A BB ügyfelei eldönthetik, akarnak-e MKB-hoz kerülni

Indul a visszaszámlálás a Budapest Bank ügyfeleinek! Minden tudnivaló egy helyen

A BB ügyfelei eldönthetik, akarnak-e MKB-hoz kerülni

Indul a visszaszámlálás a Budapest Bank ügyfeleinek! Minden tudnivaló egy helyen

Vrazsovits Rita
2022-03-10 Frissítve: 2023-08-09
2022-03-10 Frissítve: 2023-08-09
19574911

Március 31-től a Budapest Bank ügyfelei az MKB Bank ügyfeleivé válnak, ha akarnak. A változás érinti a bankolás minden részét: a számlákat, a hiteleket és a megtakarításokat is. Összefoglaltunk minden információt, amit  a BB-s ügyfeleknek tudniuk érdemes az MKB-ba való belolvadásról, akár maradnak a banknál, akár újat keresnek.

 

Három hét múlva, március 31-én a Budapest Bank beolvad az MKB Bankba, és a működését MKB Bank néven folytatja tovább. A bankholdingos pénzintézetek fúziójának lesz ez az első nagy állomása, a Takarékbankkal a tervek szerint 2023 első felében történik meg ugyanez. A Bank360.hu összeállította, mit kell tudniuk és tenniük a Budapest Bank ügyfeleinek akkor, ha az MKB-nál akarnak maradni, és mit, ha inkább váltanának.

 

Mi lesz a Budapest Bank bankfiókjaival?

 

A jelenlegi Budapest Bank fiókok áprilistól nem zárnak be, csak átalakulnak. Megváltozik az arculat, és új, MKB Bank megjelenést kapnak. Az egyesült MKB Bank 66 városban, 143 bankfiókkal és 184 ATM-mel fog működni. Az összeolvadás után a Bank360 Bank és ATM keresője is segít majd eligazodni az ügyfeleknek. Hosszabb távon nem lenne meglepő, ha a fiókszám változna, hiszen lehetnek párhuzamosságok a két hálózat között, de ezzel most még nem kell foglalkoznia az ügyfeleknek.

 

Mivel 2022. április 4-én bankszünnap lesz az MKB Banknál, a fiókok is zárva tartanak. A Budapest Bank azt kéri az ügyfelektől, hogy 2022. április 5. után minden egyéb ügyintézéssel forduljanak a korábbi “honos” bankfiókhoz. 

 

Kell-e fennakadásra számítani az összeolvadásnál?

 

Az összeolvadást követő napokban, 2022. április 2. és április 4. között bankszünnap lesz, így ezen a napon lehet számítani arra, hogy a szolgáltatások egy része nem lesz elérhető. Pontos lista egyelőre nincs arról, hogy mely szolgáltatásokat nem lehet igénybe venni a bankszünnapon, de azt már biztos, hogy nem teljesülnek majd az értékpapír műveletek. A bankszünnappal kapcsolatban a www.budapestbank.hu weboldalon lesz elérhető részletes tájékoztatás.

 

Az összeolvadáshoz kapcsolódó előkészületek miatt az MKB Bank ügyfeleit érinti az, hogy a bank közlése szerint április 2-án egész nap és 2022. április 3-án elektronikus csatornáik, az MKB NetBANKár, az MKB Mobilalkalmazás, az MKB NetBANKár Business és a PC Bankár nem lesznek elérhetők.

 

Ugyanúgy lehet majd használni az ATM-eket?

 

Az MKB Bank ATM hálózata az összeolvadással bővül a Budapest Bank ATM eszközeivel is. Arra azonban készülni kell a Budapest Bank oldalán elérhető információk alapján, hogy az egyesülést követően az ügyfelek néhány funkciót nem érnek majd el bizonyos ATM-eken. Ezekkel kapcsolatban az ATM-re kihelyezett matricák, illetve az MKB Bank honlapja segítenek eligazodni.

 

Az MKB Bank ügyfelei emellett a Takarékbank automatáiból ugyanazokkal a feltételekkel vehetnek fel készpénzt, mint az MKB Bank ATM-eiből. Ez további 900 helyszínt jelent országosan, ennyivel több helyen lehet élni a készpénzfelvétel lehetőségével. 

 

Hol tudom majd kezelni a Budapest Banknál lévő pénzem?

 

Az e-csatornák elérhetősége nem fog változni. Ez azt jelenti, hogy a tervek szerint az ügyfelek fizetési számla-, bankkártya-, hitelkártya és hitelszámlaszáma nem fog megváltozni. Emellett az e-csatornák elérhetősége sem módosul, ezzel kapcsolatban tehát nincs további teendője egyik budapest bankos ügyfélnek sem. 

 

Akkor mi fog megváltozni az összeolvadással?

 

Megváltozik például az e-csatornák elnevezése és megjelenése. Ez azzal jár, hogy a Budapest Bank arculati elemei eltűnnek majd az internetbankból, a mobilapplikációból, a számlakivonatról stb. Helyette az MKB Bank arculati elemei lesznek feltüntetve. 

 

2022. április 1-jétől az elektronikus csatornák új néven és megújult külsővel érhetők el az alábbiak szerint:

 

  • Budapest Internetbank helyett MKB Internetbank (korábban BB),
  • Budapest Bank Mobil App helyett MKB Mobil App (korábban BB),
  • Budapest Üzleti Terminál helyett Üzleti Terminál.

 

A BusinessID változatlan névvel érhető el, szintén megújult külsővel. 

 

A név- és arculatváltás a mobilapplikációknál automatikusan megtörténik, de csak abban az esetben, ha a készüléken automatikus frissítés van beállítva. Ha ez nincs beállítva, akkor az új verziót 2022. április 1-től lehet megtalálni a store-okban.

 

Hol tudom elérni az ügyfélszolgálatot az összeolvadás után?

 

Az MKB Bank elérhetőségei 2022. április 1-jétől:

 

  • új központi ügyfélszolgálati telefonszáma +36 80 350 350,
  • külföldről hívható telefonszáma +36 1 373 33 99,
  • központi e-mail címe pedig ugyfelszolgalat@mkb.hu lesz.

 

Emellett az is fontos, hogy a Budapest Bank jelenleg aktuális telefonszámai és e-mail címei nem szűnnek meg, azokon továbbra is elérhető lesz a bank. A www.budapestbank.hu oldal át lesz irányítva a www.mkb.hu oldalra (vagyis aki a Budapest Bank oldalát szeretné felkeresni, az egyből az MKB oldalára fog eljutni), és a fúzióval kapcsolatos részletes információk is itt lesznek közzétéve.

 

Budapest Bank bankkártyám vagy hitelkártyám van. Most ezt le kell cserélni?

 

A 2022. április 1-től kibocsátott bankkártyákon a Budapest Bank logó le lesz cserélve az MKB Bank logójára. A hitelkártyáknál pedig emellett a kártya megjelenése is megváltozik. Akinek még Budapest Bank által kibocsátott kártyája van, az az április 1. után megújított vagy cserélt kártyával fog MKB-s kártyát kapni. 

 

A hitelkártyákhoz tartozó beállítások, a napi vásárlási és készpénzfelvételi limitek, a PIN kódok, illetve az elektronikus csatornák jelszavai nem változnak. Ez alól kivétel, ha valamiért letiltatjuk a kártyát, és emiatt kerül sor a cserére. Ekkor új PIN kódot kell megadni a bankkártyához. A fúzió után ugyanúgy lehet használni a hitelkártyát, mint előtte. 

 

Változnak a kártyához kapcsolódó szolgáltatások?

 

Nem. A Budapest Bank tájékoztatása szerint a megszokott szolgáltatások, illetve a kártyához tartozó kedvezmények és elektronikus csatornák változatlanul elérhetőek lesznek. Azokat viszont, akiknek hitelkártyája is van, egyénileg is értesíteni fogják. A bankszámla tulajdonosoknak még fontos lehet, hogy a fizetési kérelem szolgáltatás 2022. március 31-ével megszűnik a Budapest Internetbankban és a Budapest Bank MobilApp-ban is.

 

Hitelem van a Budapest Banknál. Kell változásra készülnöm?

 

Nem, a változások ugyanis nem módosítják a hitelszerződéseket - sem a piaci, sem az állami támogatással együtt járó kölcsönöket. A hitelek törlesztése változatlan formában folytatódik tovább, az ügyfeleknek ezzel kapcsolatban semmilyen teendője nincs.

 

Befektetésem van a Budapest Banknál. Mire kell készülnöm?

 

A befektetésekre is igaz, hogy azokat a megszokott banki csatornákon lehet tovább vezetni, az értékpapírszámla száma nem fog változni. Arra azonban felhívja a Budapest Bank a figyelmet, hogy azoknál, akik a Budapest Bankban és az MKB Bankban is rendelkeznek BEVA által biztosított befektetésekkel, “a BEVA által fizetett kártalanítás legmagasabb összegének meghatározása során a két banknál levő befektetéseik 2022. április 1. napjától egy banknál levő befektetésnek (követelésnek) minősülnek”.

 

Ahogy fentebb már írtuk, az április 4-ei bankszünnapon nem teljesülnek majd az értékpapír műveletek. Az egyesülés körüli időszak üzletkötési óráiról, illetve az értékpapírokkal kapcsolatos megbízások befogadásáról és azok teljesítéséről később ad részletes tájékoztatást a Budapest Bank.

 

Az OBA-védelem automatikusan működik az összeolvadás után is?

 

Az összeolvadással a betétszerződéssel rendelkező Budapest Bank ügyfelek forint és/vagy deviza betétei is átkerülnek az MKB Bankba. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által nyújtott betétbiztosítás összeghatára szempontjából a beolvadástól számított három hónapig külön betétnek minősülnek egyazon betétesnek a befogadó MKB Banknál és a beolvadó Budapest Banknál elhelyezett betétei, ezzel növelve a biztosítás értékhatárát.

 

Mi van akkor, ha mindkét bank ügyfele vagyok?

 

Ha a Budapest Banknál és az MKB Banknál is rendelkezik valaki szerződéssel, akkor a fennálló szolgáltatásokat az egyesülést követően még nem fogja egy felületen látni. Vagyis továbbra is mindkét bank elektronikus csatornáit használni kell. A két banknál leadott megbízásai bankon belüli átvezetésnek minősülnek, de ez a felületen átutalásként jelenik meg, így az átvezetés összege beleszámít majd az átutalási limitbe.

 

Azt már most lehet tudni, hogy a két elektronikus csatorna közötti partner export-import nem lesz lehetséges, amit a Budapest Bank azzal indokol, hogy a két csatornán eltérő felépítésben szerepelnek a partnerek adatai, valamint az exportálható fájl formátuma sem egyezik.

 

2022. április 1-jétől kizárólag az MKB Bank, illetve a volt Budapest Bank bankszámlával rendelkező ügyfelek vehetik igénybe a bankjegy és érme címletváltás szolgáltatást. A szolgáltatás díja forint bankjegy esetén 0,5 százalék, forint érme esetén 4 százalék.

 

Mit tehetek akkor, ha nem szeretnék MKB-s ügyfél lenni?

 

Azok, akik nem szeretnének átkerülni az MKB Bankhoz, még válthatnak. A jelenleg élő szerződések megszüntetésére (pl. bankszámla szerződés), valamint kiváltására (hitelszerződések) az ügyfeleknek megvan a lehetősége. Természetesen ha valaki ezt tervezi, akkor például a bankszámlák esetében érdemes előre gondoskodni az új megnyitásáról, és egyben arról, hogy a beérkező és kimenő átutalásokat, csoportos beszedési megbízások már az új bankszámlára menjenek. Az erről való döntéskor nem árt fejben tartani azt sem, hogy például egy BB-s hitelszerződésnek lehet feltétele a havi rendszerességű és összegű számlára utalás, amit a hitel megmaradása esetén továbbra is teljesíteni kell.

 

A pénzforgalmi keretszerződéseket legkésőbb 2022. március 31-ig díjmentesen, írásban lehet felmondani, illetve a Budapest Bankkal lehet közölni, hogy nem fogadják el a módosítást. A módosítás elutasítása a keretszerződés azonnali hatályú felmondásának minősül. Ennek hiányában a módosítást elfogadottnak tekinti a bank. 

 

Ha meguntad, hogy pénzt dobsz ki az ablakon, válaszd ki a legjobb bankszámlákat a Bank360 kalkulátorával!

 

A legkedvezőbb bankszámla ajánlatok

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!