Az iskolakezdeshez áruhitelre is szükségünk lehet

Gyors segítség az áruhitel az iskolakezdéshez, de nem mindegy, 20 vagy 40 százalék a THM

Az iskolakezdeshez áruhitelre is szükségünk lehet

Gyors segítség az áruhitel az iskolakezdéshez, de nem mindegy, 20 vagy 40 százalék a THM

Vrazsovits Rita
2023-08-16 Frissítve: 2023-08-26
2023-08-16 Frissítve: 2023-08-26
34262552

Közeleg az új tanév kezdete, ami jelentős plusz terhet ró minden iskolás gyermeket nevelő családra. A magas infláció mindent megdrágított, így akár áruhitelre is szükség lehet egy drágább bútorhoz vagy laptophoz. Nem érdemes azonban az elsőnél elcsábulni, mert az áruhitel-ajánlatok között hatalmas különbségek vannak.  

 

Akár egy átlagos keresetű család számára is megterhelő lehet az új iskolaév, az infláció ugyanis nemcsak az élelmiszereknél, hanem a tanszervásárlásnál és más, az iskolakezdéshez szükséges eszközök beszerzésekor is érezteti a hatását. Ha túl hosszú a tanszerlista, és még egy új íróasztalt is kellene venni a gyerekszobába, előfordulhat, hogy nem telik mindenre. Átmeneti segítségként ilyenkor jól jöhet egy folyószámlahitel, ami meghosszabbítja azt a bizonyos takarót, de ha erre nincs lehetőség vagy nem szeretnénk mínuszban látni a bankszámlánkat, az áruhitelek között is érdemes szétnézni. 

 

Egészen kis összegű hitel is elérhető

 

Az áruhitel egy kisebb összegű, egyszerű kölcsön, amit arra az esetre találtak ki, hogy ha a vásárlás pillanatában nem tudunk valamit egy összegben kifizetni, akkor részletekben is meg tudjuk tenni ugyanezt, kamatért cserébe. Emiatt a termék ára költsége számunkra magasabb lesz, mintha egy összegben fizetnénk volna ki. Ha azonban valamire szükségünk van, ez a megoldás még mindig jobb annál, mintha nem tudnánk megvenni.

 

Áruhitelt már egészen kis összegtől, 40-50 ezer forinttól lehet igényelni akár 2 millió forintig, attól függően, hogy milyen terméket szeretnénk megvásárolni. Ez a hitel több szempontból is eltér a hagyományos szabad felhasználású személyi kölcsöntől. Egyrészt a pénzt csak az adott termék megvásárlására lehet fordítani, emellett a félmillió forintnál drágább termékeknél önerőt is kell fizetni, általában 20 százalékot, de a bank lehet ennél szigorúbb is a hitelbírálatnál. Az áruhitelek kamata valamivel magasabb, mint a személyi kölcsönöké, de ki lehet fogni jobb ajánlatokat is és akár 20 százalék alatti THM mellett is megvehetjük, amire szükségünk van.

 

A hiteligénylés egyszerű, mindössze egy gyors, az áruházban vagy online is elvégezhető hitelbírálaton kell átesni. A teljesítendő feltételek közé tartozik a nagykorúság, a bejelentett, állandó lakcím, illetve a legalább nettó 100 ezer forintot elérő rendszeres, igazolt jövedelem. (A kis összegű személyi kölcsönök, más néven gyorskölcsönök aktuális költségeit itt hasonlítottuk össze.)

 

20 és 40 százalékos THM-mel is vehetünk íróasztalt az új tanévre

 

Nézzük meg, mibe kerül ez, ha az iskolás gyermekünknek szüksége van egy új íróasztalra, de a tanszerek és egyéb iskolai holmik beszerzése után már nem maradt rá keret. Jó hír, hogy a legtöbb bútoráruházban áruhitel segítségével is megvásárolhatjuk, amire szükségünk van, tehát van miből választani. Mivel az íróasztaloknál még a drágább típusok ára sem megy félmillió forint fölé, jó eséllyel önerő kifizetése nélkül megúszhatjuk a vásárlást - hacsak a bank a hitelbírálatnál nem látja indokoltnak, hogy önerőt is kérjen. 

 

Az online kínálatot böngészve láthatjuk, hogy az Ikea partnere a Cetelem, a Mömax és az XXXLutz a Cofidissel dolgozik együtt, a MediaMarktnál pedig az MBH Banktól vehetünk fel áruhitelt. Ugyanezek az információk a kisebb bútorüzleteknél is megtalálhatóak, érdemes ezzel és az áruhitel feltételeivel kezdeni, mielőtt bármit megvennénk. 

 

Nézzünk meg két, azonos árkategóriában lévő íróasztalt. Az egyik webáruházban 49 500 forintért találtunk egy kényelmesnek tűnő asztalt, amit Cetelem áruhitellel is megvehetünk. A THM 19,90 százalék a kalkulátor szerint, és négy különböző futamidő közül is választhatunk. 

  • 9 hónapos futamidőt választva a havi törlesztőrészlet 5927 forint, a teljes visszafizetendő összeg 53 343 forint,
  • 12 hónapos futamidőt választva a havi törlesztőrészlet 4544 forint, a teljes visszafizetendő összeg 54 528 forint,
  • 17 hónapos futamidő választása esetén a havi törlesztőrészlet 3327 forint, a teljes visszafizetendő összeg 56 559 forint,
  • 24 hónapos futamidő esetén pedig 2478 forint a törlesztőrészlet és 59 472 forintot kell összesen visszafizetni. 

Ha szeretnénk, dönthetünk úgy, hogy legfeljebb 4500 forint önerőt kifizetünk, ebben az esetben az áruhitel összege csak 45 000 forint.

 

Egy másik webáruházban szintén találtunk egy szimpatikus asztalt, 51 300 forintért. Ezt a Cofidis áruhitelével tudjuk megvenni és három különböző futamidő közül tudunk választani.

  • 10 hónapos futamidőt választva a THM 39,99 százalék, a havi törlesztőrészlet 6019 forint, így összesen 60 190 forintot kell fizetni az asztalért,
  • 12 hónapos futamidő esetén a THM 38,74 százalék, a havi törlesztőrészlet 5126 forint, a teljes visszafizetendő összeg 61 512 forint,
  • 15 hónapos futamidő esetén a THM 34,78 százalék, havonta 4182 forintot kell fizetni, a teljes visszafizetendő összeg pedig 62 730 forint. 

Ennél az ajánlatnál legfeljebb 1300 forint lehet az önerő, tehát jelentősen nem tudjuk csökkenteni a hitelösszeget. 

 

Egy 50 ezer forint körüli íróasztalt tehát havi 2500-6000 forintos havidíj vállalása mellett már meg lehet vásárolni, ráadásul a számunkra legkényelmesebb futamidőt is kiválaszthatjuk. Látható, hogy a THM és a végösszegek között akár jelentős különbségek is lehetnek, ezért érdemes több helyen is megnézni az ajánlatokat, mielőtt döntést hoznánk. Bár a THM magasabb, mint a hagyományos személyi kölcsönöknél, a rövidebb futamidő miatt még így is mindössze néhány ezer forintos ráfizetéssel juthatunk hozzá az olcsóbb árucikkekhez. 

 

Érdemes a nagyobb áruházakban is szétnézni

 

A nagyobb áruházaknál érdemes figyelni az akciós ajánlatokat, mert így akár 15-20 százalék közötti THM-mel is találhatunk kölcsönt. Az egyik nagyobb bútorüzletben a hirdetmény szerint akár 16,99 százalékos THM-mel is vehetünk fel áruhitelt a Cofidistól, ha a leghosszabb, 36 hónapos futamidőt választjuk és legalább 100 ezer forint a kölcsön összege. Ennél kedvezőbb ajánlatokat nem egyszerű találni, a néhány évvel ezelőtt népszerű 0 százalékos THM-ű ajánlatok gyakorlatilag eltűntek, amikor megemelkedtek a kamatok.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!