öreg ember

Kiderült, mennyi nyugdíj kellene a kényelmes megélhetéshez

öreg ember

Kiderült, mennyi nyugdíj kellene a kényelmes megélhetéshez

Herman Bernadett
2023-10-17 Frissítve: 2023-10-24
2023-10-17 Frissítve: 2023-10-24
35259394

Fontos az öngondoskodás a 30-59 évesek számára, akik szívük szerint már 57 évesen letennék a munkát. Akiknek van megtakarítása, átlagosan 2,2 millió forinttal rendelkeznek.

 

A jelenlegi gazdasági környezetben a lakosság fontosnak tartja az öngondokodást - mondta Székely Pálma, a K&H életbiztosításokért és saját értékesítési csatornákért felelős vezetője. A megélhetési költségek nőnek, a magas infláció miatt sok megtakarítás értéke csökkent, ezért kulcsfontosságú, hogy a lakosság értékálló konstrukciókat válasszon. 

 

A lakosság csaknem 90 százaléka szerint az öngondoskodás fontos, de a romló gazdasági helyzet miatt sokan kevesebbet tudnak félretenni nyugdíjcélra, mint korábban. A lakosság változatlanul elsősorban az állami nyugdíjra számít, 22 százalék teljes mértékben, 41 százalék nagyobb részben az államtól várja a nyugdíját. Ugyanakkor a többség úgy véli, hogy az állami nyugdíj nem lesz elég a kényelmes megélhetéshez. 28 százalék szerint nem lesz elég, 44 százalék szerint nehéz lesz belőle megélni. 

 

Csökken az átlagos megtakarítás

 

A lakosság 59 százaléka takarít meg rendszeresen, 27 százalék egyáltalán nem tud vagy nem szokott félretenni. Általában minél fiatalabb valaki, annál kevésbé jellemző rá, hogy rendszeresen megtakarít valamennyit. A K&H felmérésében szereplők átlagos megtakarításának az értéke tavaly óta kis mértékben csökkent, 1,8 millió forintról 1,7 millióra. Azoké, akik megtakarítással rendelkeznek 2,2 millió forint volt a tavalyi 2,4 millió után. 

 

A budapestiek és a férfiak jellemzően nagyobb megtakarítással rendelkeznek, mint a vidékiek és a nők. Budapesten az átlagos megtakarítás például 3 millió forint volt, míg vidéken csak 900 ezer forint.

 

A megtakarítók a biztonságra törekszenek. A megtakarítások több mint felének nincs konkrét célja, a második helyen a lakásfelújítás áll 28 százalékkal, ezt követi 27 százalékkal a nyugdíjcél. A legnépszerűbb állami nyugdíjon felüli nyugdíjcélú bevételi forrás az önkéntes nyugdíjpénztár, ezt követi az ingatlanból és a saját vállalkozásból származó jövedelem. 

 

345 ezer forintnyi nyugdíjból lehet kényelmes élni

 

A K&H megkérdezte azt is, mikor szeretnének az emberek nyugdíjba vonulni, a válasz átlagosan 57 év volt, minél fiatalabb volt valaki, annál korábban szeretett volna nyugdíjba vonulni. A nyugdíjkorhatár azonban jelenleg 65 év, de sokan számítanak ennél hosszabb időszakra, amit munkában töltenek el, 69 éves korukban számítanak arra, hogy nyugdíjba mehetnek. A válaszadók szerint 211 ezer forint az a nyugdíj, amiből szűkösen meg lehet élni, és 345 ezer forintból lehet kényelmesen élni nyugdíjasként. 

 

A megkérdezettek 78 százaléka érzi úgy, hogy dolgozni fog a nyugdíj mellett. A többségük azért, mert szükségük lesz a jövedelemre, de 37 százalék azért fog dolgozni, hogy ne unatkozzon. Sokan vinnék tovább a saját vállalkozásukat. 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!