Kockázati életbiztosítás egészség

A szorongásuktól is szabadulnak az életbiztosítást kötők

Kockázati életbiztosítás egészség

A szorongásuktól is szabadulnak az életbiztosítást kötők

Bank360 tartalom
2024-01-23 Frissítve: 2024-01-23
2024-01-23
36936766

Az anyagi és egészségügyi gondoktól félünk a legjobban, magunknál is jobban aggódunk a családunkért, és ez jelenti a legnagyobb ösztönzést arra, hogy jellemzően 30 éves kor fölött kockázati életbiztosítást kössünk.

 

A magyarok 38 százaléka aggódik egészségügyi problémák miatt

 

A Groupama Biztosító megbízásából végzett 1000 fős felmérés adatai pontosan megmutatják, hogy mitől tartunk leginkább és azokra hogyan készülünk fel. A válaszok alapján elmondható, hogy az anyagi gondok után a második helyen az egészségi problémáktól való félelmek állnak. 

 

A válaszadók jobban tartanak a családtagjaikat érintő súlyos betegségtől, halálesettől vagy akár munkanélküliségtől, mint a saját magukkal kapcsolatos eseményektől. Míg saját magával kapcsolatban a válaszadók 38%-a jelzett aggodalmat, a családtagokat érintő félelmekről 46% számolt be. A kockázati életbiztosítást választók legfőbb indoka is a családról való gondoskodás: 44%-uk jelölte meg ezt az érvet döntése indokaként. (Életbiztosítási ennél sokkal több embernek van Magyarországon, de ezek jelentős része befektetési típusú, unit-linked biztosítás, amelynek szintén lehetnek kockázati elemei, azaz valamilyen váratlan esemény bekövetkezésekor is fizető részei.)

 

A megtakarítás hiányát is pótolhatja az életbiztosítás

 

A kutatás eredménye szerint a válaszadók 84%-a úgy érzi, hogy nincs maradéktalanul felkészülve a váratlan helyzetekre. A megkérdezettek közel felének nincs vésztartalék jellegű megtakarítása vagy kockázati életbiztosítása.

 

 - Még mindig sokan vélekednek úgy, hogy a kockázati életbiztosítások elsősorban az időseknek szólnak, miközben inkább azoknak a fiataloknak van szükségük erre a megoldásra, akiknek még nincs elegendő megtakarításuk, viszont családot alapítanak, lakáshitelt törlesztenek, sok kiadásuk van. Ezek a biztosítások pár ezer forintos díjért többmilliós segítséget nyújthatnak egy nehéz helyzetben, mellyel az egész család átvészelheti például az egyik kereső szülő balesete, betegsége miatti jövedelemkiesés időszakát – mondja Füzes Edit, a Groupama Biztosító lakossági személybiztosítási termékmenedzsment vezetője. 

 

A kutatásból kiderül, hogy legtöbben az önállósodásra, családalapításra jellemző életkorban, a harmincas éveikben tervezik, hogy kockázati életbiztosítást kötnek. A többség valóban ebben az életkorban köti meg ezt: a váratlan élethelyzetekre segítséget nyújtó kockázati életbiztosítást kötők átlagéletkora ugyanis 32 év.

 

Szorongásoldó a felkészülés a váratlan helyzetekre

A kutatásból az is kiderült, hogy a kockázati életbiztosítás megkötése erőteljesen bizalmi ügy. A válaszadók 44%-a először a biztosítót, majd magát a biztosítást választja ki. A többség kifejezetten igényli, hogy a kiválasztott konstrukció személyre szabható legyen és haláleset mellett betegségre, balesetekre, maradandó sérülésre is fedezetet biztosítson.

 

Az ilyen biztosítás megkötése sok válaszadó számára az az ezektől való félelem miatti szorongások csökkentését is célozza. Ha van olyan biztosításuk, amivel magukat és a családjuk megóvhatják az egészségügyi vagy más okokból bekövetkező váratlan pénzügyi gondoktól, akkor az megnyugtató érzés számukra.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!