bróker

Álomprofitokat söpörnek be a magyar brókercégek

bróker

Álomprofitokat söpörnek be a magyar brókercégek

Herman Bernadett
2023-12-07 Frissítve: 2023-12-06
2023-12-07
36163993

A pénzüket az infláció ellen védő ügyfelek kitömték profittal a hazai brókercégeket. A befektetési szolgáltatók kilenc hónap alatt csaknem akkora nyereséget értek el, mint tavaly egész évben, pedig már 2022-ben is megsokszorozták a hasznukat. Több százezren nyitottak értékpapírszámlát a befektetéshez, és ezek közül sok landolt a brókercégeknél.   

 

Néhány éve még elképzelhetetlen lett volna akkor nyereség a hazai brókercégeknél, amekkorát az elmúlt két évben elértek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai alapján az első kilenc hónapban 42,64 milliárd forint lett az adózott eredményük, ez 35 százalékkal magasabb a tavalyinál. Az adózás előtti eredmény is minden idők legmagasabbja, csaknem 46 milliárd forint lett. Ez azt jelenti, hogy kilenc hónap alatt csaknem akkora profitot értek el, mint tavaly egész évben. 

 

Márpedig a 2022-es, 48,6 milliárd forint adózott nyereség is hatalmasnak számított, több mint a két és félszerese a 2021-esnek, ami szintén rekord volt. A hazai brókercégek eredményei néhány év alatt kerültek egy más dimenzióba, hiszen 2020-ig az 5-10 milliárdos sávban mozogtak, most pedig a korábban kiemelkedően jónak számító évek profitjának a többszörösét érik el.

 

A válság tehát meg sem kottyan ennek a szektornak, sőt éppen az pörgette fel a tevékenységüket. A háború, a forint árfolyam mozgása és a magas infláció arra ösztönözte a kisbefektetőket, hogy megmozgassák a pénzüket, ezzel pedig csenget a kassza a brókercégeknél. Százezerszám vágtak bele olyanok is az értékpapír-vásárlásba, akik korábban egyáltalában nem foglalkoztak ezzel, de most megnyitották életük első értékpapírszámláját ehhez. 

 

Ezeket az új befektetőket jól mutatja, hogy az MNB adatai szerint szeptember végén az értékpapírszámlák száma elérte a ​​2 062 703 darabot. Ez azt jelenti, hogy csak az idén több mint 130 ezer új számlát nyitottak a magyarok a bankoknál, brókercégeknél és fióktelepeknél. 2020 vége óta már csaknem 350 ezer új értékpapírszámla nyílt az országban, és ebben még nincsenek benne azok, amelyeket a Magyar Államkincstárnál igényeltek kifejezetten állampapírvásárlásra. 

 

Utóbbiaknál most azt tervezi a kormány, hogy mindenkinek alanyi jogon nyitnak az államkincstárnál ilyen számlát, amit már csak igénybe kell venni annak, aki állampapírt akar venni. Ez ugyan ronthatja a bankok és brókercégek üzletét, hiszen a kincstári számlának már most sincsen díja és jutaléka, viszont csak állampapírt lehet rajta tartani, tehát más befektetéshez mindenképpen plusz számlát kell nyitni a piaci szolgáltatóknál.  

 

 

Már 425 ezer értékpapírszámlát vezetnek

 

A brókercégek alaposan kivették a részüket az új számlákból. Csak az idén 45 ezer nyílt meg náluk, vagyis az új számlák több mint harmadát hozzájuk vitték. 2020 végétől pedig 200 ezernél is több új számla nyílt a befektetési vállalkozásoknál. Ezzel a brókercégeknél vezetett értékpapírszámlák száma a harmadik negyedév végére elérte a 425 ezer darabot. Ezen belül 25 ezer nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) és 111 ezer tartós befektetési számla (TBSZ) van jelenleg náluk, vagyis az ügyfelek nagyjából negyede arról is gondoskodott, hogy ne kelljen adóznia a befektetések hozama után.

 

A brókercégek eredményadataiból azért látszik, hogy az idén már nem spekuláltak annyit a befektetők, mint tavaly az orosz-ukrán háború okozta turbulenciák és a történelmi mélypontokat döntő forintárfolyam idején. A befektetési szolgáltatási tevékenység eredménye elmaradt a 2022-estől, a folyamatosan hízó ügyfélszámlák miatt viszont a bizományosi tevékenység többet hozott a konyhára, mint tavaly. 

 

Saját spekulációik eredménye a magas profit


Igazán nagy nyereséget azonban a pénzügyi tevékenységen értek el a befektetési vállalkozások. Ezen a soron a profit megközelítette a 37,3 milliárd forintot, ami a 2022-es - egyébként szintén kiemelkedően magas nyereség - több mint 2,2-szerese lett. Ez az eredmény volt az, ami végső soron rekord profithoz juttatta az idén a brókercégeket, amelyek más mutatói is kiválóan alakultak az idén. A tőkemegfelelésük a jogszabályban előírt csaknem 15-szöröse, 192,4 milliárd forintnyi szavatolótőkéjük volt a 12,8 milliárdos követelménnyel szemben. A saját tőkéjük is sosem látott magasságban, 240 milliárd forint fölött volt szeptember végén.


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!