pénz

Kamat doppingot adnak a Bónusz állampapírnak 

pénz

Kamat doppingot adnak a Bónusz állampapírnak 

Herman Bernadett
2023-11-03 Frissítve: 2024-01-02
2023-11-03 Frissítve: 2024-01-02
35483839

A Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) új sorozatát 1,5 százalékpontos felárral értékesíti a jövő héttől az állam. A kötvény mindenkori kamata a három hónapos diszkontkincstárjegyek hozamához igazodik, ami az elmúlt időben nagyot esett, ezért kellett vonzóbbá tenni a már 9 százalék alatti hozamot kínáló Bónuszt. 

 

Lezárta a korábbi Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) értékesítését az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A 2026/O állampapír kamata a három hónapos diszkontkincstárjegyekét (dkj) követte, azokon felül egy százalékpontnyi kamatot fizetett. Az elmúlt időszakban azonban olyan alacsony hozamokkal vásárolták meg a befektetők a dkj-t, hogy a kötvény a mostani kamatperiódusban már csupán 8,76 százalékos kamatot fog fizetni. 

 

Ez már alig több, mint amennyit az Egyéves Magyar Állampapír (8 százalék) vagy a Kincstári Takarékjegy (egyéves 8 százalék, kétéves 8,5 százalék) fizet, ezért válhatott szükségessé a kamatprémium emelése, hogy a befektetők érdemi különbséget és legalább 9 százalék feletti hozamot lássanak az egyébként 3 éves futamidejű Bónusznál. 


Az új BMÁP 2027 májusában jár majd le, és a korábbinál magasabb, 1,5 százalékos prémiumot fizet a három hónapos dkj-hozamon felül. A kezdő kamata így évi 9,31 százalék lesz. Az ÁKK 500 milliárd forint értékben hirdette meg az új, 2027/N kötvényt, amelyet november 8-ától lehet megvásárolni. 

 

BMÁP-ban a lakosság valamivel több mint 900 milliárd forintot tart. Ez a második legnépszerűbb állampapír a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) után, amelynek a kamata az inflációt követi, és az állománya már meghaladja a 6500 milliárd forintot. A PMÁP kamatelőnye most minden más állampapírhoz képest nagy, hiszen az induló éves hozama is 14,75 százalék, ráadásul jövőre jön még az az időszak, amikor az idei inflációs csúcshoz igazítják a kamatát. Az ebből következően érthetően népszerű Prémiumnál ezért megtehette az ÁKK, hogy csökkentse a kamatprémiumot - szemben a BMÁP-pal, amelynek most szüksége van a doppingra. 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!