A legtöbben utazásra költenék a plusz pénzt

Tízből csak hárman jönnek ki kényelmesen a fizetésükből

A legtöbben utazásra költenék a plusz pénzt

Tízből csak hárman jönnek ki kényelmesen a fizetésükből

Bank360 tartalom
2024-02-21 Frissítve: 2024-02-21
2024-02-21
37524757

A magyarok 72 százalékának nincs elég pénz a családi kasszájában, havi szinten átlagosan 200 ezer forint hiányzik a háztartásoknak ahhoz, hogy kényelmesen megéljenek. Akiknek 2024-re pénzügyi céljai vannak, és már konkrét összegben gondolkodnak, ideálisan mintegy másfél milliót szeretnének költeni, de reálisan 600 ezer forinttal számolnak. A legtöbben utazásra adnák ki ezt a pénzt.

 

A Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatása a magyarok 2024-es terveit és várakozásait vizsgálta. A felmérés eredményeiből az derül ki, hogy a megkérdezettek 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez pénz kell. Akik már konkrét összegben gondolkodnak, azok ideálisan mintegy másfél milliót szeretnének költeni, de reálisan 600 ezer forinttal számolnak, és csak egyötödüknek van olyan terve, ami 5 millió forint feletti összeget igényelne. Céljaikat már meglévő megtakarításból (34%), az idei év folyamán megtakarítandó pénzből (38%), illetve havi jövedelmükből (63%) fedeznék, hitelt pedig 13 százalékuk venne fel.

 

Milyen most a magyarok anyagi helyzete?

 

Tízből hárman állítják, hogy jelenleg kényelmesen kijönnek a jövedelmükből, a válaszadók 72 százalékának pedig hiányos a családi kasszája, ám 10-ről 6 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint arra sem elég a jövedelmük, hogy az alapvető dolgokat megvásárolják. Havi szinten 200 ezer forint hiányzik a háztartások kasszájából. A magyarok 9 százaléka tervez hitelt felvenni a következő egy évben. A legkedveltebb hiteltípus továbbra is a személyi kölcsön. Akik elképzelhetőnek tartják a nem lakáscélú hitelfelvételt, azok átlagosan 1,3 millió forintot vennének fel. A következő 3 hónap leggyakoribb hitelcéljai a lakásvásárlás (32%) és a lakásfelújítás (30%). 

 

Mire költenének a magyarok?

 

A legtöbben utazásra, nyaralásra adnának ki pénzt (47%). Idén a lakásfelújítás, átalakítás költségeivel a háztartások 38 százaléka számol, valamint háztartási gépre vagy bútorvásárlásra tervez kiadni (31%). A háztartások negyede a magánegészségügyi ellátás fedezésére fordít majd anyagi forrást, ötödük pedig adósságcsökkentésre.

 

Elő a kockás füzettel!

 

A lakosság negyede már kigondolta, hogyan szeretné elérni, valamint miből finanszírozná idei terveit. Általában lépésről lépésre valósítják meg célkitűzéseiket: 72 százalékuk fontossági sorrendet állít fel tervei között – ugyanennyien vannak, akik alaposan utánajárnak a lehetséges megoldásoknak. A finanszírozási forrás átgondolása (70%) mellett 61 százalékuk nyitja ki otthon a kockás füzetet vagy az excel táblázatot, hogy konkrét költségvetést készítsen. A magyarok 38 százaléka úgy érzi, tervezéssel kézben tartja életét.. 

 

2024-ben a pénz boldogítana

 

A Cofidis Hitel Monitor felmérés eredményei szerint idén a magyarok többségének az élet négy területén vannak célkitűzései. A háztartások több mint fele (56%) az anyagiak kapcsán szeretne fejlődést elérni. Ez a törekvés még hatványozottan jelenik meg a Z generáció, azaz a 18-29 éves korosztály esetében, hiszen kétharmaduk vágyik előrelépésre pénzügyeiben. A lakosság 2024-es tervei között csak a második helyre kerültek az általában listavezetőnek számító, életmóddal és egészségmegőrzéssel kapcsolatos célok (54%), a dobogó harmadik fokán pedig a kikapcsolódás, utazás szerepel (47%), míg 44 százalékuk az időbeosztásán változtatna.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!