Akár 2028 végéig is el lehet adni 5 százalékos áfával új lakást

Így lesz hat év a kedvezményes lakásáfa kétéves kitolásából

Akár 2028 végéig is el lehet adni 5 százalékos áfával új lakást

Így lesz hat év a kedvezményes lakásáfa kétéves kitolásából

Bank360 tartalom
2022-08-30 Frissítve: 2022-11-03
2022-08-30 Frissítve: 2022-11-03
29048597

Még hat évig fennmaradhat az új lakások kedvezményes,  5 százalékos áfája, ha az építkezéshez 2024 végéig megszerzik az engedélyt vagy azt addig bejelentik.

 

A kormány már egy hónapja bejelentette és rendeletbe is foglalta azt, hogy az új lakások kedvezményes, 5 százalékos áfája még két évig, 2024 végéig megmarad. Varga Mihály a Facebook oldalán most azt írta: az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) kezdeményezte, hogy a kedvezményes áfakulcs 2028. december 31-ig alkalmazható legyen abban az esetben, ha az építési engedély 2024 végéig véglegessé vált, vagy egyszerű bejelentés esetén az építést eddig az időpontig bejelentették.

 

A miniszter szerint a kérést a Pénzügyminisztérium megvizsgálta és támogatja. A javaslatot ősszel tárgyalhatja az Országgyűlés. Aligha kérdéses, hogy el is fogadja, így az 5 százalékos áfát ilyen esetekben akár 2028 végéig alkalmazni lehet majd az értékesítéskor. 

 

Orbán Viktor miniszterelnök még július 29-én jelentette be a szokásos reggeli rádióinterjújában, hogy a kormány két évvel meghosszabbítja az 5 százalékos áfát az új lakásokra. Az új lakásokra lényegében 2016 óta fennáll az 5 százalékos áfa, ami nagy kedvezmény a 27 százalékos normál áfához képest. Ezt először a lakásépítési piac élénkítése érdekében vezette be a kormány 2019-ig, de azután is lehetett vele élni átmeneti szabályok szerint. 2021-től pedig újabb kétéves hosszabbítást kapott ez a kedvezmény, ami most év végén járt volna le. 

 

Szakértők szerint ezért is pörgött fel az építési engedélyek száma, ugyanis a piaci szereplők a mostani hosszabbítás előtt meg akarták maguknak szerezni a jogot arra ezzel, hogy 2022 után is értékesíthessenek még egy darabig kedvezményes áfával. A pénzügyminiszter mostani bejelentése alapján valójában ennek az elnyújtott alkalmazásnak a lehetősége marad még fenn plusz négy évig.

 

Csak lakóingatlanokra jár az 5 százalékos áfa, újonnan, eladásra épített lakásnál maximum 150 négyzetméter, újépítésű családi háznál maximum 300 négyzetméteres alapterületig. A kedvezményes áfát akkor lehet érvényesíteni, ha a lakást vagy családi házat kivitelező építi, és a tulajdonos értékesítés útján jut hozzá. 

 

A magánépítők számára ugyanakkor év végéig még él az áfavisszaigénylés kedvezménye, amivel ötmillió forintos összegig lehet élni a telekre és az építkezésre 2022. december 31-ig. Ennek a további fennmaradása még kérdéses, de elképzelhető, hogy a pénzügyminiszter által közölt törvénymódosítás esetleg ezzel a foglalkozik majd.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!