Csökkent az élveszületések száma

Hiába az állami családtámogatások, mélyponton a születésszám

Csökkent az élveszületések száma

Hiába az állami családtámogatások, mélyponton a születésszám

Vrazsovits Rita
2024-05-30 Frissítve: 2024-05-30
2024-05-30
39125974

A gyermekvállalás fejében adott családtámogatások ellenére kevesebb gyerek született áprilisban és az év első négy hónapjában, mint tavaly. A házasságkötések ugyan valamelyest emelkedtek, de így is elmaradnak a 2022-es számtól. A növelt összegű babaváró és falusi CSOK, valamint az új CSOK Plusz hatását csak később lehet majd lemérni. 

 

6139 gyermek született 2024 áprilisában, ami 3,9 százalékkal, 250 újszülöttel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ennél nagyobb mértékű a visszaesés, ha 2024 első négy hónapját nézzük: ebben az évben 25 468 gyermek jött világra, ami összesen 2188-cal kevesebb, mint 2023 azonos időszakában. A csökkenés mértéke 7,9 százalék, aminek a jelentős része az év első három hónapjában jött össze. 

 

 

Jelentősen csökkent a KSH adatai szerint a teljes termékenységi arányszám: 2023-ban 1,48-ra mérték ezt az értéket január és április között, a friss statisztikában viszont már csak 1,37 szerepel, ami az elmúlt öt évben a legalacsonyabb érték. Bár a tapasztalatok alapján a nyári hónapokban várhatóan magasabb lesz ez az érték, a csökkenő tendencia egyre szembetűnőbb. (A termékenységi arányszám azt fejezi ki, hogy egy szülőképes korú, 15-49 év közötti nő élete folyamán hány gyermeknek adna életet az adott év kor szerinti születési gyakorisága mellett.)

 

Csökkent a halálozások száma is az előző évhez képest, áprilisban 9396-an vesztették életüket, 10 százalékkal, 1060 fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. Január és április között 43 098-an haltak meg, 5,0 százalékkal, 2270-nel kevesebben, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Így a születések és az elhalálozások egyenlege, a természetes fogyás a 2023. áprilisi 4067-tel szemben 3257 fő volt.

 

Nőtt a házasságkötések száma

Áprilisban 3688 pár kötött házasságot, ami 6,4 százalékkal, 223-mal több a 2023. áprilisinál. Év eleje óta 10 757 pár kötött házasságot, ami 11 százalékkal, 1037-tel több az egy évvel korábbinál. Ez azonban jelentősen elmarad a 2022-es adatoktól, ahogy az az alábbi grafikonon látszik. 

 

 

A házasságkötés elmaradhatatlan feltétele az állami családtámogatások igénylésének, köztük a babaváró hitelnek és a január óta elérhető CSOK Plusznak is. Előbbinél a szerződések száma az előző év eleji adatokhoz képest emelkedést mutat, akárcsak a házasságkötések száma, márciusban viszont körülbelül ugyanannyian vettek fel babaváró támogatást, mint 2023-ban. A tavaly év eleji visszaesés részben azzal is magyarázható, hogy a támogatás jövője egészen 2022 év végéig tisztázatlan volt, a bizonytalanság miatt pedig sokan döntöttek úgy, hogy felveszik a kamatmentes kölcsönt, ameddig lehet. A támogatás meghosszabbításának a bejelentése után a januári és a februári szerződésszám is jelentősen elmaradt az addig megszokott átlagostól.

 

A babaváró hitelesek számára izgalmas időszak következik, júliusban ugyanis letelik a gyermekvállalásra kapott öt év az első igénylők számára. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára néhány hete azt nyilatkozta, hogy a babavárót 2019-ben felvevő házaspárok negyede még nem igazolta a gyermekszületést, illetve a legalább 12 hete tartó várandósságot. Az első igénylőknek erre mindössze néhány hetük maradt. Azoknak a pároknak, akik a futamidő első öt évében nem teljesítik a gyermekvállalásra vonatkozó feltételt, egy összegben kell visszafizetniük az addig igénybe vett állami kamattámogatást.

 

A korábbi CSOK-ot felváltó CSOK Plusz új konstrukció, jelentősen növelt hitelösszeggel, viszont a sikeres szerződéskötés után rögtön megkapott vissza nem térítendő támogatás nélkül. Az államtitkár legutóbbi közlése szerint március végéig már több mint 3100 házaspár igényelte ezt a támogatást összesen 83 milliárd forint értékben. Az átlagos hitelösszeg 26 millió forint körül alakult. Az egy gyermeket vállalók 23 millió, a két gyermeket beszámítók 29 millió, a három gyermekre kérelmezők 44 milliós CSOK Pluszt igényeltek átlagban.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!