Az iskolakezdéshez gyorskölcsönre is szükség lehet

Gyorskölcsönnel indulhat a tanév – mekkora törlesztővel kapunk kis összegű hitelt?

Az iskolakezdéshez gyorskölcsönre is szükség lehet

Gyorskölcsönnel indulhat a tanév – mekkora törlesztővel kapunk kis összegű hitelt?

Domokos Erika
2023-08-14 Frissítve: 2023-09-03
2023-08-14 Frissítve: 2023-09-03
34239623

A következő hetek több ezer családot állíthatnak pénzügyi kihívás elé, hogy előteremtsék mindazt, ami a gyerekeik iskolakezdéséhez vagy más városban történő továbbtanulásához szükséges. Ha nincs megtakarításunk, egy kis összegű személyi kölcsön segíthet áthidalni ezt az időszakot. Megnéztük, hogy 500 ezer, 1 millió és 1,2 millió forintot most mekkora havi törlesztővel vehetünk fel a pénzintézetektől. 

 

A szeptemberi iskolakezdés megterheli a családok pénztárcáját: a tanszerek és az őszi ruházat megvásárlása mellett a nagyobb gyerekek tablet vagy laptop eszközeinek beszerzése is növelheti a számlát, ahogyan az is, ha íróasztalt és hozzá jó széket kell venni a gyereknek. 

 

A főiskolát és egyetemet más városban kezdő fiatalok családjainak a szállásköltség előteremtése okozhat gondot: egy albérletnél, a beköltözéskor a kaucióval együtt több százezer forintot is fizethetünk még akkor is, ha a gyerek többedmagával költözik be a lakásba.

 

Ilyenkor a pénztárcákat szabad felhasználású személyi kölcsönből is feltölthetjük átmenetileg. A hitel ingatlanfedezet nélkül igényelhető, a bankok rendszeres, munkaviszonyból vagy nyugdíjból származó jövedelmet várnak el az ügyfelektől. A kölcsönt hosszabb vagy rövidebb futamidővel, havonta fix összegben törleszthetjük.

 

Mennyi törlesztőt fizethetünk, ha minimálbért keresünk?

 

Személyi kölcsön minimálbérrel is felvehető, ez most havi nettó 154 280 forint jövedelmet jelent.

 

A kis összegű, 500 ezer vagy egymillió forintos gyorskölcsönt a Bank360.hu kalkulátorának ajánlatai szerint a pénzintézetek most négy éves futamidővel, 18 és 29 százalékos teljes hiteldíjmutató (THM) mellett folyósítják. A két legkedvezőbb ajánlat az MBH és a CIB banké, 14,5 ezer forint körüli havi törlesztőrészlettel, amivel a négy éves futamidő alatt összesen 698 ezer, illetve 700 ezer forintot fizethetünk vissza.

Aki kétszer ekkora, azaz egymillió forintos személyi hitelt vesz fel, az kétszer nagyobb havi törlesztőt fizethet, a két legkedvezőbb ajánlattal 29 104 vagy 29 183 forintot. A négy éves futamidő végén pedig 1 396 992 vagy 1 400 784 forint lesz a teljes visszafizetendő összeg.

 

Mennyi a törlesztés 300 ezer forintos jövedelemmel?

 

Akinek egymilliónál egy kicsivel több, 1,2 millió forint személyi kölcsönre lenne szüksége, és van legalább havi nettó 300 ezer forintos jövedelme, annak a  CIB Előrelépő kölcsöne most a legkedvezőbb ajánlat a visszafizetendő összeget tekintve, négy évre, 15,61 százalékos THM mellett 33 148 forint havi törlesztővel.

 

A kölcsönt tavaly augusztus végén még 13,95 százalékos THM-mel és 32 270 forintos törlesztővel lehetett a banktól felvenni. Így a teljes hitelköltség az új szerződéseknél 42 ezer forinttal nagyobb most, mint egy évvel ezelőtt, 1 591 104 forint.

Az elmúlt hónapokban a jegybanki kamatemeléseket - majd lassan a -csökkentéseket - a személyi kölcsönök hitelköltség mutatója is követte. Az új hitelszerződéseknél a havi átlagos költségmutató a 2022. januári 12,90 százalékról idén januárra 19,48 százalékra nőtt. Majd a következő két hónapban enyhén csökkent, majd visszafordult.

 

Spórolásra kényszerül az egyetemisták többsége

 

Az egyetemisták egyre többet költenek lakhatásra és étkezésre, a kiadásaik egy év alatt 10-25 százalékkal nőttek – közölte februárban a HÖOK EFOTT fesztiválját szervező társaság az online kutatásának eredményét, amit több mint 1100 hallgató válaszai alapján készített. Lakhatásra havonta átlagosan 50 és 180 ezer forint között költenek, étkezésre 50-60 ezer, míg szórakozásra 20-40 ezer forintot. A felmérés résztvevőinek 59 százaléka dolgozik a tanulás mellett, és ebből rendszeres jövedelme van, ösztöndíjat 30, zsebpénzt 29 százalék kap. A növekvő árak miatt a válaszadók háromnegyede csökkentette a kiadásait az élet valamely területén. A válaszadók 20 százaléka volt elégedett az akkori anyagi helyzetével.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!