Napelemeket szerelnek egy háztetőre

Ma indul a roham a Napelem pályázat ingyen millióiért

Napelemeket szerelnek egy háztetőre

Ma indul a roham a Napelem pályázat ingyen millióiért

Varga Zsombor
2021-12-06 Frissítve: 2022-03-29
2021-12-06 Frissítve: 2022-03-29
17481901

Ma délután 5 órakor nyílik meg az ingyen milliókat osztó Napelem pályázat online jelentkezési felülete. Egyelőre hat dunántúli megyéből pályázhatnak az ingatlantulajdonosok, de hetente újabb régiókkal bővül a kör. A Bank360.hu összegzése szerint érdemes időben elkezdeni a pályázat megszervezését, hogy ne maradjunk le a kivételesen kedvező lehetőségről.

 

Ma délután már lehet jelentkezni a Napelem pályázatra, amely tetőre telepített napelemes rendszerre 2,9 millió forintot, a mellé felszerelt hőszivattyús fűtőrendszerre és egyéb energetikai korszerűsítésre akár 11,3 millió forintnyi támogatást fizet. A támogatási összeg fedezi a regisztrált vállalkozó által elvégzett, a program céljának megfelelő felújítás költségét, vagyis ideális esetben egy forintot sem kell fizetnie a tulajdonosnak.

A pályázat a 4,85 millió forint alatti átlagos jövedelmű tulajdonosok esetén vehető igénybe. Közülük a 18 éven aluli gyermeket nevelők és a hátrányos helyzetű településeken élők indulnak előnnyel, ők plusz pontokat kapnak erre. Az ingatlannak pedig olyan műszaki állapotban kell lennie, hogy a beszerelés külön ráfordítás nélkül is megvalósítható legyen. Ha ez nem áll fenn, még a pályázat előtt önerőből fel kell újítani.

 

A pályázat beadási határidejét érdemes figyelni

A pályázat mától hat dunántúli megyében (Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala) lesz elsőként elérhető. Egy hét múlva, december 13-án az ország déli részén figyelhetnek az érdeklődők, december 20-án Észak-Alföld és Észak-Magyarország következik. Végül december 27-étől a budapestieknek és Pest megyeieknek is megnyílik a pályázás lehetősége. Összesen 100 milliárd forintnyi napelemes támogatás találhat gazdára.

 

A jól beadott pályázat még nem garancia arra, hogy megkapja valaki a pénzt, és nem is a benyújtás sorrendje a döntő. A nyertes pályázatok a feltételek teljesítése és a pluszpontok alapján dőlnek el. Arra azonban természetesen figyelni kell, hogy mindenhol 3 hétig lesz elérhető a pályázat, így a Nyugat- és Közép-Dunántúli régiókban például december 27. este 6 órakor zárul a beadás az első ütemben. A következő ütem pedig csak jövő szeptemberben nyílik - hívják fel a figyelmet a Bank360 szakértői.

 

Aminek meg kell lennie már a pályázat kitöltése előtt

A pályázat nem valósítható meg saját erőből, sőt még, a számlával igazolás sem elég. Csak olyan vállalkozó végezheti a munkálatokat, amely szerepel a regisztrált kivitelezők listáján. Először tehát ezt a kivitelezőt kell kiválasztani és felvenni vele a kapcsolatot, majd megkötni az előszerződést. E dokumentum nélkül a pályázat online felülete meg sem nyílik, érdemes tehát minél hamarabb felkeresni egy ilyen céget. Már 1230 vállalkozás található meg a listában az ország minden részéről.

 

A pályázathoz számos dokumentumot és nyilatkozatot szükséges csatolni, ezek közül a jövedelemigazolás intézése lehet hosszadalmasabb. Ugyanis az ingatlan összes tulajdonosának külön kell kiállítania egy magánokirati meghatalmazást arról, hogy a NAV kezelheti az adataikat a jövedelem megállapítására. Alternatív lehetőségként november 30. után lehetővé vált a 2020-as évre vonatkozó jövedelemigazolás beszerzése, ez azonban szintén mindegyik résztulajdonosra vonatkozik. Ha nyugdíjas is van a tulajdonos között, az Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának hivatalos 2020-ra vonatkozó tájékoztatóját is szükséges benyújtani.

Mi jön a pályázat után?

A sikeres pályázatról az online felületen megjelenő Támogatói Okirat tájékoztat. Ezután viszont felpörögnek az események, napelemes rendszer esetén 12 hónap, fűtéskorszerűsítésnél még 6 hónap, összesen másfél év áll rendelkezésre a megvalósításra. A napelem engedélyeztetési folyamatát 6 hónapon belül el kell kezdeni a pályázat elnyerése után. Kivéve a fázisbővítéssel járó munkálatoknál, aminél egy év alatt kell ennek meglennie, és a teljes munkára is több, 14 hónap áll rendelkezésre.

 

A felújítás után az ingatlan értéke jelentősen bővülhet, így érdemes már előre gondolkodni, hogy a jelenleg érvényes lakásbiztosítás fedezi-e majd ezt a megnövekedett értéket. Mivel ehhez a támogatáshoz nem kell önerő, azt is érdemes megfontolni, hogy ezzel az energetikai fejlesztéssel együtt érdemes-e további felújítást elvégezni, amire szintén vannak kedvező lehetőségek, mint például az otthonfelújítási támogatás.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!