Napelem pályázat

Hol lehet kivitelezőt találni a Napelem pályázathoz?

Napelem pályázat

Hol lehet kivitelezőt találni a Napelem pályázathoz?

Varga Zsombor
2021-12-18 Frissítve: 2023-03-01
2021-12-18 Frissítve: 2023-03-01
17774437

Egyre több helyen érhető el a Napelem pályázat, a Dunántúlon és a Dél-Alföldön már beadható a pályázati anyag. A program keretében azonban csak regisztrált vállalkozók végezhetik el a napelemes rendszer beépítését és a fűtéskorszerűsítést. A listán ugyan több mint ezren vannak, de néhány szegényebb megyében kevesebb az elérhető kivitelező, generálkivitelezést pedig csak szűk 200 vállalkozás végez el közülük.

 

A hónap elején elstartolt a Napelem pályázat, az ország nagy részében így már be is adható a pályázati anyag- a kezdésre egyébként északkeleti és főváros környéki térségekben sem kell már sokat várni. A program az okos, mérsékelt energiafelhasználás egy soha korábban nem látott lehetőségét kínálja: tetőre szerelt napelemre 2,9 millió forintot, fűtés modernizálásával együtt már összesen 11,3 millió forintot lehet igénybe venni.

A pályázaton nem indulhat akárki, az első szűrőt a jövedelmi feltételek jelentik. Csak akkor érhető el a program, ha az ingatlan tulajdonosainak átlagos bruttó jövedelme nem haladja meg az évi 4,85 millió forintos összeget. Ha hátrányos helyzetű járásban lakik a pályázó és 18 éven alatti gyermeket is nevel, pluszpontokat kaphat, amelyek jelentősen megnövelik a nyerési esélyeiket.

 

Külön kihívást jelent a pályázati előminősítési rendszer, ahova már fel kell tölteni a regisztrált vállalkozók listájából kiválasztott vállalkozással megkötött előszerződést. Lehetnek a pályázónak jó esélyei az összeg elnyerésére, ha nem egyezik meg időben egy vállalkozóval, már a pályázat beadása előtt elhasal. A Bank360 elemzése szerint viszont nem mindenhol könnyű vállalkozót találni.

 

Éppen a hátrányosabb régiókban lehet kevesebb céggel szerződni

Országos szinten az igényeknek megfelelő számú kivitelező regisztrált. A regisztrált vállalkozók listája már a program indulásának napján 1245 kivitelezőt tartalmazott. Közülük 578 cég vállalja a napelemes rendszer kivitelezését, 416 pedig az új környezetbarát energiával működtetett fűtési rendszert építi be. Az összes támogatott tevékenységet azonban nem végeztethetjük el ezekkel a cégekkel.

Kétszáz alatt marad a generálkivitelezők száma a listán, a program indulásakor összesen 174 vállalkozás vállalta az országban az összes megvalósítható tevékenységet. A már említett napelem és a fűtési rendszer beépítésén kívül ez az akkumulátoros tárolóegység telepítését, a nyílászárók cseréjét és az energetikai tanúsítvány elkészítését jelenti. Ezekre mind szükség lehet a 11,3 millió forintos összes támogatási összeg lehívásához, elképzelhető azonban, hogy a nagyobb összegre pályázók közül sokaknak több vállalkozó szolgáltatását is igénybe kell venni.

A generálkivitelezők kisebb száma azonban még csak kényelmetlenség, a vállalkozók egyenlőtlen elérése azonban már a program sikerét, a pályázati forrás megfelelő elosztását is veszélyeztetheti egy-egy régióban. Egyes megyékben jóval több vállalkozó érhető el, a fővárosi és Pest megye magasabb számai mellett Veszprém, Somogy és Fejér megyében egyaránt 150-nél több vállalkozót lehetett elérni. Nógrádban, Borsod megyében és Baranyában ezzel szemben a program indulásának napján kevesebb mint 100 vállalkozó volt elérhető.

 

A mesterek elérhetősége a Közép-Dunántúlon a legkönnyebb a pályázati kerethez képest, legtöbbet pedig Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön kell a kivitelező után keresgélni. Közel 500 céggel ugyanakkor egész Magyarországon lehet szerződést kötni. Ők nem szerepelnek a térképen, hiszen elvileg minden megyében meg lehet bízni őket, csak az a kérdés, hogy mennyi munkát tudnak elvégezni.

 

Megvan az előszerződés, hogyan jelentkezzek?

Ha sikeres volt a kivitelező kiválasztása, a következő lépés a pályázat leadása. A pályázat kezdete nem is annyira érdekes, a lényeg, hogy a beadási határidőre beérkezzen az anyag. Fontos kritérium, hogy minden régióban csak 3 hétig lehet pályázni, de maga a leadás gyorsasága nem számít.  Így például Észak-Magyarországon és az észak-alföldi megyékben december 20-tól lehet beadni a pályázatot, de csak január 10. este 6 óráig. Abban a hat nyugat-magyarországi megyében, ahol elsőként nyílt meg december 6-án a pályázat, érdemes figyelni, mert december 27. este 6 óra után már nem lehet beadni a pályázatot. Legközelebb pedig csak jövő szeptemberben nyílik meg újra a támogatás a tervek szerint.

 

A pályázathoz mellékletként benyújtandó dokumentumok és nyilatkozatok közül a legtöbb utánajárást a feltételeknek megfelelő éves jövedelem bizonyítása okozhatja, mert a 2020-as NAV jövedelemigazolást az ingatlan összes tulajdonosától be kell szerezni. Nyugdíjas tulajdonos esetén az Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság 2020-as tájékoztatóját szükséges csatolni.

 

Ezen felül be kell még nyújtani:

 

  • az ingatlan teljes tulajdoni lapját,
  • az utolsó havi villanyszámlát,
  • a beruházás előtti állapotokat mutató fotókat,
  • bankszámla igazolását,
  • az összes tulajdonos adóigazolványát,
  •  a már említett kivitelezői szerződést.

 

Szükséges még azon nyilatkozatoknak, meghatalmazásoknak és tanúsítványoknak beadása, amelyek felújítási cél és tulajdonosi helyzet szerint változhatnak.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!