babaváró hitel haladék a gyerekszületésre

Két év haladék a babavárósoknak, nő a tranzakciós illeték, számladíjstop

babaváró hitel haladék a gyerekszületésre

Két év haladék a babavárósoknak, nő a tranzakciós illeték, számladíjstop

Bank360 tartalom
2024-07-08 Frissítve: 2024-09-29
2024-07-08 Frissítve: 2024-09-29
39893641

Növeli a pénzhasználatra kivetett tranzakciós illetéket és díjstopot vezet be a bankszámla-vezetési díjakra és kártyadíjakra a kormány. A babaváró hitelesek két év haladékot kapnak a gyermekvállalás teljesítésére.

 

Több, banki költségeket jelentősen befolyásoló döntést jelentett be a kormány. Gulyás Gergely miniszter a hétfő reggeli Kormányinfón közölte, hogy a bankadót nem mérséklik 2024-ben. Ezen felül a kormány augusztustól növeli a készpénzfelvételre, pénzváltásra, átutalásokra és bankkártyás vásárlásokra kivetett tranzakciós illetéket. Az átutalásoknál és az értékpapírügyleteknél ennek mértéke 0,3 százalékról 0,45-re nő, a maximális összege tranzakciónként az eddigi 10 ezer helyett 20 ezer forint lesz). A készpénzfelvétel illetéke 0,6 százalékról 0,9-re emelkedik. A bejelentés szerint a konverziós műveleteknél a (ezek feltehetően az értékpapírügyleteket jelentik) 0,3-ról 0,45-re nő az illeték ugyancsak 20 ezerre emelt felső határral. A bankkártyák esetében tételes illeték van érvényben, ami érintéses bankkártyák esetében 500 forint évente, míg egyéb bankkártyáknál 800 forint. Ez a mérték nem emelkedik a Nemzetgazdasági Minisztérium délutáni közleménye szerint.

 

Az NGM közléséből kiderült az is, hogy 2024. október 1-jétől bevezetnek egy kiegészítő illetéket is a konverziót tartalmazó ügyletekre, amely a jelenlegi tranzakciós illetéken felül fizetendő meg. Amennyiben egy ügylet a különböző pénznemek közötti átváltást (konverziót) tartalmaz, úgy ezt az ügyletet magasabb tranzakciós illetékfizetési kötelezettség terheli. A kiegészítő illeték mértéke - az általános tranzakciós illetéken felül - tranzakciónként 0,45 százalék, 20 ezer forintos felső határral. A bankkártyás műveletekre nem vonatkozik a kiegészítő tranzakciós illeték. A bankkártyák esetében tételes illeték van érvényben, ami érintéses bankkártyák esetében 500 forint évente, míg egyéb bankkártyáknál 800 forint. Ez a mérték nem emelkedik.
 

Az általános szabályoktól eltérően a kiegészítő illeték belföldi természetes személy vagy vállalati ügyfél által ugyanazon pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett számlák közötti ügyleteket, a hitelintézeteken és központi szerződő félen kívül a pénzügyi és befektetési vállalkozásoknak, befektetési alapkezelőknek és befektetés alapnak vezetett számla terhére megvalósított fizetési műveleteket is terheli, de nem vonatkozik a bankkártyás műveletekre. 

 

Az illetékemelésekkel együtt a jövőben a magánszemélyek átutalása, postai befizetése és értékpapírügyletei esetében az illetékmentes határt a kormány a jelenlegi 20 ezer forintról 50 ezer forintra emeli tranzakciónként.

 

Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy díjstopot vezetnek be a lakossági bankszámladíjakra és a bankkártyahasználatra. Ennék mértéke és ideje nem derült ki a Kormányinfón, de az NGM délutáni közleményéből már igen. A kormány díjemelési stopot vezet be a lakossági fizetési számlákhoz kapcsolódó díjakra, költségekre és egyéb fizetési kötelezettségekre, ami azt jelenti, hogy 2024. december 31-ig a lakossági ügyfeleknél a bankszámláknál egyoldalú díjemelést közvetlen és közvetett formában sem valósíthatnak meg a pénzügyi szolgáltatók. Ez a tiltás az összes fizetési számlához kapcsolódó díjra vonatkozik, amely a már fennálló szerződésekre és az új szerződésekre is irányadó.

 

A kormány döntött a babavárósok sorsáról is. A 2019. júliustól indult babaváró támogatási programban most járt le az első hitelfelvevőknél az az öt év, ami a gyermekvállalás teljesítésére rendelkezésre áll. A kormány úgy döntött, hogy a 2019 és 2021 között babaváró hitelt felvevők számára egységesen 2026 július 1-ig tolják ki a gyermekvállalás teljesítésének határidejét. (A 2021-es hitelfelvevőknél ez nyilván az év első felében szerződést kötőkre vonatkozik.) Ez azt jelenti, hogy 5 év helyett 5-7 év lesz a gyermekvállalásra az igénylőknek. 

 

Hétfő este megjelent a módosító rendelet a Magyar Közlönyben. Ez pontosan meghatározza a haladékot: azoknál a babavárósoknál, akiknél az 5 éves határidő a 2024. július 1. és 2026. június 30. közötti időszakban járt vagy járna le, ez a határidő 2026. július 1-ig meghosszabbodik.

 

Megjelent és keddtől hatályos díjstoprendelet

 

A Magyar Közlönyben hétfő este megjelent a díjstopról szóló renedelet is, amely kedden lép hatályba. E szerint a hatálybalépéskor fennálló szerződések esetén 2024. december 31-ig a bank egyoldalúan, az ügyfél számára kedvezőtlenül nem módosíthatja a fogyasztó fizetési számlájához közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó, szolgáltató részére fizetendő jutalékot, díjat, költséget, költségelemet vagy egyéb fizetési kötelezettséget, valamint a  fogyasztót illető díj, költség elengedést, adott kedvezményt – ideértve az időszakos elengedést és kedvezményt is – vagy egyéb jóváírást.

 

A rendelet azt is kimondja, hogy a hatálybalépése napján általánosan – üzletszabályzatában, általános szerződési feltételeiben, hirdetményében meghatározott – alkalmazott, a fogyasztó fizetési számlájához közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó, szolgáltató részére fizetendő jutalékot, díjat költséget, költségelemet vagy egyéb fizetési kötelezettséget nem emelheti a bank, valamint a fogyasztót illető díj, költség elengedést, adott kedvezményt – ideértve az időszakos elengedést és kedvezményt is – vagy egyéb jóváírást nem csökkentheti. Ez a tilalom is 2024. december 31-ig tart.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!