence tavaly az OTP-részvény volt, a jegybanki adatok szerint 400 milliárd forint körüli friss pénzből bankpapírokat az év folyamán. Az biztos, hogy sokkal többet tőzsdéztek az ügyfelek 2022-ben, mint 2021-ben, a megbízás alapján lebonyolított forgalom ugyanis 21 százalékkal nőtt. Kiemelkedően jó volt a háború kitörésének időszaka, amikor a szokásos forgalom háromszorosát bonyolították le a befektetési vállalkozások. 

 

Az eladáson is nyernek a brókerek

 

Nem csak a részvényvásárlásokkal nyerhettek a brókercégek, de a többi értékpapíron is. A befektetési vállalkozások nem csak akkor szednek be díjat, ha vásárol egy ügyfél, de akkor is, ha eladja az értékpapírjait. A statisztikákból pedig jól látható, hogy a nem tőzsdei kereskedésben lebonyolított azonnali forgalom is megugrott majdnem 35 százalékkal. Ebben szerepet játszhattak a befektetésialap-vásárlások, és az állampapírokkal kapcsolatos tranzakciók is, például a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) visszaváltása, vagy a Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) vásárlása. 

 

Bár a szektor attól tartott, a spekulánsok kedvét szegi majd az értékpapír-műveletekre beszedett tranzakciós illeték, ez a statisztikából egyelőre alig látszik. A származtatott műveletek forgalma a befektetési vállalkozásoknál szintén megugrott, a megbízás alapján lebonyolított tőzsdei ügyleteké 29, a tőzsdén kívüli ügyleteké (ilyenek például a devizapiaci ügyletek) több mint 40 százalékkal emelkedett. Azok a hónapok, amikor a háború kitört, vagy pedig súlyos mélypontokra esett a forint, kiemelkedő forgalmat hoztak a származtatott ügyleteknél is. 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!