Hiába lett magasabb sok fiatalnak a nettója, nem tud többet spórolni

Hiába az szja-mentesség, mégsem tudnak többet megtakarítani a fiatalok

Hiába lett magasabb sok fiatalnak a nettója, nem tud többet spórolni

Hiába az szja-mentesség, mégsem tudnak többet megtakarítani a fiatalok

Bank360 tartalom
2022-08-04 Frissítve: 2022-09-14
2022-08-04 Frissítve: 2022-09-14
28747106
28718564

Januártól 25 éves korig a fiatalok nem kell szja-t fizetniük egy átlagos jövedelemszintig. Ennek hatása azonban egyelőre nem látszik a megtakarítási lehetőségeikben. Ennek oka lehet az is, hogy időközben a megélhetési költségek is folyamatosan emelkednek.


2022 januárjától a 25 év alattiaknak meghatározott jövedelemig nem kell szja-t fizetniük. Ez elég jelentős összeget hagy a zsebükben havonta, amiből akár az is következhetne, hogy többet is tudnak megtakarítani. Az érintett fiatalokat is megkérdező felmérés azonban azt mutatja, hogy nem átlagosan nem tudnak többet spórolni a fiatalok, mint korábban, holott sokukat az szja-kedvezmény mellett a minimálbér és garantált bérminimum jelentős emelkedése is kedvezőbb helyzetbe hozta.

 

Ebben természetesen az is szerepet játszhat, hogy időközben a megélhetési költségek, albérletárak, élelmiszerárak is jelentősen növekedtek, így a magasabb nettó bérre ráteszi a kezét az infláció.

 

A K&H ifjúsági index második negyedévben készült reprezentatív kutatása szerint a 19-29 év közötti fiatalok 20 százaléka semmilyen módon nem tesz félre a jövedelméből. Rendszeresen a hónap elején a fiatalok 26 százaléka takarékoskodik a jövedelme egy részéből, 21 százalékuk pedig a hónap végi maradékösszeggel hizlalja a megtakarítását. Szintén 21 százalékos azoknak az aránya, akik nem minden hónapban, de rendszeresen takarékoskodnak. Ezek az eredmények lényegében megegyeznek a felmérés első negyedéves eredményeivel, az eltérések 1-2 százalékosak, ami gyakorlatilag stagnálást jelen.

 

Az érintettek hatoda - 16 százaléka - a második negyedévben azt mondta, rendszeresen nem tud spórolni, csak akkor tud előrébb lépni a megtakarításokban és például lekötni a pénzét, ha nagyobb összeget kap. Az első negyedévben ez még 22 százalékukra volt igaz.

 

A felmérés arra is rákérdezett, hogy a fiatalok a megkérdezésük előtti hónapban - azaz idén áprilisban - tudtak-e takarékoskodni, és ha igen, mekkora összegről volt szó. A fiatalok negyede erre nem tudott konkrét választ adni, 47 százalékuknak nem volt lehetősége a takarékoskodásra, 28 százalékuknak viszont sikerült. Bár az ő arányuk csökkent az első negyedévben mért 34 százalékról, az átlagosan megtakarított összeg 54 ezerről 67 ezer forintra, vagyis 24 százalékkal emelkedett.

 

Ez a korosztály nagyon vonzó a bankoknak, hiszen közülük a fiatalabbak gyakran éppen csak elkezdik még a bankolásukat, mások pedig már esetleg az első hitelükre készülnek. Előbbieket szinte minden nagybank különböző kedvezményekkel igyekszik magához édesgetni. Utóbbiak közül pedig a gyermeket vállalókat például nagy induló kedvezménnyel csábítják arra, hogy a babaváró hitelt náluk vegyék fel.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!