Lakásbiztosítás napelem pályázat

Már szerelés közben érdemes biztosítani a napelemet

Lakásbiztosítás napelem pályázat

Már szerelés közben érdemes biztosítani a napelemet

Tóth Levente
2021-12-28 Frissítve: 2022-06-02
2021-12-28 Frissítve: 2022-06-02
17864347

A napelemes pályázattal olyan értékes berendezések kerülnek egy házra és házba, amit már a kivitelezés során érdemes lehet biztosítani. Az átadás után pedig mindenképpen érdemes beletenni a lakásbiztosításunkba.

 

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint a háztartási méretű, maximum 50 kilowatt kapacitású naperőművek száma és beépített teljesítménye évek óta folyamatosan nő. 2021 harmadik negyedévének végén mintegy 125 ezer háztartási méretű naperőmű termelt áramot több mint 1000 megawatt (MW) beépített kapacitással. Ezt a számot a kormány 15 éven belül 200 ezerre akarja növelni. Ezért indította el a napelem pályázatot, amely több millió forint ingyen pénzt ad ilyen rendszer telepítésére, és ehhez kapcsolódóan más energetikai korszerűsítésre. (Hasonló célt szolgál a kedvezményes zöld hitel is, de ezt kiemelkedő energetikai jellemzőjű új lakások megvásárlására, építésére lehet igénybe venni.)

A most megnyílt pályázatból megvalósuló fejlesztések nagyon jelentős összeggel növelik az ingatlanok értékét, amit érdemes a házak, lakások biztosításában is átvezetni. Az időjárásnak kitett napelemek is megfelelő biztosítási védelmet igényelnek, ami egyes esetekben akár kötelező is lehet – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

 

A december 6-án elindult, és mostanra az ország minden régiójában elérhető napelemes és fűtéskorszerűsítési uniós pályázat, valamint annak további három üteme 35 ezer ingatlant akar támogatni a napelemes energiatermelésben. A jelentkezők mostanra kaptak is plusz három hetet a pályázat beadására, ennyivel hosszabbította meg a kiíró a határidőt, hogy minden szükséges papírt be tudjanak szerezni.

 

A Mabisz emlékeztet rá, hogy a készülő napelemrendszert már a kivitelezés fázisában is lehet és érdemes biztosítani. Erre alkalmasak az építés-, szerelésbiztosítások, amit megköthet az ingatlan tulajdonosa (építtető), az ingatlanon végzett építés-szerelés munkák beruházója, fővállalkozója, valamint az ajánlaton megjelölt alvállalkozók, kivitelezők. Érdemes olyan kivitelezőt választani, akinek már eleve van ilyen biztosítása, így ha a rendszer szerelése alatt károk keletkeznek, úgy azt a biztosítás megtéríti. 

 

A biztosítás kiterjedhet a hibás kivitelezésből, ügyetlenségből, az anyaghibából eredő károkra, az elemi károkra, illetve a betöréses lopással, rablással, vandalizmussal okozott károkra, de akár a tervezői hibából eredő károkra is kiterjeszthető a fedezet. 

 

Az ingatlan tulajdonosának érdemes áttanulmányoznia a meglévő lakásbiztosítási szerződését is, elérhetőek ugyanis olyan lakásbiztosítások, amelyek építés, bővítés, sőt, felújítás alatt álló ingatlanokra is kiterjeszthetők, a szerződésben meghatározott időtartamra és limitig. Elképzelhető tehát, hogy elegendő a meglévő szerződését kiegészíteni.

 

A napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk igen nagy értéket képviselnek, hiszen a legegyszerűbb rendszer is milliós beruházást igényel. Ráadásul elhelyezésüknél fogva ki vannak téve a természeti és emberi hatásoknak, ezért védelmükről gondoskodni kell.

 

Hitelből vagy állami támogatásból finanszírozott napelemes rendszer kiépítésénél a finanszírozó elő is írhatja a napelemes rendszer biztosításának megkötését. Ezen berendezések kárai is biztosíthatók a lakásbiztosítási szerződés kiterjesztésével, a biztosítóknál ezek a berendezések az ingatlan vagyoncsoport részét képezik. (Az elemi károk, vagy betörési, rongálási kockázatok szempontjából eltérő fedezetek vonatkoznak az ingatlanokra és az ingóságokra.) 

Meglévő lakásbiztosítási szerződés módosítása, illetve új kötés esetén is nagyon fontos tisztában lenni a konkrét szerződés biztosítási feltételeivel, különös tekintettel arra, hogy mely biztosítási eseményekre, milyen vagyontárgyakra vonatkozik, milyen kizárásokat és mentesüléseket tartalmaz, valamint, hogy mekkora összegű a biztosítási érték. A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások esetében a napelem, napkollektor, hőszivattyú az ingatlanok részét képezi, az alapcsomag is fedezi ezeknek a kárát.

 

Az ilyen nagyságrendű ingatlanfelújítást követően nem szabad megfeledkezni a biztosítások megújításáról sem, ennek elmulasztása esetén előfordulhat, hogy kár esetén annak csak egy részét fedezi a lakásbiztosítás. A biztosítási összeg nagysága akkor helyes, ha az eléri legalább az elkövetkező egy biztosítási évben a meglévő, illetve elkészülő épület, a beépítésre kerülő épületberendezési, felszerelési tárgyak, építési anyagok együttes értékét.

 

Ezeknek az adatok az ismeretében szükség szerint módosítani kell a biztosítási szerződést is. A biztosítói értékkövetés ugyanis nem foglalja magában az épp folyamatban lévő felújítás, beruházás miatti értéknövekedést. Erről az ügyfélnek kell tájékoztatnia biztosítóját. A változás-bejelentés a biztosított elemi érdeke és a szerződésben előírt kötelezettsége is egyben - figyelmeztet a Mabisz. Ha ezt nem teszi meg, akkor nem számíthat rá, hogy a biztosító téríti a szerződésben nem szereplő berendezések kárát, illetve figyelembe veszi a bekövetkezett értéknövekedést.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!