14 százaléktól indul a személyi kölcsönök THM-je

Mekkora törlesztővel kapunk most bő egymilliós személyi kölcsönt?

14 százaléktól indul a személyi kölcsönök THM-je

Mekkora törlesztővel kapunk most bő egymilliós személyi kölcsönt?

Tóth Katalin
2022-08-29 Frissítve: 2023-05-21
2022-08-29 Frissítve: 2023-05-21
29041127
28718564

Minden nagybank válaszolt az elmúlt hetekben az MNB kamatemeléseire. Az újabb előtt megnéztük, mennyiért lehet most kisebb összegű személyi kölcsönt kapni, ha megszorulunk.

 

A Cofidis Hitel Monitor friss felmérése szerint a magyarok 10 százaléka tervez hitelt felvenni a következő egy évben. A legnépszerűbb hiteltípus a személyi kölcsön, az átlagos hitelösszeg 1,2 millió forint.

 

Ez alapján megnéztük, hogy az átlagosan megcélzott kölcsönt most mennyiért lehet felvenni a bankoknál. Eltérő időben és mértékben, de minden nagy pénzintézet követte a felgyorsult jegybanki kamatemeléseket az elmúlt egy-két hónapban. Ennek hatására a július vége óta 10,75 százalékos irányadó kamat mellett a személyi kölcsön ajánlatok 14 százalék körüli teljes hiteldíj mutatónál (THM) kezdődnek, és az olcsóbbak 14-17 százalék közötti sávban mozognak.

 

A jegybank Monetáris Tanácsa március 30-án ismét kamatdöntő ülést tart, és az infláció felgyorsulását, valamint a forint visszagyengülését látva senkit sem lepne meg egy újabb kamatemelés, amire idővel a bankok is hasonló választ adnak majd, akár már szeptember elsején. Addig azonban még a jelenlegi ajánlatok alapján lehet megkapni az 1,2 millió forint személyi kölcsönt.

 


A hitel kiválasztásához a Bank360.hu Személyi kölcsön kalkulátorát használtuk, a  futamidőt 48 hónapra állítottuk be, hogy egy átlag körüli 300 ezer forintos nettó fizetésből is viszonylag kényelmesen kifizethető legyen a törlesztőrészlet. Így a CIB Előrelépő Személyi Kölcsöne a jött ki a legkisebb törlesztőrészletű ajánlatnak. Ennek 32 270 forint a havi törlesztője és 13,95 százalékos a THM-je. A hitel költsége így 348 960 forint lesz, a teljes visszafizetendő összeg pedig 1 548 960 forint. 

 

A Cetelem Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelének némileg magasabbak a költségei, a havi törlesztőrészlet 32 468 forintra jön ki, a THM 14,32 százalék, és a hitel teljes költsége 358 464 forint, 9500-zal magasabb mint a CIB hitelé.

 

Az Unicredit Stabil kamat személyi kölcsön havi törlesztője 32 604 forint, még mindig nincs messze a legolcsóbb hiteltől, a THM 14,58 százalék, a hitel teljes költsége pedig 364 992 forint. A Raiffeisen hitelének is 33 ezer forint alatt van még a havi törlesztője. A Takarék és az MKB kölcsönének már 33 ezer fölötti, a Cofidis és az Erste ajánlata pedig 34 ezer forint fölötti havi törlesztőrészletű.

 

Összességében elmondható, hogy nagyon egymásra vannak már árazva a személyi kölcsönök, hiszen az első nyolc hitel havi törlesztése között kétezer forint csak a különbség. Az emelkedő hitelköltségek az eddigieknél is érzékenyebbé tehetik a kölcsönt keresőket a költségekre, és a bankok ebben a helyzetben egyre kevésbé engedhetik meg maguknak, hogy az ajánlatuk kilógjon a többi közül a mrá szemmel láthatóan magsabb törlesztőrészletével.

 

A Cofidis kutatása szerint a hitelt felvenni szándékozók 10 százaléka a személyi kölcsönt a családi kassza egyensúlyban tartására, 5 százaléka pedig a magasabb rezsiszámlák kifizetésére költené. Nekik jelenleg vagy egyszerűen nincs más választásuk, vagy arra számítanak, hogy az energiaárak, és általában az infláció egy-két éven belül tolerálhatóbb szintre csökken, és csak ezt az átmeneti időszakot kell hitelből kihúzniuk. Az elmúlt egy évben a személyi kölcsönt felvevők 14 százaléka költötte az összeget a bevételek és kiadások egyensúlyban tartására a kutatás szerint. 

 

A sokaknak emelkedő rezsiköltségek közepette a megkérdezettek 36 százaléka tervez lakásfelújítást. A Cofidis Hitel Monitor szerint bár a háztartások felének esetében a lakóingatlan adottságai lehetővé tennék az energetikai korszerűsítést, napelemek felszerelésére 9, az ingatlan szigetelésére 12, kiegészítő fűtési rendszer használatára pedig mindössze 19 százalékuknak van anyagi kerete.


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!