Folyósítási adatok

Januárban mélypontra süllyedt a lakossági hitelezés

Folyósítási adatok

Januárban mélypontra süllyedt a lakossági hitelezés

Varga Zsombor
2021-03-12 Frissítve: 2022-03-03
2021-03-12 Frissítve: 2022-03-03
12906067

A Magyar Nemzeti Bank közölte a januári hitelfolyósítási adatokat, ami alapján nem teljesített jól a lakossági jelzáloghitelezés. A kiábrándító adat megtörte lakáshitelek tavalyi helytállását. A lakáshitelek ugyanis csak ideiglenesen estek vissza tavaly tavasszal, a teljes 2020-as évben viszont még növekedni is tudtak, ami például a személyi kölcsönökre nem volt elmondható. A szeptemberi 92 milliárd forintos rekordfolyósítás tehát már múlté.
 

Ezután viszont fokozatosan csökkent a lakáshitelek felvétele. A januári 58,8 milliárd forint így már a legalacsonyabb havi folyósítás koronavírus-járvány kezdete óta. A jelzáloghitelek tavaly januárhoz képest 26,5 százalékos visszaesést szenvedtek el, az előző hónaphoz képest pedig 17,5 százalékos volt a csökkenés. Legutóbb 2018 decemberében jegyeztek fel ennél kisebb havi folyósítást a lakáshiteleknél.

A lakásfelújítási támogatás már elérhető januártól


A használt lakások továbbra is legkelendőbbek a hitelfelvevők körében, a folyósított lakáshitelek 74,3 százalékából vásároltak használt ingatlant. Ez a folyósítási arány viszont csak 43,7 milliárd forint értékű lakáshitelt jelentett, ami elmaradt a decemberi 51,9 milliárd forinttól. Az teljes lakáshitelfolyósítással együtt csökken ugyanis a használt lakások vásárlására fordított hitelek folyósítása is, ami szinte minden felhasználási célt jellemzett. A kivételt a felújításra és korszerűsítésre felvett lakáshitelek jelentik, amit januárban és decemberben is 2,5 milliárd forintos értékben folyósítottak. A szegmens stabilan maradó folyósítása egybeesett a lakásfelújítási támogatás indulásával, ugyanakkor a programhoz tartozó lakásfelújítási hitel csak februárban fog elindulni.

 

Egyre inkább a biztosra játszik a magyar lakosság
 

Januárban már alig folyósítottak kevesebb, mint egy évre fixált kamatú lakáshitelt.  Már két éve egyre kevesebb a rövid időre rögzített lakáshitelek aránya, a januári 390 milliós volumen viszont már csupán néhány tucatnyi lakást vagy házat jelentett. A kamatrögzítés átlagos hossza 117 hónapra nőtt, ami mutatja a lakosság fokozott elővigyázatosságát.

Alacsony szinten stagnálnak a kamatok


A lakáshitelek átlagos évesített kamatlába januárban 3,97 százalék volt, ami megegyezett a decemberi értékkel. A jelzáloghitelek kamata így továbbra is alacsony szinten mozog, de egyelőre nem csökkent tovább. Az átlagos THM költségek januárban 4,23 százalékot tettek ki, ami még enyhe emelkedést is jelentett a 2020. decemberi 4,21 százalékhoz képest.
 

Az átlagos költségeknél jobb hitelajánlatot is lehet viszont találni a piacon. A Bank360.hu lakáshitel kalkulátora alapján 10 éves futamidő mellett a 10 millió forintos lakáshitel THM költsége csak 3,81 százalék, ha a kamatokat a teljes futamidőn fixáljuk. A törlesztőrészlet 99 972 forint havonta ilyen feltételek mellett, a teljes visszafizetendő összeg pedig 12 003 240 forint. Ha csak a futamidő felére rögzítjük a kamatokat, a hitel kamatperiódusa csak 5 év lesz, a THM pedig csak 3,26 százalék.


Idén ennél élénkebb hitelezés várható


Bár a január alacsony szintű hitelfolyósítást hozott, tavasszal már felélénkülhet a jelzáloghitelek folyósítása a lezárások ellenére is. Az idén meghirdetett lakástámogatások és kedvezmények ugyanis megkönnyítik a lakásvásárlást azoknak, akik régóta gondolkoznak a saját otthon megvásárlásában vagy a meglévő ingatlan felújításában. Az új lakásokra januártól már a kedvezményes áfa vonatkozik, ami a CSOK esetében még vissza is igényelhető és illetéket sem kell fizetni. Februártól pedig már a lakásfelújítási hitel is növelheti a jelzáloghitelek volumenét.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!