Korszerűsítés

Otthonfelújítási támogatás vagy falusi csok: melyik lehet a befutó egy nagyobb felújításnál?

Korszerűsítés

Otthonfelújítási támogatás vagy falusi csok: melyik lehet a befutó egy nagyobb felújításnál?

Vrazsovits Rita
2021-02-17 Frissítve: 2022-01-18
2021-02-17 Frissítve: 2022-01-18
12521153

A falusi csok és a lakásfelújítási támogatás között a felhasználást tekintve több átfedés is van, vagyis vannak sokan, akik ugyanarra a lakáscélra különböző állami támogatások közül is választhatnak. A Bank360 elemzői arra keresték a választ, hogy az arra jogosultaknak falusi csokból vagy lakásfelújítási támogatásból érdemes-e inkább nekivágni egy ingatlan korszerűsítésének.

 

Amennyiben valaki olyan településen szeretne ingatlant bővíteni vagy korszerűsíteni, ahol elérhető a falusi csok, azzal a dilemmával szembesülhet, hogy bizonyos munkálatokat a falusi csok és az otthonfelújítási támogatás terhére is elvégezhet.

 

A falusi csok a családi otthonteremtési kedvezmény speciális formája, 2019 júliusában vezették be. A támogatás, azok számára, akik valamelyik preferált kistelepülésen élnek, ingatlanbővítésre vagy -korszerűsítésre is felhasználható,ingatlanvásárlás nélkül.

 

Ezekre a célokra azonban szintén elérhető a lakásfelújítási támogatás, felmerül tehát a kérdés, hogy kinek, melyik támogatást érdemes választania. A Bank360 szakértői összegyűjtöttek néhány fontos szempontot, melyek alapján választani lehet a két támogatás között.

 

Gyermek nélkül felvehető a támogatás?

 

A gyermekvállalás mindkét támogatáshoz kötelező, van azonban egy fontos különbség: a lakásfelújítási támogatás csak akkor elérhető, ha a gyermek már megszületett vagy a magzat legalább 12 hetes, a falusi csokot viszont a jövőben tervezett gyerekek után is fel lehet venni.

 

Mitől függ, hogy mennyi támogatást lehet igénybe venni?

 

A falusi csoknál a gyerekek száma határozza meg az igényelhető támogatás összegét, a lakásfelújítási támogatásnál pedig a felújítás során kiegyenlített számlák összege, azzal a feltétellel, hogy az elszámolt anyagköltség és munkadíj aránya csak 50-50 százalék lehet, a támogatás pedig legfeljebb a felújítási költségek felét fedezheti, maximum hárommillió forintot.

 

Ez alapján így alakul az igénybe vehető támogatás összege:

 

 

Ugyanezek a tényezők befolyásolják a támogatások mellé felvehető kölcsönök összegét is, lényeges különbség ugyanakkor, hogy a lakásfelújítási kölcsön összege már tartalmazza a későbbi támogatás összegét, a falusi csok-hitel viszont nem.

 

 

Meg kell tervezni a korszerűsítést az igénylés előtt?

 

Míg a falusi csok esetében az előre megkötött támogatási szerződésben részletezett munkálatokat kell elvégezni, a lakásfelújítási támogatásnál ez a folyamat egyszerűbb, hiszen a támogatás igénylése nem a munkálatok megkezdése előtt történik, hanem utána. Ugyanakkor – ahogy a lakásfelújítási munkálatok megkezdése előtt mindig – ebben az esetben is érdemes pontosan megtervezni előre a folyamatot.

 

Hogyan történik a folyósítás?

 

A lakásfelújítási támogatás igénylése utólag, az utolsó számla kifizetése után történik, vagyis a felújítás költségeit az igénylőnek kell finanszíroznia. Ehhez lehet ugye akár a lakásfelújítási kölcsönt is igénybe veheti, ami 3 százalékos kamattal vehető fel.

 

A falusi csoknál szintén utólagos folyósításra lehet számítani, ugyanakkor a nagyobb volumenű munkák esetén a készültségi fokkal arányosan, szakaszosan is történhet a folyósítás, így pedig nem feltétlenül kell rendelkezni a teljes, felújításra szánt összeggel előre.

 

Milyen feltételeknek kell megfelelni a folyósítás után?

 

A lakásfelújítási támogatásnál a folyósítás után még fél évig számíthat ellenőrzése az igénylő, mely során azt nézhetik meg, hogy az elszámolt munkálatok a leírtak szerint történtek-e meg. Ezután azonban nem köti semmilyen feltétel a támogatott családokat. 

 

A falusi csok ennél szigorúbb: az ingatlanra 10 évre elidegenítési jog kerül, vagyis nem lehet eladni, és kiadni sem - előbbire csak kivételes esetekben van lehetőség. Emellett az előre vállalt gyermekek meg nem születése a támogatás visszafizetését vonhatja maga után. 

 

Mire használható fel mindkét támogatás?

 

Az alábbi korszerűsítési munkálatokra mindkét támogatás felhasználható:

 

  • közművesítés: víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,
  • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
  • fűtéskorszerűsítés: a falusi csok rendelet központi fűtés kialakítását vagy cseréjét teszi lehetővé, a lakásfelújítási támogatásnál egyszerűen a fűtési rendszerre hivatkozik a rendelet. A megújuló energiaforrások alkalmazása mindkét esetben támogatott. 
  • szigetelés: itt is van egy különbség; a falusi csok a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat teszi lehetővé, a lakásfelújítási támogatásnál ezek mellett a lábazatszigetelés költségei is elszámolhatók.
  • nyílászárócsere: a falusi csok kifejezetten a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréjét támogatja, a lakásfelújítási támogatásnál ezzel szemben minden nyílászárócsere elfogadható, emellett elszámolható a redőny, a spaletta, a szúnyogháló, sőt akár a biztonsági rács felhelyezése is. 
  • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
  • kémény építése, korszerűsítése,
  • belső tér felújítása: a falusi csokkal a belső burkolat cseréje, a galériaépítés, a belső elektromos- és vízhálózat csere, a fürdőszoba és WC-felújítás, illetve a konyhafelújítás oldható meg. A lakásfelújítási támogatással ezen felül cserélhetőek például a dugaljak, a villanykapcsolók, küszöbök vagy belső párkányok, de akár a helyiségek festése, tapétázása is kivitelezhető.  
  • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása: mindkét támogatással megoldható, a falusi csoknál viszont van egy plusz feltétel, így a korszerűsítési költségek legfeljebb 30 százaléka fordítható erre,
  • kerítés építése (falusi csoknál csak a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30 százalékáig van erre lehetőség, ezt együtt kell számolni az előző ponttal).

 

A lakásfelújítási támogatás segítségével ezen felül további munkálatokat is el lehet végezni, erről a pontos lista itt található.

 

A két támogatás akár kombinálható is - csak a számlákra kell ügyelni

 

Egyik támogatás igénybevétele sem zárja ki a másik támogatás igénylését, tehát a falusi csok és az otthonfelújítási támogatás akár kombinálható is, amennyiben a felújítás költségei meghaladják azt az összeget, mely a két támogatási formával külön-külön igénybe vehető. Arra azonban oda kell figyelni, hogy ugyanaz a számla nem számolható el mindkét támogatásnál, ezt a Magyar Államkincstár külön ellenőrzi. 

 

Mivel a felújítási támogatás több célra használható fel a falusi csoknál, célszerű már a munkálatok megtervezésekor, az igénylés előtt eldönteni, hogy a különböző költségelemeket melyik támogatási forma segítségével szeretnénk fedezni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!